fbpx ​​​​​​​Ambulansepersonell prioriteres for koronavaksinasjon likevel Hopp til hovedinnhold

​​​​​​​Ambulanse­personell prioriteres for korona­vaksinasjon likevel

bildet viser sprøytespisser

Hvilke helsepersonellgrupper som skal prioriteres til å få koronavaksine først, kan variere mellom de enkelte helseforetakene og kommunene. Men FHI understreker at de vurderer ambulansepersonell som kritisk helsepersonell.

30. desember åpnet Folkehelseinstituttet (FHI) opp for at helsepersonell med nær pasientkontakt og i kritiske posisjoner, skal prioriteres under koronavaksineringen.

Personell i prehospitale tjenester var da ikke nevnt i forslaget om hvem som skulle prioriteres i spesialisthelsetjenesten.

Protester

Dette medførte protester fra ulike fagforbund, og da FHI den 4. januar kom med en veileder for vaksinasjon av helsepersonell i primær- og spesialisthelsetjenesten, var denne gruppen tatt med i prioriteringsverktøyet for spesialisthelsetjenesten.

Are Stuwitz Berg, overlege ved avdeling for smittevern og vaksine hos FHI, forklarer til Sykepleien:

– FHI vurderer ambulansepersonell som kritisk helsepersonell. Inntrykket av det motsatte har dessverre festet seg, fordi personell i prehospital tjeneste ikke sto oppført som et eksempel på helsepersonell som kunne vurderes i et av dokumentene som ble publisert som en forberedelse til beslutningen om oppstart helsepersonell. Listen det da ble vist til, var bare eksempler og ikke uttømmende.

Antall doser

Vaksineringen av kritisk helsepersonell skal starte i uke to.

I spesialisthelsetjenesten settes det i første omgang av 30 000 doser, altså tilstrekkelig til å fullvaksinere 15 000 helsepersonell.

I primærhelsetjenesten gis kommunene anledning til å sette av inntil 20 prosent av de dosene de får tildelt i januar, til å vaksinere helsepersonell.

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

Kriterier for prioritering

Det er helseforetakene og kommunene selv som vurderer hvem som skal få vaksinen først. Men FHI krever at følgende kriterier anvendes som beslutningsgrunnlag:

1. Helsepersonell som arbeider innen essensielle tjenester, og som er kritisk vanskelige å erstatte. Dette betyr personell som det finnes få av og som har spesialisert kompetanse, og som er vanskelig å skaffe eller erstatte ved omplassering av annet personell, og som fyller viktige funksjoner som ikke kan reduseres uten at det vil ha betydelige konsekvenser for liv og helse.

2. Helsepersonell som har direkte pasientkontakt hvor smitte med SARS-CoV-2 fra pasient til ansatte er en risiko.

Savner tydeligere prioritering av sykepleiere i kommunen

Kriteriene er utarbeidet i samarbeid med blant annet Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– NSF har blitt hørt i flere omganger når det gjelder prioritering av kritisk helsepersonell som skal få vaksinering, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

– Er det noe dere savner i veilederen?

– Vi ønsker at det skal være tydeligere hvordan man skal prioritere de inntil 20 prosent vaksinene som er avsatt til helsepersonell. I kommuner med allerede kjent mangel på sykepleiere er det svært viktig å sikre bemanningen. Dette gjelder mange kommuner i Norge. Vi mener dokumentet bør kunne si noe om at sykepleiere er kritisk personell i kommunehelsetjenesten. Derfor må de prioriteres, sier Larsen.

Tabeller for vurdering

Tabellene under viser hvordan kommuner (tabell 1) og helseforetak (tabell 2) skal kunne prioritere mellom personell i ulike tjenester ved å gi en poengsum, for eksempel fra 1 til 5 for hvert kriterium og så summere poengene.

Det anbefales å begrense antallet helsepersonellgrupper, slik at det skal være håndterbart.

FHI skriver i veilederen: «Vi har satt opp helsepersonellgrupper som bør vurderes, men listen er ikke uttømmende, og kommuner og helseforetak har selv ansvar for å identifisere hvilke helsepersonellgrupper som bør vurderes.»

Her er FHIs forslag til grupper som bør vurderes:

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse