fbpx 31 nyrepasienter tar hemodialyse hjemme Hopp til hovedinnhold

Nattdialyse gir frihet til å jobbe

Torhild Jære tar hemodialyse om natten

Torhild Jære tar hemodialysen mens hun sover. Om dagen jobber hun i 100-prosentstilling ved Sykehuset Innlandet. 

Om lag 1600 personer med nyresvikt i Norge må gjennomføre dialyse. Av disse får rundt 1300 pasienter hemodialyse og 300 peritonealdialyse. Tallet på dialysepasienter generelt er økende.

– Årsaken er først og fremst at dialyse tilbys eldre og sykere personer enn før. Lyspunktet er at stadig flere kan gjennomføre dialysen hjemme, sier overlege Helga Skaare ved Ahus.

Hjemmedialyse generelt

Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgstjenesten har som mål at andelen pasienter som tar hjemmedialyse, skal nå 30 prosent.

Ingen av de regionale helseforetakene, men noen av helseforetakene, har nådd målet.

Ifølge Helsedirektoratet har Helse Vest RHF lavest andel pasienter som får hjemmedialyse. De har ligget på jumboplass i 2016, 2017, 2018 og i 2. tertial 2019. Helse Sør-Øst hadde den høyeste andelen hjemmedialysepasienter, med 25,1 prosent siste dag i 2. tertial 2019.

Hemodialyse hjemme

Ifølge tall Sykepleien har fått av fra Norsk nyreregister, er det per i dag 31 nyresyke pasienter som gjennomfører hemodialyse hjemme.

Hemodialysepasienter har tidligere måtte reise inn til sykehus eller et dialysesenter to til tre ganger i uka. Pasientene bruker mesteparten av dagen på å gjennomføre dialysen der. I tillegg går det mye tid til venting på transport til og fra behandlingen.

Nyresviktpasienter har tre behandlingsmuligheter: hemodialyse, peritonealdialyse (posedialyse) og transplantasjon.

Ahus er Norges største

Ahus har Norges største dialyseavdeling – 65 pasienter får posedialyse og 130 får hemodialyse. Overlege Helga Skaare forteller til Sykepleien at hjemmedialyse har revolusjonert livet til mange av pasientene.

– Peritonealdialyse (PD) er utmerket behandling. Men for dem som ønsker å være hjemme og ikke kan ha PD, bør hjemme-hemodialyse være neste behandlingsalternativ. Da slipper pasientene å dra inn til dialyseavdelinger. Flere av dem er i jobb og sier selv de har fått et mye friere liv med hjemmedialyse. Vi ser dessuten at de som gjennomfører hemodialysen hjemme, har mye bedre dialysekvalitet.

– Hvorfor det?

– På sykehus tar en hemodialyse rundt fire timer. Når de tar den hjemme, kan de bruke lengre tid og ta dialyse oftere. Det gjør at oppsamlingen av avfallsstoffer reduseres, og pasientene er overvæsket mindre del av tiden, forklarer Skaare.

Dette gir ifølge overlegen gode resultater.

– Vi ser blant annet at mange av pasientene kan redusere medisindoser betraktelig. De kjenner seg friskere og langt mindre slitne enn da de var i senter-dialyse, sier Skaare.

Dette er fremtiden

Hun mener det er langt flere enn dem som får hjemmedialyse i dag, som kan få det.

– Dette er fremtiden, sier hun.

På Ahus har de for tiden 11 pasienter som gjennomfører hemodialyse hjemme, og flere er under opplæring. Opplæring til peritonealdialyse (posedialyse) tar få dager. Å lære opp pasienter for at de skal kunne ta hemodialysen hjemme tar mye lengre tid, ofte fem til seks måneder.

–Hemodialyse er komplisert. Pasientene skal være trygge på at de behersker å kople seg opp til dialysemaskinen via arteriovenøs fistel (AV-fistel) eller et sentralvenøst kateter. De må ha en god forståelse for behandlingen, sier Skaare.

Hemodialyse er mer sårbart for infeksjoner enn såkalt posedialyse. Hemodialyse krever også at nyrepasientene tar større ansvar for egen behandling.

– Min erfaring er at hjemmedialyse er noe pasientene omfavner. Å ta ansvar for egen behandling, gir dem større autonomi og frihet. Mer dialyse er tryggere fordi pasientene er bedre behandlet. Om pasientene har spørsmål, ringer de oss. Er det noe feil med maskinen, tar de kontakt med leverandørene, som også følger opp raskt, sier hun.

– Kan hemodialysepasientene få assistanse fra hjemmesykepleien?

Nei. Per i dag er det ikke en løsning. Årsaken er at så få personer som mulig bør involveres i tilkoplingen til dialysemaskinen på grunn av fare for blødning, infeksjon og komplikasjoner. Dersom en pasient trenger assistanse med hjemme-hemodialyse, er det sikrere å lære opp en pårørende, slik vi gjør, sier Skaare.

For pasienter i peritonealdialyse har Ahus derimot et svært godt samarbeid med hjemmesykepleien.

–  For cirka 20 prosent av disse pasientene er det hjemmesykepleien som ivaretar dialysebehandlingen, sier hun.

Fakta
Hemodialyse og posedialyse

I hemodialyse blir blodet fra pasienten ført gjennom et filter i en dialysemaskin, hvor det blir renset for avfallsstoffer og trukket for overskudd av vann.
Behandlingen gis som regel 3 ganger i uken på et dialysesenter, hver behandling på vanligvis 4 timer. For å gjennomføre dette må det etableres en god, velfungerende blodtilgang, enten i form av en arteriovenøs fistel (AV-fistel) eller et sentralvenøst kateter.

Posedialyse  renser blodet og fjerne overskuddsvæske ved å tilføre dialysevæske i bukhulen.
Kilde: Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte

Dialyse om natten

Torhild Jære tar hemodialyse om natten.

– På landsbasis mener jeg vi er to som per i dag gjennomfører dialysen mens vi sover, sier hun.

Torhild Jære har fått et nytt liv med hjemmedialyse.

Jære er i full jobb som administrasjonssjef ved sykehuset Innlandet.

– Det er takket være at jeg ikke «spiller» bort tid på dagtid til dialyse. I tillegg er jeg bedre og mer skånsomt dialysert, sier hun og forklarer:

De som må til sykehus, gjør det vanligvis fire timer, tre ganger i uken. Det gir 12 timer dialyse per uke. Jære tar dialyse sju timer, fire dager i uken. Det gir 28 timer dialyse per uke.

– Dialysen blir mer skånsom. De som må inn på sykehus, må ha større fart på dialysen, fordi den skal gjøres på kortere tid.

Jære mener flere bør gjøre som henne.

– Jeg vet noen vegrer seg for å stikke seg selv med to nåler. Jeg gruet meg også, men det gikk veldig greit, veldig fort, forteller hun.

Jære holder foredrag landet over. Målet er at flere vil gå over til hjemmedialyse om natten.

5. februar skal hun delta på kveldsmøtet før lederkonferansen som Norsk sykehus- og helsetjenesteforening holder hvert år.

– Jeg håper mange kommer og får øynene opp for denne måten å ta dialyse på. Min erfaring er at det kun er fordeler. I tillegg er det god samfunnsøkonomi, sier hun.

Hygiene og organisering

Overlege Helga Skaare ved Ahus tror flere vil gjøre som Torhild Jære i årene som kommer.

– Årsaken til at det ikke er flere som tar hemodialyse om natten, er nok at mange pasienter og leger er redd for at det skal skje noe mens pasienten sover. Det kan føles utrygt. Vi har god erfaring med nattlig hemodialyse, og synes det er en utmerket måte å få mye dialyse på. Det lar seg også godt kombinere med jobb og studier, sier Skaare.

Hun tror frykten i stor grad kan overvinnes med trening og god opplæring.

– Gevinsten ved hjemmedialyse er så stor at de nyrepasientene som har mulighet til dette, burde gripe den, oppfordrer Skaare.

Fakta
Ventetid for transplantasjon

Det er kan være til dels store variasjoner i ventetid på de forskjellige organene.
Gjennomsnittlig ventetid:

  • Nyre: Over ett år
  • Lever: Rundt fire uker
  • Hjerte: Halvannet år
  • Lunge: Mellom ett og halvannet år

Kilde: Stiftelsen organdonasjon

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse