fbpx Fire fylker har fått nye ledere Hopp til hovedinnhold

Fire fylker har fått nye ledere

Fylkesledere
NYVALGT: Fire fylker har fått nye fylkeledere. Øverst fra venstre: Randi Askjer, Reidun Stavland. Nederst fra venstre: Lena Olsen og Ida Høiby. Foto: Privat / NSF

NSF Innlandet, Finnmark/Troms, Vestlandet og Telemark/Vestfold har gjennomført fylkestingsvalg. Frem til 2023 skal de lede hvert sitt fylke.

Fire nye fylkeskontor har gjennomført sine valg. Nå er det klart hvem som skal sitte i lederstolen i Finnmark/Troms, Innlandet, Vestlandet og Telemark/Vestfold.

Finnmark/Troms

I Troms og Finnmark ble valgene gjennomført i dag, 15. september. Kandidatene til ledervervet var tidligere fylkesleder i Finnmark Elin Holmgren og Lena Røsæg Olsen.

Sistnevnte ble innstilt av valgkomiteen.

– Jeg må innrømme at det var nervepirrende å stille mot en erfaren fylkesleder som Elin Holmgren, som jo kjempet så hardt på landsmøtet for å unngå at Finnmark ble slått sammen med Troms, sier nyvalgte fylkesleder Lena Røsæg Olsen til Sykepleien.

Lena Olsen

NYVALGT: Lena Røsæg Olsen (48) er valgt til ny fylkesleder i Troms/Finnmark.

– Jeg var usikker på hvilken støtte jeg fikk fra Finnmark, men føler nå at jeg har fått tillit.

– Hva tror du var årsaken til at også finnmarkingene valgte deg?

– Jeg tror jeg har klart å fronte at ingen skal bli oversett. Så tror jeg de kanskje har tenkt at det er fint å starte litt på nytt, nå som det ble sammenslåing. Jeg tror også at det at jeg har en rolig væremåte og setter samarbeid høyt, har bidratt til at jeg har fått denne tilliten, sier Olsen.

Selv er hun en ekte søring, fra Rakkestad i Østfold, som havnet på Aker sykepleierhøyskole i Oslo i 1992. Der traff hun mannen som skulle gjøre nordlending ut av henne. Etter utdanningen flyttet de først til Tromsø, der hun jobbet på kirurgen en periode, deretter til hans hjemkommune Dyrøy. Her begynte hun å jobbe i hjemmesykepleien. Etter det har det også blitt lederstillinger i kommunen. Hun har blant annet ledet en enhet for kompetanseutvikling for åtte kommuner i Midt-Troms. Men har også vært tillitsvalgt i mange år, helt fra studietiden.

Mari-Ann Benonisen fra Lakselvbukt i Troms og Åshild Østlyngen fra Hammerfest i Finnmark ble valgt til nestledere.

Innlandet

Selv om det var fem kandidater til fylkesledervalget, fulgte delegatene nominasjonskomiteens innstilling og valgte Ida Høiby som ny fylkesleder i NSF Innlandet.

Inger Amb ble valgt til nestleder. Også her fulgte delegatene nominasjonskomiteens innstilling.

NYVALGT: Ida Høiby er fra i dag, 15. september, fylkesleder i NSF Innlandet.

Fra 2019 har Høiby hatt vervet som divisjonsstillitvalgt SI Elverum Hamar og Habilitering- Rehabilitering som hun har kombinert med en liten stilling på Hedmarken legevakt.

På NSF Innlandets Facebook-side forteller hun at det alltid har vært viktig å ha nærhet til sykepleier faget sammen med vervene som tillitsvalgt.

Vestfold og Telemark

I Vestfold og Telemark hadde delegatene tre kandidater å velge mellom: Nåværende fylkesleder i Telemark, Lillian Elise Esborg Bergane, Tone Woll Buer og Randi Askjer. Sistnevnte var innstilt av nominasjonskomiteen. Det var også hun som til slutt ble valgt.

Randi Askjer er 59 år. Hun er bosatt i Tønsberg kommune og kommer fra en stilling som fagsjef i helse- og omsorgsavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.

Margareth Horn (41) ble valgt til ny nestleder. Også hun er bosatt i Tønsberg kommune og kommer fra stillingen som avdelingsleder på Re helsehus i Tønsberg kommune.

Randi Askjer

NYVALGT: Randi Askjer er nyvalgt fylkesleder i NSF Telemark/Vestfold.

Vestland

Heller ikke tidligere fylkesleder i Hordaland, Mette Mikkelsen, ble gjenvalgt. Delegatene fulgte nominasjonskomiteens innstilling og valgte Reidun Stavland som ny fylkesleder for NSF Vestland. Reidun Askjer kommer fra stillingen som hovedtillitsvalgt og høyskolelektor ved Høgskulen på Vestlandet.

Nestleder ble Karin Bell Trældal. Hun var ikke innstilt av nominasjonskomiteen.

Reidun Stavland

NYVALGT: Reidun Stavland er nyvalgt leder for NSF Vestland.

– Vi måtte gjennomføre tre valg før det ble et resultat. Det siste valget ble det avstemming mellom de to med flest stemmer fra første valget. Da sto det mellom Reidun Stavland og Karin Bell Trædal, får Sykepleien opplyst i en e-post.

Valget endte med at Stavland fikk 88 stemmer, og Trældal fikk 72 stemmer.

– I en pressemelding skriver NSF Vestland at de vil takke Mette Mikkelsen og Oddgeir Lunde for stor innsats som fylkesledere i henholdsvis Hordaland og Sogn og Fjordane i en årrekke.

Intensivsykepleier ble valgt som ny fylkesleder i NSF Oslo

Bård Erik Ruud
NYVALGT: Bård Erik Ruud er utdannet intensivsykepleier og har fungert både som frikjøpt hovedtillitsvalgt og foretakstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus.

Line Orlund tapte kampen om ledervervet i Oslo.

– Jeg er glad for at valgdeltakelsen var høy, og at resultatet såpass klart, sier den nyvalgte fylkeslederen, Bård Erik Ruud.

Oslo NSF var først ute med å gjennomføre fylkesmøte i dag 9. september.

Kamp om ledervervet

Fylkesleder Line Orlund stilte til gjenvalg, men nominasjonskomiteen innstilte Bård Erik Ruud som ny fylkesleder. Det var derfor spennende om Orlund ville klare å beholde vervet, eller om hun ble nødt til å gi fra seg stafettpinnen til Ruud.

Da Sykepleien snakket med Orlund i går, sa hun at hun ville kjempe til siste sekund. Nå er valget gjennomført og delegatene har gitt flertallet av sine stemmer til Bård Erik Ruud.

– Jeg er glad for at valgdeltakelsen var høy, og at resultatet såpass klart, sier den nyvalgte fylkeslederen.

Ruud fikk 80 stemmer, Orlund 55, og det ble avgitt en blank stemme.

Hvem er Bård Erik Ruud?

Den nyvalgte fylkeslederen i Oslo har bred erfaring fra organisatorisk arbeid i NSF. Siden 2018 har han sittet som nestleder i fylkesstyret, og han har vært fylkesstyremedlem siden 2015.

Ruud er utdannet intensivsykepleier og har fungert både som frikjøpt hovedtillitsvalgt og foretakstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus.

– Skal bli gøy

– Jeg gleder meg til å ta fatt på alle oppgavene som venter. Det skal bli gøy, sier han.

Han tror det skal gå greit med frikjøpt nestleder som hjelp, og hans egen erfaring som Orlunds makker de siste par årene.

– Når vi i tillegg har fått en administrativ leder kan jeg og min nestleder, Eirik Nagel Aldrin, konsentrere oss om de politiske sakene, sier han.

Når Sykepleien snakker med Ruud har han vært fylkesleder i noen minutter. Nå skal han rett inn i lønnsoppgjøret i Oslo kommune.

– Jeg har erfaring fra forhandlinger fra min tid som foretakstillitsvalgt og som nestleder for Line. I tillegg får jeg god støtte fra våre flinke forhandlere på huset, sier han.

– Hvilke forventninger har du til lønnsoppgjøret?

– Ha, ha. Det må jeg komme tilbake til, sier han.

– Det er et liv etter NSF

Avtroppende fylkesleder, Line Orlund, ønsker Ruud lykke til.

– Det er klart jeg er skuffet, men jeg var forberedt. Det er en del av gamet, sier hun.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg skal ta lang ferie og tenke på hva jeg vil gjøre videre. En klok dame sa til med at det finnes et liv etter NSF. Det er det livet jeg nå skal finne ut av, sier hun.

Orlund legger til at hun tror Ruud vil gjøre en god jobb for medlemmene.

– NSF er heldigvis en organisasjon med et godt apparat slik at Bård Erik Ruud får god hjelp til å sette seg inn i alle oppgavene. Jeg tror han kommer til å ivareta medlemmene på en utmerket måte, forsikrer Orlund.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.