fbpx Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine Hopp til hovedinnhold

Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine

Bildet viser hender som trekker opp meslingvaksine.
MMR-VAKSINE: Normalt får barn i Norge vaksine mot meslinger i trippelvaksinen MMR når de er 15 måneder, med påfyll ved 11–12-årsalder, men mange småbarn begynner i barnehage før de er 15 måneder. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Smittevernoverlege Tore Steen i Helseetaten i Oslo påpeker at jo tidligere vaksinasjon mot meslinger gis, desto dårligere blir den beskyttende effekten.

Etter at en ettåring i Oslo ble innlagt på sykehus med meslinger, tilbyr Sagene helsestasjon vaksine til barn i bydelen helt ned til en alder på 8–9 måneder. Normalt får barn i Norge vaksine mot meslinger i trippelvaksinen MMR når de er 15 måneder gamle, med påfyll ved 11–12-årsalder, men mange småbarn begynner i barnehage før de er 15 måneder. Smittevernoverlegen sier til Dagsavisen at det ikke har mye hensikt å gi sprøyta tidligere.

Må ha ny vaksine

– Problemet med tidligere vaksinasjon er at den beskyttende effekten blir dårligere. Og jo yngre barna er jo, dårligere er effekten. Hvis de vaksineres før de er 12 måneder, må de ha ny vaksine ved 15 måneder, sier Tore Steen.

Rundt 60 småbarn ble vaksinert på Sagene lørdag.

I Oslo er 95 prosent av alle barn vaksinert, og sjansen for store utbrudd er små, opplyser helseetaten, men det jobbes for å få alle vaksinert mot den svært smittsomme sykdommen, særlig nå som den er på fremmarsj i verden.

18 tilfeller i 2019

I fjor var det til sammen 18 tilfeller av meslinger i Norge, åtte av dem i var i Oslo. Fire av de smittede i Oslo i 2019 var under 20 år, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet. 

Tirsdag ble det klart at ingen av de tre som nylig ble mistenkt for å ha vært smittet med meslinger i Oslo, var bærere av sykdommen. Det bekreftet smittevernoverlege Tore Steen i Helseetaten i Oslo overfor NTB tirsdag.

Saken er oppdatert med status på de tre siste mistankene om meslingsmitte, i siste avsnitt.

Les også:

– Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger

Bildet viser en sykepleier som trekker opp MMR-vaksine.
KLAR FOR VAKSINE: En sykepleier gjør klar MMR-vaksine, som gir beskyttelse mot meslinger, røde hunder og kusma. Illustrasjonsfoto: Science Photo Library/NTBScanpix

De som er født mellom 1960 og 1982, kan mangle immunitet mot meslinger.

En sykehusansatt ved Sahlgrenska universitetssjukhuset er smittet med meslinger. Nå sjekkes vaksinasjonsstatus hos alle de nær 17 000 ansatte og alle med usikker immunitet tilbys vaksine.

– Vaksine har alltid vært et tilbud til våre ansatte, men da har det vært på deres initiativ, sier sjeflege Görel Nergelius til Göteborgs-Posten.

– Nå går vi aktivt ut og minner dem på muligheten.

Skal elimineres

I Norge publiserte Folkehelseinstituttet i september 2017 en plan for eliminering av meslinger og røde hunder. Her anbefales det at alle som ikke har fått vaksine mot meslinger, eller gjennomgått infeksjonen, bør få tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma.

– Dette er spesielt viktig for helsepersonell, sier overlege Øystein Rolandsen Riise ved Folkehelseinstituttet.

– Både for å beskytte dem selv, og for å ikke smitte pasienter.

Kan ta med hjem fra reise

Riise viser til at meslinger er en veldig sjelden sykdom i Norge, med kun ett registrert tilfelle i 2017. 

– Meslinger sirkulerer ikke i den norske befolkningen. Men vi reiser mye, og vi vet at det er utbrudd av meslinger i flere europeiske land, påpeker han.

– At vi kan få mindre utbrudd i Norge er sannsynlig, så lenge smitten sirkulerer andre steder. Men hvis de fleste er immune, vil ikke sykdommen smitte videre. Et tegn på at vi har høy immunitet i dag, er at vi har så få tilfeller. Vi får helt sikkert inn smitten, men den klarer ikke å spre seg.

Kan mangle immunitet

Voksne som ikke vet om de har fått MMR-vaksine, eller om de har hatt sykdommene den beskytter mot, anbefales å ta vaksinen. De som er født før 1960 har så høy sannsynlighet for å ha hatt meslinger, at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig. Men bildet kan være et annet for dem som er født på 1960-, 1970 og begynnelsen av 1980-tallet.

Vaksine mot meslinger ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 med én dose til små barn. I 1983 ble denne erstattet med MMR-vaksinen, som gis i to doser. I årene før MMR-vaksinen ble innført, sank forekomsten av meslinger, noe som gjorde at barn født før innføringen ble mindre utsatt for smitte og meslingsykdom. Det gjør at noen mangler immunitet fordi de verken fikk vaksinen eller sykdommen.

– Hva bør sykepleiere gjøre for å forsikre seg om at de er beskyttet av meslinger?

– De bør sjekke om de har et vaksinasjonskort, sier Øystein Rolandsen Riise.

– Eller sjekke mine vaksiner på helsenorge.no. Vaksinene kan være registrert der. Er de ikke det, bør de høre med foreldrene sine om de har hatt meslinger som barn.

– Og hvis man ikke får avklaring noen steder?

– Da bør man ta vaksine.

– Er det ufarlig når man ikke helt sikkert vet om man er vaksinert eller ikke?

– Hvis man har antistoffer er det liten sannsynlighet for bivirkninger. I barnevaksinasjonsprogrammet ser vi noen barn får bivirkninger som feber ved første dose, men vi ser sjelden bivirkninger av andre dose.

Den mest smittsomme sykdommen

Øystein Rolandsen Riise viser til at meslinger er den mest smittsomme sykdommen man kjenner til. Om en smitteførende person skulle oppsøke legevakt, er det reell smittefare for andre pasienter og personell, dersom de ikke er immune mot sykdommen.

– I en gruppe uten immunitet vil en smitteførende person smitte 12 til 18 andre, og sånn fortsetter det.

Diskuterer krav om vaksine i Sverige

I Sverige har 63 nyfødte fått immunglobulin fordi de kan ha vært eksponert for meslingsmittte etter at den nå meslingsyke sykehusansatte var innom fødeavdelingen i romjulen. Ifølge Göteborg-Posten blir det stilt spørsmål i Sverige om man bør kreve at helsepersonell er vaksinert mot meslinger. Socialminister Annika Strändhall sier til avisen at hun ikke vil avvise noen tiltak, men viser samtidig til at Sverige har en vaksinasjonsdekning på 97 prosent, og at det er deres beste beskyttelse mot smitte.

Øystein Rolandsen Riise sier vaksinasjon er frivillig i Norge.

– Vi er opptatt av at vaksiner skal være lett tilgjengelige, sier han.

– Vi håper arbeidsgivere gjør det enkelt for helsepersonell som vil vaksinere seg.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.