fbpx 1600 flere ledige stillinger innen helsevesenet Hopp til hovedinnhold

1600 flere ledige stillinger innen helsevesenet

Bildet viser en stigende kurve av mennesker

Koronaåret 2020 avsluttet med 1600 flere ledige stillinger i helsetjenesten og i pleie- og omsorgstjenesten sammenliknet med samme kvartal i 2019. Men hva betyr det egentlig?

Tallet på ledige stillinger gikk ned med 9800 i 2020 sammenliknet med 2019, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Men ser vi på koronaårets avslutning, altså fjerde kvartal i 2020, er det motsatt for næringene som SSB kaller «pleie- og omsorgstjenester i institusjon» og «helsetjenester». Disse hadde en økning på henholdsvis 1000 og 600 stillinger fra fjerde kvartal i 2019.


Ikke sikkert at det er vekst for helsepersonell

Denne veksten betyr ikke nødvendigvis at det har vært en vekst i helsepersonellstillinger. En næringskode gjelder nemlig for en hel virksomhet. Det vil si at hvis en virksomhet har næring «helsetjenester», så vil alle som jobber i denne virksomheten være med i denne næringen, enten de er sykepleiere eller økonomer.

I næringen «helsetjenester» inngår blant annet både sykehusansatte og hjemmesykepleiere.

Først nedgang så økning

«Etter at koronakrisen traff Norge i mars, så vi en nedgang i ledige stillinger i andre kvartal, etterfulgt av en økning i tredje kvartal. Denne økningen holdt frem i fjerde kvartal», skriver SSB om sin statistikk over ledige stillinger.

Der måler de antallet ledige stillinger på en gitt dag i hvert kvartal, hvert år. Det skilles ikke mellom deltids og heltidsstillinger. Det betyr at en deltidsstilling regnes som én ledig stilling, på lik linje med en heltidsstilling.

Helse- og omsorgstjenesten har flest ledige

I tredje kvartal 2020 var det størst vekst i tallet på ledige stillinger i næringen «pleie- og omsorgstjenester i institusjon». Også i fjerde kvartalet økte nivået, og dette er dermed den næringen med flest ledige stillinger totalt, i fjerde kvartal: 7900.

I fjerde kvartal 2019 var tallet 6900, tjenesten har dermed hatt en vekst på 1000 stillinger sammenliknet med fjerde kvartal året før.

Også i næringen «helsetjenester» er det en vekst på 600 stillinger i fjerde kvartal 2020 sammenliknet med fjerde kvartal 2019.

– Ikke uvanlig med slike endringer

– Hvis vi ser på antall ledige stillinger innen pleie- og omsorgstjenester i institusjon for hvert 4. kvartal tilbake til 2010, så ser vi at det har vært ganske store endringer fra år til år. Dermed vil jeg si at det ikke er uvanlig med slike endringer, sier Rakel Gading ved seksjon for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk hos SSB.

For eksempel viser de historiske tallene at pleie- og omsorgstjenester i institusjon hadde hele 8100 ledige stillinger i fjerde kvartal i 2011 og bare 4900 ledige i fjerde kvartal året etter, nesten en halvering av ledige stillinger.

– Kan veksten fra 2019 til 2020 i de to næringene skyldes koronaflukt eller nyopprettede stillinger eller noe annet?

– Vi kan dessverre ikke gi noen forklaring på hvorfor det har økt siste år, sier Rakel Gading.

Hun forklarer at statistikken skiller ikke på om de ledige stillingene er nyopprettede eller utlyst for å erstatte noen som har sluttet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse