fbpx Koronaunntak: Studenter kan ha høyere inntekt og fortsatt få stipend Hopp til hovedinnhold

Koronaunntak: Studenter kan ha høyere inntekt og fortsatt få stipend

SYKEPLEIERNE BLIR SETT: Kent Hanssen i NSF Student mener den reduserte inntektsgrensa er et tegn på at sykepleierne blir sett.  Foto: Kristin Henriksen

Som student i helse- og omsorgssektoren kan du nå få godkjent studielånet som stipend, hvis du har tjent mer enn Lånekassens inntektsgrense. Nestleder i NSF Student, Kent Hanssen, mener det er på sin plass.

Unntaksregelen gjelder for studenter som har hatt inntekt som overskrider grensen på grunn av betaling for koronarelatert arbeid i perioden 1 mars til 31. desember 2020. Det skriver Lånekassen på sine nettsider.

Inntektsgrensen er på 188 509 kroner når du får støtte i mer enn sju måneder, og 471 270 kroner når du får støtte i sju måneder eller mindre.

Til vanlig vil du få redusert eller miste stipendet fra Lånekassen hvis du tjener over denne grensen. Dette gjelder nå ikke for studenter i helse- og omsorgssektoren som har fått høyere inntekt som følge av arbeid direkte knyttet mot koronapandemien.

Unntaksregelen gjelder for både studenter som arbeider i Norge og studenter som jobber i andre land mens de studerer der. Den gjelder også for politistudenter og studenter som blir beordret til Heimevernet eller Sivilforsvaret.

– Det er et kjempeviktig tiltak

Nestleder i Norsk Sykepleierforbund Student (NSF Student), Kent Hanssen, mener denne ordninga viser at regjeringen tar en fortløpende vurdering og at sykepleiere blir sett.

Vi tenker jo at det er et kjempeviktig tiltak at inntaksgrensa forsvinner for dem som har jobbet under pandemien, sier nestlederen og legger til:

Vi så at da pandemien først kom, var sykepleierstudentene ganske raske med å brette opp ermene, gå ut i klinikken og hjelpe til der det trengtes. Til tross for at man der og da ikke fikk så veldig mye igjen for det.

Hanssen kjenner selv flere som har vært redde for å jobbe i koronatiden, i frykt for å miste stipendet sitt.

Er det en ting pandemien har vist oss, så er det hvor reell sykepleiermangelen er i utgangspunktet, og i hvert fall under pandemien. Sykepleierne har kritisk kompetanse. Det er klart at hvis alternativet hadde vært at de ikke hadde fått endret inntektsgrensa, så hadde de jo faktisk blitt straffet for å hjelpe til i en så prekær situasjon, sier Hanssen.

Han legger til at han tror sykepleiermangelen hadde vært større om det ikke hadde blitt gjort unntak for inntektsgrensa:

Jeg tror at hvis den inntektsgrensa hadde stått, så er det nok færre studenter som hadde villet jobbet så mye som de har gjort nå de siste månedene. Da ville det oppleves i større grad som at de blir straffet for å hjelpe til når de ikke får omgjort lånet sitt til stipend.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.