fbpx Beordret helsepersonell i karantene tilbake på jobb: Rådmann beklager Hopp til hovedinnhold

Beordret helsepersonell i karantene tilbake på jobb: Rådmann beklager

Kongsvinger kommune gjorde feil da de innførte den lokale forskriften som ble brukt for å beordre Sara Trøftbråten tilbake på jobb mens hun var i karantene.

Kongsvinger kommune innførte en forskrift for å kunne beordre helsepersonell som var i karantene tilbake på jobb. Det er ifølge Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen, journ.anm.), ikke lov, melder VG.

Det var lokalavisen Mitt Kongsvinger som omtalte saken først.

Sara ble beordret på jobb

Sara Trøftbråten er en av sykepleierne ble beordret til å jobbe ved Skyrud omsorgsenhet i Kongsvinger kommune. I et tidligere intervju med Sykepleien sa hun at hun hadde forståelse for avgjørelsen om at hun måtte komme på jobb i karanteneperioden.

– Det hadde ikke vært bra om vi skulle skifte ut hele settet med vikarer. Det må nesten være noen kjente, så pasientene ikke blir urolige. Det er en korttidsavdeling, og jeg kjenner mange av pasientene fra før. Mange har vært her på opphold tidligere, og det gir trygghet å møte et kjent ansikt, sa Trøftbråten til Sykepleien.

Les: Sara måtte møte på jobb – mens hun var i karantene

Ulovlig

På nyttårsaften innførte kommunen «Forskrift om midlertidig tiltak for å sikre tilstrekkelig kapasitet i helse- og omsorgstjenesten og hindre spredning av covid-19-utbrudd i Kongsvinger kommune, Innlandet».

forskriften står det:

«Helsepersonell tilsatt i Kongsvinger kommune som er i karantene, fritas fra karanteneplikt i arbeidstiden og pålegges å stille på jobb under karantenetiden.»

Forskriften gjaldt fra 31. desember til og med 13. januar og ble innført uten politisk behandling.

Ifølge et brev Statsforvalteren Innlandet sendte til kommunen, er ikke dette lov. I brevet skriver Statsforvalteren blant annet at de ville ha opphevet Kongsvingers forskrift, hvis den ikke allerede hadde utløpt.

– Det tar vi til etterretning. Vi trodde vi kunne formulere den generelt, men har nå fått beskjed om at det måtte fattes egne vedtak på hver enkelt ansatt som skal tas tilbake igjen på jobb og unntas karanteneplikten, sier rådmann Lars Andreas Uglem til VG.

Uglem sier videre at det er beklagelig at kommunen har gjort det, men at dersom de hadde fattet enkeltvedtak, så ville resultatet blitt det samme.

– Teknisk har vi ikke gjort dette på riktig måte, og så var det i en hektisk og krevende situasjon at dette ble innført, nettopp fordi vi tett oppunder jul og nyttårsaften så oss nødt til å gjøre dette, sier Uglem til VG.

– Ekstraordinært

I et tidligere intervju med Sykepleien sa hovedtillitsvalgt for NSF i Kongsvinger, Marit Elvestrøm Biagi, at de støttet tiltaket.

– Vi ble involvert. Jeg vurderer at dette var helt ekstraordinært. En situasjon som hadde vært vanskelig å unngå, førte til at mange måtte i karantene samtidig. Avdelinger ville stått uten kjent personale, og det hadde ikke vært forsvarlig. Flere av pasientene har demens og trenger noen kjente ansikter, sa hovedtillitsvalgt Inger Marit Elvestrøm Biagi til sykepleien.no.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse