Pasient fra Askøy døde på sykehus: – En veldig tung beskjed å få

Haukeland universitetssykehus, Bergen
HELSE BERGEN: Bakterien er den samme som er funnet i drikkevannet på Askøy.

En pasient fra Askøy som ble innlagt på Haukeland universitetssjukehus med mage- og tarmsymptomer i helgen, døde onsdag.

– Vedkommende hadde fått påvist Campylobacter. Pasienten hadde en veldig alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Den endelige dødsårsaken vet vi derfor ikke, opplyser kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen i en pressemelding.

Obduksjon

Bakterien er den samme som er funnet i drikkevannet på Askøy. Campylobacter kan gi mage- og tarminfeksjon. Totalt har 49 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet i øykommunen.

Det vil bli foretatt obduksjon av avdøde. Først da vil dødsårsaken være endelig klar. Dødsfallet er rutinemessig meldt til fylkeslegen og politiet.

Samme dag som pasienten døde, ble det funnet avføring fra hund og hjort på taket av et høydebasseng på Øvre Kleppe i øykommunen. Rundt 2000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Asker.

Preget ordfører

– Vi har mottatt en veldig tung melding om at en person er død. Mine tanker går til familien og de pårørende. Dette var en veldig tung beskjed å få, sier ordfører Terje Mathiassen (Ap) svært preget til Askøyværingen.

Dødsfallet skjedde en uke etter at en ett år gammel gutt fra Askøy døde, men det er ukjent om dette dødsfallet skyldtes Campolybacter-utbruddet. Det er foreløpig ikke kjent hva som var dødsårsaken til ettåringen.

Les også:

Drikkevannsskandalen: Sykepleierne på Askøy legevakt var de første som skjønte at noe var galt

Bildet viser Christine Skau Bakke, sykepleier og avdelingsleder på Askøy legevakt.
700 TELEFONER: Christine Bakke og de andre sykepleierne på Askøy legevakt har hatt noen hektiske dager. De har aldri før opplevd en situasjon som denne.

Christine Bakke var en av sykepleierne som så sammenhengen mellom pasientenes symptomer i forrige uke. Det var starten på det som nå omtales som drikkevannsskandalen.

Bakke er avdelingsleder på Askøy legevakt. Om kvelden 5. juni og natt til torsdag 6. juni hadde legevakten fått inn 4–5 pasienter med feber, magesmerter, oppkast og diare som symptomer.

– Vanlig omgangssyke tar vi sjelden inn på legevakten, men det var noe ekstra i sykdomsbildet hos disse pasientene. Dette ble videreformidlet av legen ved vaktskiftet, forteller Bakke til Sykepleien.

Selv kom hun på vakt torsdag morgen. De var 3–4 sykepleiere som tok imot henvendelser fra pasienter. Utover morgenen kom det flere med de samme symptomene.

– Vi som satt og tok imot, begynte å snakke sammen. Vi begynte å spekulere på hva årsaken kunne være. Var det en fellesnevner her? Hadde de spist og blitt matforgiftet på samme kjøpesenter, eller vært i en annen felles sammenkomst?

Sykepleierne sjekket adressene og så at pasientene bodde i samme område.

– Jeg ringte til de andre legesentrene på Askøy. Det viste seg at flere hadde hatt pasienter med disse symptomene. Da ringte det en kraftig bjelle. Vi skjønte at noe var galt.

Klokken var rundt 10.30 på morgenen da de varslet kommuneoverlegen.

Flere og flere

Utover dagen meldte legekontorene på