fbpx Rettsmedisin kan bli videreutdanning for sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Rettsmedisin kan bli videre­utdanning for sykepleiere

Norge mangler rettsmedisinsk kompetanse, og et av tiltakene Helsedirektoratet nå vil utrede, er en videreutdanning for sykepleiere. Dermed kan Norge også få sine «forensic nurses».

Tittelen «forensic nurse» finnes blant annet i USA, der disse sykepleierne bistår med å sikrer bevis i saker der helsevesen og rettsvesen overlapper hverandre. De fleste jobber med seksuelle overgrep av barn og med voldtekter.

Allerede for rundt 30 år siden dannet en gruppe amerikanske sykepleiere en egen internasjonal organisasjon for rettsmedisinske sykepleiere. Ifølge deres nettside har de nå over 5000 sykepleiere fra 26 land som medlemmer eller støttespillere.

Bekymret for rekruttering

Ifølge Helsedirektoratet har mange uttrykt bekymring for rekrutteringen til fagområdet og for stor variasjon i kvaliteten på rettsmedisinsk arbeid i Norge.

Flere muligheter til tiltak for å bøte på dette har vært foreslått, blant annet ny spesialitet for leger, etablering av kompetanseområde i rettsmedisin, sertifisering av rettsmedisinere og akkreditering av enheter som driver rettsmedisinske undersøkelser.

Rettsmedisin har hittil ikke vært en egen spesialitet for leger i Norge, som det er i Sverige, Danmark og Finland, ifølge Helsedirektoratets rapport.

I Norge gjennomføres rundt 2100 rettsmedisinske obduksjoner per år, av per i dag 34 leger. Flere av disse nærmer seg pensjonsalderen.

Direktoratet foreslår altså også å utrede etablering av et videreutdanningstilbud som omfatter rettsmedisinske oppgaver for sykepleiere og annet relevant personell.

Kan gå ut over etterforskning av kriminalitet

Konsekvensene av mangelen på rettsmedisinsk kompetanse kan bli store dersom rettsmedisinske undersøkelser og erklæringer ikke holder tilstrekkelig kvalitet til bruk i etterforskning og rettssaker knyttet til drap, vold og overgrep, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse