fbpx Jordmorforbundet: – Mer må på plass før vi kan tilby NIPT-test til alle gravide Hopp til hovedinnhold

Jordmorforbundet: – Mer må på plass før vi kan tilby NIPT-test til alle gravide

IKKE KLART: Jordmorkapasiteten må økes før NIPT-testing kan bli et reelt tilbud til alle gravide, mener Kristin Holanger, nestleder i Jormorforbundet NSF.

Jordmorforbundet mener helsetjenesten ikke er rigget for å tilby NIPT-testen til alle gravide foreløpig.

– Jordmorforbundet ser at det er flere forhold som må på plass før NIPT-test kan være et reelt tilbud til alle kvinner, sier Kristin Holanger, nestleder i Jordmorforbundet NSF.

Les også: – Unødvendig lenge å vente på NIPT

Mener det må ses i sammenheng

Holanger peker på at både tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle fra 1. juli etter endringene i bioteknologiloven. Disse to endringene må sees i sammenheng, mener hun:

– For eksempel kan funn av fortykket nakkefold ved tidlig ultralyd føre til behov for eller ønske om NIPT.

– Trengs flere jordmødre med ultralydkompetanse

Hun sier at Norge mangler laboratorier for analyse av NIPT-prøven: 

– Det gjøres per i dag i Sverige ved Karolinska universitetssykehus i Stockholm, sier hun.

– Og for at tilbudet om tidlig ultralyd skal bli reelt, trengs flere jordmødre med ultralydkompetanse, flere ultralydmaskiner og større fysisk plass ved flere rom å gjøre undersøkelsene i, mener hun.

Også oppfølgingen av positive NIPT-tester er et kapasitetsspørsmål, sier hun.

– Det er kjent at det er forekomst av falske positive tester, og det er sannsynlig at de som får et positivt svar vil ønske videre utredning.

– Glad for endringer som styrker kvinnehelsetilbud

Hun sier det vil kreve mer kapasitet av helsetjenesten ved positive NIPT-tester som reiser spørsmålet om invasiv testing:

– Det vil si fostervannsprøve eller morkakeprøve for å bekrefte eller avkrefte funn, med de komplikasjoner det kan innebære, sier hun.

– Jordmorforbundet er glad for de endringene i bioteknologiloven som styrker kvinnehelsetilbudet. Men vi ser samtidig at endringene fører til økt press på myndighetene og politikere for å løse den prekære jordmormangelen.

– Ressurser som styrker jordmortjenesten er nødvendig for at endringene skal bli implementert raskest mulig, mener hun.

Covid-19 har gjort det vanskelig for gravide som vil ta test

Kristin Holanger har sjekket litt hos jordmorkollegaer rundt om i landet og sier Jordmorforbundet er kjent med at gravide har ønsket å dra til utlandet for å ta NIPT-testen, men at det har vært komplisert å gjennomføre denne våren grunnet restriksjoner i forbindelse med Covid-19.

– Vi er kjent med at enkelte gravide likevel har valgt å dra til utlandet for å ta testen og sitte i påfølgende karantene. Det finnes også varianter som benyttes der gravide bestiller «kit», hvor blodprøve sendes med posten til utlandet for analyse.

– Her er det både juridiske og etiske utfordringer, samt spørsmål om sikkerhet, kvalitet på tjenestene og hvordan oppfølgingen videre foregår, sier Holanger.

– Må doble utdanningskapasiteten

Jordmorforbundet har ved flere anledninger fremholdt at hele utdanningskapasiteten for jordmødre må dobles, fra 100 til 200 jordmorstudenter årlig.

– Per i dag utdanner Universitetet i Sør-Øst Norge og NTNU kun studenter annethvert år. Foretakene må tilby utdanningsstillinger satt i system. Økt utdanningskapasitet gjelder også for ultralydjordmødre, som må finansieres via helseforetakene, sier Holanger.

Dette er NIPT:

NIPT (Non-invasiv prenatal test) er en analyse av fosterets DNA som finnes i blodet til den gravide. Ved å analysere blodprøven fra mor, kan man få informasjon om genetiske egenskaper hos fosteret. 

Analysen blir brukt til å undersøke om et foster har bestemte arvelige sykdommer eller kromosomavvik.

Kilde: Helsenorge.no

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.