fbpx 925 legemiddelmangler hittil i år – i hele fjor var det 684 Hopp til hovedinnhold

925 legemiddelmangler hittil i år – i hele fjor var det 684

ØKER: 650.000 norske pasienter er nå rammet av mangel på medisiner. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norge er blitt svært sårbart for utviklingen i verdens legemiddelindustri. Ifølge TV 2 er 650 000 norske pasienter rammet av mangel på 245 medisiner nå.

– For ti år siden hadde vi kanskje 50 mangler i året. Nå er vi snart oppe i 1000, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til TV 2.

Blant de  245 legemidlene som man ikke får tak i for øyeblikket, er en HPV-vaksine, en malariamedisin og en type antibiotika. Problemene har blitt belyst flere ganger de siste årene, der en sentral utfordring er masseproduksjon av verdens medisiner til India og Kina. Det er lange avstander til markedene som produsentene skal betjene over hele kloden.

Madsen er også bekymret for kvaliteten på medisinene.

– Stygge episoder

– Vi har hatt et par stygge episoder i år hvor vi har vist seg at blodtrykksmedisiner og andre medisiner har vært forurenset av kreftfremkallende stoffer. Det betyr selvfølgelig at vi er nødt til å trekke dem tilbake med en eneste gang, for pasienten kan ikke bruke disse medisinene, sier han.

I fjor ble det meldt inn 684 tilfeller av medisinmangel til Legemiddelverket.

Bevilget penger

I juli uttalte helseminister Bent Høies statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet til VG at regjeringen har bevilget 4 millioner kroner for å styrke Legemiddelverkets kapasitet til å håndtere legemiddelmangel.

Stadig flere tilfeller av medisinmangel i Norge

Sykepleier Anne Nilsen og Rita Monroe forbereder medisiner  på Moss sykehus.
ØKER JEVNT OG TRUTT: De siste årene har antallet meldte tilfeller av legemiddelmangel doblet seg hvert år, skriver VG. Bildet: Sykepleierne Anne Nilsen og Rita Monroe forbereder medisiner på Moss sykehus. Foto: Erik M. Sundt

I fjor ble det meldt inn 684 tilfeller av medisinmangel til Legemiddelverket. Det tallet er allerede passert i år.

– Jeg tenker at dette må jo stoppe en gang, men det ser ikke ut til at det stopper i år heller, sier farmasøyt og rådgiver for forsyningssikkerhet Anne Markestad til  VG.

De siste årene har antallet meldte tilfeller av legemiddelmangel doblet seg hvert år, skriver avisen. Helsedirektoratet foreslår i en ny rapport til sammen 29 nye tiltak.

Kan ramme legemiddelforsyningen i hele verden

– Et av hovedproblemene for Norge i dag er at virkestoffene i mange legemidler vi bruker, blir produsert i Asia og på produksjonssteder vi har lite informasjon om, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Han sier at dersom det skulle skje noe med en fabrikk, kan det ramme legemiddelforsyningen i hele verden.

Styrke kapasiteten

Tellef Inge Mørland, medlem av helse- og omsorgskomiteen for Ap, mener rapporten viser at det er punkter der regjeringen ikke har gjort jobben.

Helseminister Bent Høies statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet sier at regjeringen har bevilget 4 millioner kroner for å styrke Legemiddelverkets kapasitet til å håndtere legemiddelmangel.