fbpx Helse Møre og Romsdal utsetter sammenslåing av fødeavdelinger Hopp til hovedinnhold

Helse Møre og Romsdal utsetter sammenslåing av fødeavdelinger

KAMP: Bunadsgeriljaen holdt aksjon foran Stortinget med kampropet «Trygghet for barn og mor» tirsdag, dagen før styremøtet i Helse Møre og Romsdal. Foto: Vidar Ruud/NTB/scanpix

Styremøtet i Helse Møre og Romsdal vedtok onsdag å utsette sammenslåingen av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde.

Tidsplanen for utsettelsen er foreløpig usikker. Styret vil vurdere å komme med en ny plan på neste møte, som er i juni.

– Føles som en utmattingstaktikk

– Dere har hatt tid til å se på fakta i saken, og dette føles som en utmattingstaktikk. Det er viktig for de ansatte og pasientene på Nordmøre at det er forutsigbart, så vi ber om at dere tidsbestemmer utsettelsen så raskt som mulig, sa lederen i aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, som tok ordet etter styremøtets vedtak, melder NRK.

Aksjonsgruppa krever en utsettelse i minst fem år.

Under styremøtet onsdag ble det også vedtatt at grunnlaget for en samlet funksjonsplan mellom sykehusene skal utredes. Samtidig skal Helse Møre og Romsdal gjennomgå faktagrunnlaget for fødesammenslåingen på nytt. Bakgrunnen for dette er at det er kommet alvorlige påstander om feil fra miljøer ved sykehuset i Kristiansund, opplyste konstituert administrerende direktør Nils Kvernmo i helseforetaket.

Tidligst ferdig i 2014

I slutten av mars kom beskjeden om at Helse Møre og Romsdal vil legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, og at fødetilbudet i stedet skal legges til Molde. Det har satt sinnene i kok på Nordmøre. Forslaget gikk ut på at fødeavdelingene skulle slås sammen fra august.

Byggestart for det nye sykehuset på Hjelset i Molde skal etter planen starte i år og tidligst stå ferdig i 2024

Les også: Nedleggelsen av fødetilbudet i Kristiansund ble ikke stanset

– Kvinner i bunad «kødder» man ikke med

Anja Solvik utenfor stortinget.
GERILJA: Bunadsgeriljaen mener at fødetilbudet til kvinner er rasert over tid. For noen tiår siden fantes det rundt 160 fødesteder i Norge, nå er det 44 igjen. Leder i Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, flekser muskler utenfor Stortinget. Foto: Kari Anne Dolonen

Leder i Bunadsgeriljaen Anja Solvik proklamerte fra talerstolen at en bunad aldri bare kommer til å være en bunad etter at 70 000 nå har meldt seg inn i «geriljaen».

Utenfor Stortinget entret leder av Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, scenen. På vegne av 70 000 medlemmer vil hun ha slutt på at over 350 kvinner årlig må føde i veikanten, i baksetet på en bil eller ambulanse – eller på badegulvet.

– Vi vil ha en seng å føde i, sa Solvik.

Bunadsgeriljaen mener at fødetilbudet til kvinner er rasert over tid. For noen tiår siden fantes det rundt 160 fødesteder i Norge, nå er det 44 igjen.

– Fire fødesteder ligger nå med hodet på «blokka» og trues med kutt. Dette skjer uten at vi kvinner er blitt hørt, sa Solvik og la til:

– Kvinner i bunad «kødder» man ikke med.

Anja Solvik proklamerte fra talerstolen at en bunad aldri bare kommer til å være en bunad etter at 70 000 nå har meldt seg inn i den bunadskledde geriljaen.

Diskusjon i Stortinget

Tirsdag skal Stortinget stemme over et forslag om å stoppe økonomisk motiverte kutt i pasienttilbud i helseforetakene, og å stanse nedlegging av fødeavdeling og døgnbehandling ved DPS og rehabilitering i Møre og Romsdal.

Bunadsgeriljaen håper at aksjonen foran Stortinget vil få politikerne til å stemme for dette forslaget.

Venter til styret har behandlet saken

Helseminister Bent Høie stilte også opp. Til de fremmøtte kvinnene og mennene, med og uten bunad, ville han ikke røpe hva han mente om saken.

– Jeg kommer til å gjøre som jeg alltid gjør: Jeg vil først vente på at styret i Helse Møre og Romsdal har fattet sitt vedtak i saken. Det skjer i morgen. Jeg kommer så til å vurdere om vedtaket er i tråd med det jeg mener, sier Høie.

Demonstrasjon utenfor Stortinget
FLEKSER: Den bunadskledde «geriljaen» flekset muskler utenfor Stortinget tirsdag. Foto: Kari Anne Dolonen