fbpx Rekordmange smitteutbrudd på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Rekordmange smitte­utbrudd på sykehjem

Eldre mann med munnbind bak vindu
SMITTEØKNING: Økningen i smitteutbrudd ved norske sykehjem skaper bekymring. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

I uke 46 ble det registrert flere smitteutbrudd med covid-19 på norske sykehjem enn i juni, juli, august og september til sammen. Tallene for uke 47 skal være enda høyere.

Etter en relativt sett rolig sommer og høst, har antall covid-19-utbrudd ved norske helseinstitusjoner økt kraftig de siste ukene – da spesielt på sykehjem.


 


 

Medieoppslagene om sykehjem som er rammet av covid-19-smitte kommer stadig tettere:

I begynnelsen av november var det registrert smitteutbrudd ved åtte sykehjem i Bergen, meldte Bergens Tidende [for abonnenter].

Budstikka kunne nylig rapportere om at Bærum kommune har innført full besøksstans etter utbrudd av covid-19-smitte blant både beboere og medarbeidere ved to sykehjem. Et sykehjem på Nesodden har satt 35 ansatte i karantene etter at fem beboere har fått påvist smitte, ifølge Amta [for abonnenter].

Mandag 23. november melder VG at 54 medarbeidere ved ulike sykehjem i Oslo er smittet.

Mest smitte på sykehjem

Tendensen i avisoppslagene kommer tydelig til syne i tallene Folkehelseinstituttets utbruddvarslingssystem Vesuv.

Her ble det registrert åtte smitteutbrudd med covid-19 ved norske sykehjem i uke 46, noe som er rekordhøyt. Det nærmeste man kommer er uke 14 i månedsskiftet mars/april, da Vesuv kunne rapportere om sju slike utbrudd.

Endelige tall for uke 47 er så langt ikke offentliggjort, men ifølge en artikkel i VG mandag, fortsetter pilene å peke oppover.

– Vi er bekymret

– Vi ser at det er meldt flere utbrudd i sykehjem i uke 47 enn i uke 46, og vi er bekymret for at dette kan gi flere smittede med alvorlig forløp fremover.

Det sier medievakt hos Folkehelseinstituttet (FHI), Karoline Aasgaard, til avisa.

Det har også blitt registrert noen flere utbrudd ved sykehus de siste ukene, men på langt nær så mange som ved sykehjem.

Frem til midten av november hadde FHI mottatt 83 varsler om covid-19-utbrudd med to eller flere smittede ved norske helseinstitusjoner. Av disse var 50 ved sykehjem, 27 ved sykehus og de resterende 6 ved andre typer institusjoner.

Selv om institusjonene har varslingsplikt, antar FHI at de reelle tallene er høyere.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen sier til VG at hun deler FHIs bekymring for utviklingen.

– Dette har vi vært urolig for siden mars. Det har alltid vært en smitterisiko på sykehjemmene, men det har blitt ekstra synlig under covid-19. Kryss-smitte fra ansatte på tvers av institusjoner er noe vi har advart om i årevis, uttaler Larsen til avisa.

Les også:

Over 400 døde av covid-19

Sju nye dødsfall er registrert av Folkehelseinstituttet det siste døgnet. Norge har nå 402 døde av eller med covid-19.

Ifølge FHI var 108 av de døde over 90 år, mens 149 var mellom 80 og 89 år. Tre personer under 40 år har dødd med covid-19. Av de døde er 210 menn og 192 kvinner.

I infografikken over kan du bla deg gjennom noe av statistikken som legges ut av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet daglig. Smittetallene oppdateres ca. kl. 10. De øvrige tallene oppdateres ca. kl. 14 hver dag, eller når myndighetene publiserer tallene. Tallene oppdateres ikke i helgene.

Vil du se originaltallene, klikker du på kildehenvisningene i infografikken.

* Hvert smittetilfelle er ikke nødvendigvis en ny unik person: – En ny test på en person defineres som en test utført minst 7 dager etter forrige test av samme person. Dersom personen testes på nytt etter sju dager, telles personen på nytt, skriver FHI på sine hjemmesider. 

 

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.