fbpx Sverige: Sykepleiere får gavekort på ost Hopp til hovedinnhold

Sverige: Sykepleiere får gavekort på ost

Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Sykehusansatte ved Vrinnevisjukhuset i Norrköping vil ha risikotillegg for å jobbe med covid-19-pasienter. I stedet får de ost for 500 kroner – og en T-skjorte.

Det var Dagens Medisin som først omtalte saken i norske medier.

Therése Mechlenburg dagbok

Helsefagarbeider Therése Mechlenburg forteller om gavekortet og skuffelsen de ansatte føler i sin videodagbok på SVT Nyheter Öst.

Mechlenburg tar SVTs lesere med seg inn på Vrinnevisjukhusets covid-19-avdeling, hvor hun jobber. Hun publiserer jevnlig korte tekster og videoer fra avdelingen. 14. juni publiserte hun saken om sykehusansatte som i stedet for risikotillegg får gavekort og T-skjorte.

Det var ansatte ved sykehuset som ba Mechlenburg ta opp saken om gavekortet i videodagboken.

Her kan du følge Therése Mechlenburgs videodagbok.

Ønsker samme ordning som intensivavdelingen

Sykehusansatte som jobber ved Vrinnevisjukhusets intensivavdeling, får ekstra betalt gjennom et poengsystem: Jo mer ubekvemt du jobber, jo høyere lønn får du.

Dagbok

DAGBOK: Skjermdump av Mechlenburgs dagbok på SVTs nettsider.

Denne ordningen vil også andre sykehusansatte som jobber med covid-19-pasienter ha, i tillegg til risikotillegg. 

Til SVT sier Mechlenburg:

– Vi får ikke risikotillegg slik personell i en del andre regioner får. Og vi som tidligere har jobbet på dagkirurgisk, får heller ikke tillegg for ubekvem arbeidstid, slik personell på intensivavdelinger får.

– I stedet skal vi få et gavekort på ost og en T-skjorte. Det føles nesten som om noen spøker med oss, sier hun.

Gave til alle

Zilla Jonsson, som er HR-direktør i Region Östergötland, sier til SVT at hun har forståelse for at ansatte er skuffet.

– Men jeg synes samtidig det er litt trist at man velger å raljere over gaven. For den er til for alle våre medarbeidere i regionen, for å vise at vi setter pris på dem, sier Jonsson.

Hun legger til at det er opp til hver sjef i regionen å bestemme hvilken gave som skal gis, ifølge SVT Nyheter Öst.

Videre viser hun til at regionen ikke har valgt å gi risikotillegg, som et par andre regioner har gjort, men at de i stedet har valgt å gå en annen vei:

– Vi har fokusert på pasientsikkerhet, arbeidsmiljø, og på at folk skal kunne hente seg inn igjen. Vi vil forsøke å redusere risiko og å forebygge, istedenfor å betale for økt risiko.

Muligheten for å få 290 prosent av timelønnen om man jobber ekstra er imidlertid lik for alle som jobber innen intensiv, opplyser Jonsson til SVT.

Lik pakke til alle

Emma Klingvall er Vårdförbundets leder i avdeling Östergötland. Hun skriver i en e-post til Sykepleien at Region Östergötland som arbeidsgiver har en «kompensasjonspakke» under covid-19 til alle ansatte.

Ifølge Klingvall økes helsetilskuddet (en svensk ordning vi ikke har i Norge journ.anm.) med 3500 kroner per ansatt per år, i det svenskene kaller «friskvårdsersättning». Tanken er at tilskuddet skal gå til ansatte som trenger å hente seg inn etter mye jobbing, og som belønning.

– I tillegg gir Region Östergötland en gave på 500 kr til alle ansatte, sier Klingvall til Sykepleien.

De som blir tvunget til å ta tre ukers sommerferie, får kompensasjon på 1600 svenske kroner per dag de ville hatt ferie.

– Vi fikk informasjonen fra en arbeidsgruppe. Vi har gitt en uttalelse til politikerne om at vi mener den økonomiske kompensasjonen er for lav. Vi mener en månedslønn er en mer rimelig kompensasjon for sykepleiere som blir tvunget til å jobbe i stedet for kunne ta en velfortjent sammenhengende ferie i fire uker, sier hun.

Tror det ville vært vanskelig også uten covid-19

Ifølge Klingvall er de allerede hardt rammede covid-19-avdelingene og intensivavdelingene som har det tøffest.

– Vi har vært tydelig på at våre sykepleiere som jobber i helsevesenet trenger både risikotillegg og innsatstillegg.

Klingvall sier at arbeidsgiveren hevder at det er covid-19-viruset som har gjort presset på de ansatte ekstra stort i sommer.

– Vi mener problemene ville ha eksistert selv uten covid-19-viruset, på grunn av dårlig grunnbemanning og mangel på spesialsykepleiere på grunn av dårlig lønn- og arbeidsbetingelser, sier Klingvall.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse