Forskere et steg nærmere å løse parkinsongåten
Ledende forskere på Universitet i Cambridge hevder å ha oppdaget viktig informasjon som kan bidra til å kurere Parkinsons sykdom.
I en artikkel i tidsskriftet Nature Communications skisseres hva universitet sier er «overbevisende nye bevis» om et «nøkkelprotein» som påvirker nerveceller i hjernen.
– Et viktig skritt
– Hvis vi vil kurere parkinson, må vi først forstå funksjonen til alfasynuklein, et protein som er til stede i alles hjerner. Denne forskningen er et viktig skritt mot dette målet, sier stipendiat og hovedforfatter Guiliana Fusco.
Les også:Hvorfor faller eldre?
Parkinsons sykdom er en nevrologisk sykdom som det ikke finnes kur mot. Den rammer over 10 millioner mennesker og ble først beskrevet av den britiske legen James Parkinson i 1817.
– Inntil dette mystiske proteinets funksjon blir bekreftet via mer forskning, kan ikke utvikling av medisinsk behandling rettet mot Parkinsons-sykdommens opprinnelse, påbegynnes, sier medforfatter Alfonso de Simone.
Legemidler kan dempe
Sykdommen fører gradvis til skjelving, stive muskler, dårligere balanse og bevegelsesvansker. Det finnes mange legemidler som kan dempe symptomene hos de fleste. Kirurgi kan være en løsning hvis medikamenter ikke gir god nok effekt, skriver Helse Norge.
Parkinsons sykdom rammer i hovedsak personer over 60 år, men også unge personer kan rammes. Skuespiller Michael J. Fox, kjent fra «Tilbake til fremtiden»-filmene, ble diagnostisert som 29-åring.
0 Kommentarer