fbpx Oslo kunne spart 440 millioner på å sette eldreomsorgen ut på anbud – takker nei Hopp til hovedinnhold

Oslo kunne spart 440 millioner på å sette eldreomsorgen ut på anbud – takker nei

Eldre kvinne med gåstol i korridor fotografert bakfra.

– Målet for oss er best mulig eldreomsorg, ikke billigst mulig eldreomsorg, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), til NRK.

Innsatsen med å fjerne kommersielle aktører fra velferdssektoren heies frem av nestleder Hadia Tajik (Ap), mens Carl I. Hagen (Frp) i Oslo bystyre finner det helt meningsløst.

– Det Oslo Arbeiderparti nå gjør er helt forbilledlig, sier Tajik til NRK.

– De går i kommunistisk retning. Dette er ideologisk, sier Carl I. Hagen.

Ba om et tall

Frp-nestoren ba om et tall på hvor mye Oslo kunne spart om all eldreomsorg hadde vært satt ut på anbud og overlatt til billigste private tilbyder.

Det har han nå fått, ifølge byrådets utregning kunne Oslo spart nærmere 440 millioner kroner, fordelt på 294 millioner kroner innen hjemmehjelp og hjemmesykepleie og 144,5 millioner kroner ved sykehjemmene.

Hagen påpeker at Oslo burde gripe sjansen til å spare penger.

– Det er en god måte å spare penger på, i tillegg til at vi får mangfold i tjenestetilbudet. Konkurranse stimulerer alle til bedre tjenester, sier han til NRK.

Frp ser bare en økonomisk gevinst, men sier ikke noe om hvor gevinsten hentes, og det er i dårlige arbeidsvilkår
Line Orlund, fylkesleder i NSF Oslo

Byrådet argumenterer imidlertid sterkt imot private velferdsoppgavene.

– Målet til byrådet er at når kommersielle kontrakter går ut, skal enten kommunen eller private ideelle aktører få muligheten til å drifte våre sykehjem, sier Tone Tellevik Dahl.

Kraftig provosert

Norsk Sykepleierforbunds leder i Oslo, Line Orlund, sier hun blir kraftig provosert av Carl I. Hagens utsagn.

– Frp ser bare en økonomisk gevinst, men sier ikke noe om hvor gevinsten hentes, og det er i lavere lønninger og dårligere arbeidsbetingelser for de ansatte.

Fylkeslederen viser til en utregning de selv gjennomførte tidligere i vinter, som konkluderte med at NHO-ansatte sykepleiere i Oslo i snitt tjente drøyt 60 000 kroner mindre enn kommunalt ansatte.

– Vi har et arbeidsmarked med desperat mangel på sykepleiere. Samtidig ser vi at det er store lønnsforskjeller mellom privat og offentlig sektor, påpeker Orlund.

– Om Carl I. Hagen er villig til å gamble på at sykepleiere vil jobbe for luselønn i private virksomheter, så spiller han et høyt spill med pasientenes helse i potten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse