Her velger pasientene middag og tidspunkt selv
Et nytt matkonsept ved sykehusene på Lillehammer og Gjøvik gjør at pasientene nå kan få velge selv hva de skal spise til middag, og når de skal spise den.
Sykehuset Innlandet ville lage en fleksibel mulighet for å servere middag til andre tider enn standardtidene, som ofte blir i 12–13-tiden.
– Med det nye matkonseptet kan pasientene selv velge hva de skal spise ut ifra en tirettersmeny, og akkurat når på døgnet de vil spise den, sier Oddvar A. Henriksen.
Han er avdelingssjef for matforsyning ved Sykehuset Innlandet HF.
Trigger matlyst og spiser mer
Pasientene får dermed en litt mer normal døgnrytme på middagen.
– Det vil ofte trigge matlysten mer å kunne få velge måltid selv. Da vil man spise mer også, og dermed kaste mindre, sier Henriksen.
Foreløpig er det bare sykehusene i Lillehammer og Gjøvik som har fått innført det nye matkonseptet. Frem mot våren 2020 vil også sykehusene på Hamar, Elverum, to psykiatriske institusjoner på Reinsvoll og Sanderud og Tynset sykehus kunne tilby det samme til sine pasienter.
Kaster mindre mat
Alle produksjonskjøkkenene i Sykehuset Innlandet ble lagt ned i 2004, og sentralisert i et storkjøkken på Lillehammer sykehus. Herfra har maten blitt distribuert ut til de andre sykehusene i regionen, etter kok-og-kjøl-prinsippet, de siste 15 årene.
– Tidligere måtte man varme opp mange poser, og mye mat ble kastet. Det er en vesentlig forskjell fra da til nå. Vi kaster mye mindre mat, opplyser Henriksen.
– Målet er å drive sykehuset billigere. Vi har ikke veldig god statistikk ennå, da vi bare har holdt på i noen måneder med det nye konseptet, men vi ser at vi reduserer antallet kastede porsjoner med 60–70 porsjoner hver dag samlet for Lillehammer og Gjøvik sykehus, opplyser han.
Enkel og rask servering med porsjonspakninger
Avdelingssjefen forklarer at det nye matkonseptet innebærer at hver enkelt porsjon er pakket inn i en porsjonspakning som heter TORUS-Pak. Det legger til rette for en enklere og raskere servering av maten utenom kjernetiden, både for pleiere og pasienter.
Henriksen opplyser at maten blir laget på storkjøkkenet på sykehuset i Lillehammer.
– Vi er først ute i Norge på bruk av denne type pakninger. Maten er pakket som enkeltporsjoner og har en plate under maten som trekkes av etter oppvarming. Slik anrettes maten ferdig lagt opp på tallerkenen under. Derfor må vi være nøye med hvordan maten er plassert og vektet i boksen, sier han.
Varmer opp maten selv
– De pasientene som er oppegående nok, kan gå til postkjøkkenet der det står ferdig buffé, sier Henriksen.
Han forteller at all maten er merket med innhold og allergener. Det finnes også instruksjon og QR-kode til en video på hvordan pakningene skal varmes opp i mikrobølgeovn.
– Pasientene som ikke er oppegående, har menyen tilgjengelig på nattbordet og kan bestille fra rommet sitt. Da er det personalet som varmer opp og serverer, sier Henriksen.
Det er også mulighet for pårørende å bestille mat og spise sammen med pasienten.
Sparer penger og miljøet
– Matproduksjonen gir god holdbarhet på alle rettene. Det er viktig for oss å ivareta maten på en trygg måte, så vi jobber mye med detaljene rundt produksjonen, sier han.
– Vi skal etter hvert ha samme system i alle sykehusene, og ønsker å redusere matsvinnet med 30 prosent, sier avdelingssjefen.
– Det er en omfattende prosess, men vi sparer mye penger på dette og ønsker i tillegg å spare miljøet, sier han.
Plasten som pakningene består av, går til interkommunal renovasjon og varmegjenvinning.
– Vi ser også at pasientene er veldig fornøyde med å kunne velge maten selv. De setter stor pris på fleksibiliteten, så vi har god respons på det, sier Henriksen.
Det har ikke blitt gjennomført noen pasientundersøkelse på det nye matkonseptet enda, men det kommer en til høsten.
0 Kommentarer