fbpx Forhandler om pensjon for dem som har særaldersgrense Hopp til hovedinnhold

Forhandler om pensjon for dem som har særaldersgrense

Fra venstre: Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund (PF), Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Roar Fosse, forhandlingssjef i PF, Marit Gjerdalen, NSF-advokat, Ragnhild Lied, Unio-leder og Erik Orskaug sjeføknom i Unio.

Sykepleiere og politi er blant dem som går tidlig ut av yrkeslivet. Men de med særaldersgrense skal ikke tape pensjon, mener forhandlerne.

Forhandlingene om pensjonsordning for dem som har særaldersgrense, startet 17. oktober. Forhandlingsfristen er 31. oktober.

– De som har særaldersgrense, skal fortsatt kunne gå av tidligere enn andre uten å tape pensjon, sier Unio-leder Ragnhild Lied på Unios nettside.

– Unio forventer at de tilpasningene vi forhandler frem, fortsatt skal gjøre det attraktivt å jobbe i og rekruttere til disse yrkene, sier Lied.

– Sykepleiere har et belastende yrke

– Målet vårt er å sikre sykepleiere like gode pensjonsvilkår som andre, selv om særaldersgrensen gjør at de går av tidligere, sier Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Særaldersgrensen på 65 år handler jo om at sykepleiere har et belastende yrke. Det er derfor vi har lov om pensjonsordning fro sykepleiere, sier By.

Utsatte forhandlingene

En endelig avtale om særaldersgrenser skulle egentlig være ferdig forhandlet innen utgangen av 2018. Men i desember i fjor avtalte partene en midlertidig løsning og at den endelige avtalen skal være klar innen 1. november i 2019.

Les også: Utsetter forhandlingene om særaldersgrenser til 2019

Politi og sykepleiere er størst

100 000 ansatte i Unios forbund har særaldersgrense, opplyser Unio. Politi og sykepleiere er de største gruppene.

– Det er viktig å lage gode avtaler som sikrer samfunnet og arbeidsgiverne arbeidskraft det er så stor etterspørsel etter, sier NSF-leder Eli Gunhild By.

Avtalen det forhandles om, gjelder dem som er født i 1963 og senere.

Utgangspunkt: Den nye offentlige pensjonsavtalen

Det er arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og statssekretær Vegard Einan som leder forhandlingene om pensjonsløsning for dem med særaldersgrense.

På arbeidstakersiden deltar hovedorganisasjonene Unio, LO, YS og Akademikerne. Unio er NSFs hovedorganisasjon.

Utgangspunktet for de pågående forhandlingene er den nye offentlige pensjonsavtalen som ble inngått i mars i 2018. Pensjonsavtalen trer i kraft fra 1.1.2020.

Les hva pensjonsavtalen betyr for sykepleiere: Pensjon: – Alt arbeid vil telle med

Slik er dagens særaldersgrense for sykepleiere:

Fakta
Særaldersgrensen
  • Aldersgrensen er 65 år for underordnede sykepleiere. Dette er hjemlet i lov om pensjonsordning for sykepleiere.
  • For sykepleiere som er ledere, eller har administrative stillinger eller underviser, er aldersgrensen 70 år.
  • Sykepleierpensjonsloven omfatter sykepleiere i kommuner, sykehus og store deler av privat sektor.
  • Før hadde sykepleierne både plikt og rett til å slutte i arbeid når de ble 65 år. Retten til å slutte består, men i 2020 ble plikten fjernet, så nå har alle rett til å stå i jobb til de er minst 70 år.

85-årsregelen:

  • 85-årsregelen gir noen sykepleiere anledning til å slutte før de er 65 år: Hvis din alder pluss antall år som yrkesaktiv sykepleier er minst 85 år, kan du gå av med pensjon når du er 62 år.
  • Dette er mest gunstig for de som har jobbet mye full tid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse