fbpx Lovforslag i Ohio: Leger må prøve å sette ekstrauterine fostre inn i livmoren – eller risikere siktelse for «abortmord» Hopp til hovedinnhold

Lovforslag i Ohio: Leger må prøve å sette ekstrauterine fostre inn i livmoren – eller risikere siktelse for «abortmord»

Bildet viser at loven blir undertegnet.

Gynekologer forsøker å forklare politikerne at prosedyren er medisinsk umulig.

«I don't believe I'm typing this again but, that's impossible», skriver David N. Hackney, spesialist i obstetrikk og gynekologi, på Twitter.

«We'll all be going to jail».

Kaller abort abortmord

Lovforslaget er fremmet i Ohio, og forslagsstillerne omtaler abort som «abortmord».

For å unngå tiltale for «abortmord» ved graviditet utenfor livmoren må en lege forsøke å plassere et foster som har vokst ekstrauterint, altså utenfor livmoren, inn i livmoren.

– Bare tull

Johanne Sundby, professor ved avdeling for samfunnsmedisin og global helse ved Universitetet i Oslo, sier forslaget er totalt uvirkelig og svært skadelig.

– Jeg er gynekolog. Jeg har selv hatt to svangerskap utenfor livmoren i sin tid, forteller hun.

– Jeg var svært dårlig og måtte hasteopereres. Dette er en øyeblikkelig-hjelp-situasjon, hvor man i verste fall blør svært mye inn i abdomen.

Sundby sier fosteret som oftest er dødt eller døende når dette hender. Eggleder, eller der fosteret har festet seg, sprekker og blør.

– Å forsøke å få det fosteret til å feste seg på nytt er bare tull. Det er medisinsk risikabelt og selvfølgelig ikke spesielt vellykket. Det vil bare øke faren for at kvinnen blir svært syk.

Sundby sier graviditet utenfor livmor kanskje en eller tre ganger i verden har ført til at det utvikler seg et levende foster, men at det er helt unntaksvis. 

– Spontane aborter og graviditeter utenfor livmor fører ikke til levende barn. Naturen er faktisk slik innrettet at noen fostre går til spille, sier hun.

Fengsel i livstid

Det er The Guardian som omtaler lovforslaget, som i tillegg til å pålegge leger en umulig prosedyre, fordømmer abort og definerer et befruktet egg som et «ufødt barn». Leger, kvinner og jenter ned til 13 år skal kunne straffes med livstid i fengsel for å ta en abort.

Abort er lovlig i alle USAs 50 stater, men ifølge The Guardian er det et stort press på å forby prosedyren.

I fjor vedtok Ohio en lov, kalt «the heartbeat bill», som forbød abort etter sjette uke. Dette er så tidlig i svangerskapet at mange kvinner ikke engang er klar over at de er gravide. Grupper som jobber for reproduktive rettigheter, gikk til sak, og loven trådte aldri i kraft.

Nå skal et lovforslag som går enda lenger, behandles.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse