fbpx Unødvendige legebesøk er et stort problem for helsearbeidere Hopp til hovedinnhold

Unødvendige legebesøk er et stort problem for helsearbeidere

Høygravid undersøkes med ultralyd. Mage, to hender, behagelig mykt antrekk.

7 av 10 norsk fastleger mener unødvendige undersøkelser er et stort problem. Sykepleierforbundet frykter det øker presset på sykepleiere som allerede gjør krevende prioriteringer.

Nesten 7 av 10 fastleger mener unødvendige undersøkelser er et stort problem, meldte P4 rett før jul. Kanalen viser til en fersk undersøkelse fra Commonwealth Fund der Folkehelseinstituttet er blant bidragsyterne.

– Det kan være alt fra bildediagnostikk til ulike blodprøver og undersøkelser hos spesialister, sier Leder i Norsk forening for allmennmedisin Marte Kvittum Tangen til P4.

Overdiagnostikk

Mens 68 prosent av de norske legene som har svart på undersøkelsen regner dette som et problem, er tallet lavere i de fleste andre land, med unntak av Nederland.

– Jeg tror ikke dette handler om at norske pasienter etterspør mer undersøkelser enn pasienter i andre land. Jeg tror at dette handler om at leger i Norge er mer oppmerksomme på problemstillingen overdiagnostikk og overbehandling, sier Tangen til P4. 

Det tror også forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen. Hun åpner samtidig for andre forklaringer, for eksempel at de mange undersøkelsene er en konsekvens av at Norge har et offentlig finansiert helsevesen.

– Det kan påvirke holdningene til unødvendig bruk av ressurser. I rapporten er det flere land med andre innretninger på finansiering av helsevesenet, sier hun til Sykepleien.

Prioriteringer

Går folk oftere til legen for å ta prøver, blir det mer jobb på sykepleierne.

– Sykepleiermangelen er kjent. Det betyr at sykepleiere allerede i dag gjør krevende prioriteringer, sier Lill Sverresdatter Larsen.

– Økt etterspørsel og dermed det som også kan være unødvendige prøver og behandling som legene, vil føre til merarbeid for andre yrkesgrupper som utøver tjenestene, eksempelvis sykepleiere som allerede er presset på arbeidsmengde.

Larsen er opptatt av at prioriteringene blir riktige.

– En av de viktigste oppgavene til helsepersonell er å understøtte normalitet og unngå unødvendig sykeliggjøring, sier hun.

Portrett av kvinne, lyst langt hår, svart og grårutete blazer

Kan skade

Undersøkelsen som viser legenes holdninger til unødvendige konsultasjoner, er gjennomført blant allmennleger i Australia, Canada, Frankrike, Tyskland, Nederland, New Zealand, Sverige, Sveits, Storbritannia, USA og Norge. 

I fagmiljøene er det godt kjent at leger opplever unødvendig behandling som et problem. En undersøkelse av 1528 leger, gjort i regi av Den norske legeforening i 2018, viser at 90 prosent mener overbehandling er et problem i norsk helsevesen.

Jordmødre 

Jordmorforbundet NSF har som en av flere organisasjoner av helsearbeidere sluttet seg til Legeforeningens kampanje Gjør Kloke valg. Målet med kampanjen er « … å redusere undersøkelser og behandling som pasienter ikke har nytte av og som i verste fall kan skade.»

Kjersti Engan Marsdal deltar i arbeidet med å jobbe frem anbefalinger rundt områder jordmødrene mener man bør intervenere mindre i. Foreløpig vil hun ikke peke ut noen spesielle tilfeller eller diagnoser. Anbefalingene de skal komme med vil likevel ikke bli kontroversielle, sier hun.

– Vi vil heller løfte noen områder som er vesentlige, sier Marsdal til Sykepleien.

– Det vi anbefaler må baseres på oppdatert forskning og kunnskap.

Hun understreker at målet først og fremst er å hindre overbehandling.

Gravide

I våres ble det kjent at gravide i snitt er i kontakt med sykehuset fem ganger før fødselen (Helseatlas for fødselshjelp 2015–2017). Myndighetene anbefaler kun én sykehuskonsultasjon.

Meningene om det høye antallet konsultasjoner varierer mellom ulike fagmiljøer og også innad i miljøene.

Tidligere i år lanserte Norsk gynekologisk forening ni anbefalinger om tester og undersøkelser de mener gynekologene bør gjøre færre av. En av dem er å unngå ultralydundersøkelser utover det som er rutine, dersom det ikke er en medisinsk grunn til det. En annen er å unngå rutinemessig ultralydundersøkelse av livmorhalsen hos gravide uten at de har en tidligere historie med for tidlig fødsel eller senabort.

Høy temperatur

Temperaturen har vært høy i diskusjoner rundt screening og overbehandling på flere fagområder. 

Her er noen tidligere artikler og innlegg fra Sykepleien:

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse