Flest vil prioritere helsevesen i vaksinekøen
I en undersøkelse hvor 1600 nordmenn er spurt om hvem som bør prioriteres i vaksinekøen, svarer flest helsepersonell, foran syke og eldre.
44,6 prosent vil at helsepersonell skal få vaksinen først, 27 prosent mener at syke bør får vaksinen først, mens 23,6 prosent mener at eldre bør få vaksinen først, ifølge undersøkelsen som er gjennomført av Kantar for NRK.
Eldre først
Helsemyndighetene har på sin side gått inn for at pasienter på sykehjem og de eldste skal vaksineres først.
Overlege Preben Aavitsland ved FHI syns det er forståelig at folk vil beskytte helsepersonell, som har jobbet hardt under pandemien.
Usikkert om vaksinerte kan smitte andre
Han understreker samtidig at det ikke er klart at de som er vaksinerte, ikke kan smitte andre.
– Det kan være at de som er vaksinert, likevel kan bli smittet og smitte andre, men selv ikke bli syke. Hvis det er sånn, vil det jo ikke hjelpe å vaksinere pleierne for indirekte å beskytte de gamle, sier Aavitsland.
Tirsdag 15.12. ble det kjent at Norge vil få minst 500 000 doser vaksine i første kvartal i 2021.
Dette vet vi om koronavaksineringen:
Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet onsdag at vaksineringen trolig kan starte i romjulen eller nyttårshelgen. Det skjer etter at vaksinen fra Pfizer og Biontech er godkjent i EU, noe som trolig skjer mandag 21. desember.
Regjeringen har bestemt at vaksinen blir gratis.
Det er frivillig å ta den.
Det er ikke nødvendig å ringe fastlegen for å be om å bli vaksinert.
De som skal bli vaksinert, vil bli tatt kontakt med, understreket helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i begynnelsen av desember.
Det vil sannsynligvis være begrenset antall vaksinedoser i de første leveransene.
Gruppene som er prioritert, er eldre – i første omgang vil det i stor grad gjelde beboere på sykehjem – risikogrupper og helsepersonell.
En ekspertgruppe fra Folkehelseinstituttet har spesifisert nærmere hvordan prioriteringslisten bør se ut. Risikogruppen omfatter:
Beboere i sykehjem
Personer over 65 år
Personer i alderen 18–64 år som har en eller flere sykdommer som kan gi økt risiko for alvorlig forløp og død hvis de blir smittet.
Helsepersonell kan bli prioritert høyere hvis smittepresset øker. Det kan vurderes om noen grupper helsepersonell bør få vaksinen tidligere.
Vaksinasjon vil i første omgang ikke anbefales til barn og unge under 18 år.
Sannsynligvis vil ikke gravide anbefales vaksinasjon fordi vaksinen ikke er testet på denne gruppen.
Ikke levende virus
Mange lurer på hva slags bivirkninger man kan få, eller om det er risiko forbundet med å ta vaksinen. Folkehelseinstituttet forklarer:
– Ingen av vaksinekandidatene inneholder levende koronavirus, så man får ikke covid-19 av å ta dem.
– Men man kan som en bivirkning få forbigående symptomer som minner om det man kan ha ved for eksempel mild influensa. Dette er bivirkninger som viser at immunforsvaret vårt jobber med vaksinen, og altså ikke covid-19 sykdom.
Alle vaksiner har bivirkninger, men de fleste er milde og forbigående. Noen bivirkninger oppdages først når vaksinen tas i bruk og gis til mange flere og mer varierte grupper enn i studiene, heter det i Folkehelseinstituttets oppsummering.
To doser
Utstyr til vaksinasjon er bestilt og er allerede på vei ut. Det er for eksempel sprøyter, sprøytespisser, desinfeksjonsservietter, plastdunker for avfall og mye annet.
Innen fredag denne uken skal alle norske kommuner ha planene klare for hvordan vaksinering kan gjennomføres. Det kreves to doser per person for at vaksinen er effektiv.
Pfizer-vaksinen må lagres i 70 minusgrader, og det medfører logistikkutfordringer. Vaksinen vil bli fraktet i egne fryserbokser til flere regionale mottakssteder der den så vil bli distribuert videre.
Når kommunene mottar vaksinen, skal den oppbevares ved 2–8 grader. Den vil ha få dagers holdbarhet etter opptining, noe som betyr at detaljerte planer for vaksinasjon må være på plass slik at alle vaksiner kan bli satt i det korte tidsvinduet der vaksinen er holdbar.
0 Kommentarer