fbpx Leger brøt loven da de ville skru av respirator som holdt mann i live Hopp til hovedinnhold

Leger brøt loven da de ville skru av respirator som holdt mann i live

Korridor på geriatrisk avdeling, Ullevål universitetssykehus.
KRITIKK: Legene får kritikk fordi de ikke var i tett nok dialog med de pårørende om når respiratoren skulle skrus av. Foto: erik m sundt

To leger brøt loven da de konkluderte med at det ikke var forsvarlig å holde en mann i 70-årene i live med respirator, ifølge fylkeslegen i Møre og Romsdal.

I november 2018 fikk familien til en ALS-syk mann fra Ålesund varsel om at respiratoren som holdt mannen i live, ville bli slått av sju dager senere. Beslutningen var imot familiens ønske, som mente at den ALS-syke mannen fremdeles var bevisst og ønsket å leve.

Avgjørelsen utsatt

Fylkeslegen i Møre og Romsdal har vurdert saken og konkludert med at to leger brøt loven, skriver NRK.

Avgjørelsen om å avslutte den livsforlengende behandlingen er utsatt inntil videre. Mannen fylte 76 tidligere i år.

Han har vært avhengig av respirator for å puste siden 2012. Legene mente det ikke lenger var medisinsk eller etisk forsvarlig å holde ham i live etter seks år.

Burde fått fagfolk utenfra til å vurdere

I rapporten fra fylkeslegen kommer det frem at legene flere ganger de siste årene konkluderte med at tidspunktet for å avslutte behandlingen nærmet seg. Legene får kritikk fordi de ikke var i tett nok dialog med de pårørende om når respiratoren skulle skrus av. Fylkeslegen mente de burde ha fått fagfolk utenfra til å vurdere saken på nytt.

Fagdirektør Torstein Hole ved Helse Møre og Romsdal sier til NRK at helseforetaket har lært at de skal sikre enda bedre kommunikasjonsprosesser med pasient og pårørende. Legene ønsker ikke å kommentere saken overfor kanalen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.