fbpx 70 ansatte i karantene ved Universitetssykehuset i Harstad Hopp til hovedinnhold

70 ansatte i karantene ved Universitetssykehuset i Harstad

Bildet viser en helsearbeider med testpinne og prøveglass.
FLERE ANSATTE I VENTEKARANTENE: Helsearbeidere på UNN Harstad venter på svar. Foto: Jil Yngland/NTB

Smitteutbruddet knyttet til et treningssenter i Harstad sprer seg og sørger for at 70 ansatte ved UNN i Harstad er satt i karantene.

– To ansatte har testet positivt og har satt 21 personer karantene. I tillegg har mange av våre ansatte vært nærkontakter eller på treningssenteret, sier driftsleder Gina Johansen ved sykehuset til NRK.

I alt 12 personer er registrert smittet i Harstad, og over 800 personer er i karantene etter smittespredning på treningssenteret Family Sports Club på Seljestad.

Sykehuset opprettholder vanlig drift og beredskap, og pasienter bes møte til time som avtalt.

Venter flere smittede mandag

Flere av de ansatte er i såkalt ventekarantene og kan returnere på jobb dersom koronatesten er negativ. Ordningen ble innført som en følge av den britiske virusmutasjonen.

Johansen sier at smittesituasjonen er uoversiktlig og uavklart og at det derfor kan bli påvist flere smittetilfeller.

Søndag ble det ikke registrert noen nye tilfeller av covid-19 i Harstad, men over 700 personer er testet. Det er dermed ventet flere positive prøvesvar mandag.

Strengere tiltak

Alle som var innom senteret forrige uke utenom ettermiddagene, er bedt om å teste seg og gå i karantene til de har testet seg for korona og fått negativt svar.

Kommunen har valgt å innføre strengere tiltak etter utbruddet. Kultur-, underholdnings- og fritidsaktiviteter innendørs er stengt, men det er gjort unntak for toppidrett og organiserte aktiviteter for barn og unge under 20 år. Alkoholservering er fortsatt tillatt, men kontaktopplysninger til gjester skal registreres.

Varer til 8. mars

Det blir også påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig, og munnbind skal brukes når én meters avstand ikke kan holdes på offentlig sted.

Over fem gjester i hjem og fritidsboliger er ikke tillatt, og det kan maksimalt være ti personer til stede samtidig på private og offentlige innendørsarrangementer.

Tiltakene trådte i kraft natt til søndag og varer fram til mandag 8. mars. De kan bli forlenget.

Les også:

Sjekk din kommune i Sykepleiens vaksinekart

Torsdag er totalt 1 260 088 utførte koronavaksinasjoner registrert i Norge. Av dem er 961 631 første vaksinedose, og 298 457 er andre dose. 

De registrerte vaksinedosene på onsdag er så langt det høyeste antallet doser som er registrert på ett døgn, men dosene kan være satt på andre dager.

Rekord i antall satte doser

Totalt ble det registrert 63 567 doser onsdag, det er 1579 flere enn den 7. april som hittil var den dagen det har blitt registrert høyest antall satte doser på en dag siden 27. desember 2020.

Prioriterer 1. dose

62 189 av dosene var første dose til nye vaksinerte. I forrige uke ble 11 109 personer ferdigvaksinerte med to doser. Så langt denne uken er bare 1842 personer blitt ferdigvaksinert.

175 andre kommuner foran Oslo

Oslo har nådd 18 prosent vaksinerte med første dose. Hele 175 andre kommuner har kommet lenger i vaksineringen hittil. Fortsatt finner vi Utsira på topp, med snart 35 prosent vaksinerte med første dose (22,7 prosent ferdigvaksinerte). Blant topp tjue er det én større kommune, Sarpsborg, som snart har nådd 25 prosent.

Kautokeino lengst ned

Kautokeino, i Troms og Finnmark, er kommunen med færrest som er blitt vaksinert med to doser. Bare 3,3 prosent. Blant de ni med færrest finner vi også kommuner som Sandnes og Sola. Alle har under fire prosent ferdigvaksinerte.

293 kommuner har høyere vaksineandel enn Oslo når det gjelder to vaksinedoser. Så langt har Oslo vaksinert ferdig 4,87 prosent av befolkningen. 

En tredjedel (totalt 1378) av de innmeldte vaksineringene med to doser var fra Lier (i Viken) som rapporterte inn 505 nye ferdigvaksinerte i går. Kommunen har vaksinert ferdig 6,1 prosent av innbyggerne.

De eneste kommunene som meldte inn over 50 nye ferdigvaksinerte med to doser i går var Malvik, Bærum, Ringerike, Asker og Verdal.

Prioriteringsrekkefølgen

Du blir kontaktet av fastlegen eller kommunen for vaksinasjon når det er din tur. Følg med på din kommunes nettside for detaljer. 

1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper

2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper

3. Alder 75–84 år 

4. Alder 65–74 år og personer mellom 18 og 64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • Organtransplantasjon
 • Immunsvikt
 • Hematologisk kreftsykdom siste fem år 
 • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift) 
 • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon 
 • Kroniske nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

5. Alder 55–64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon 
 • Immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
 • Diabetes
 • Kronisk lungesykdom
 • Fedme med kroppsmasseindeks (KMI på ≥ 35 kg/ eller høyere)
 • Demens
 • Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
 • Hjerneslag
 • Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

6. Alder 45–54 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

7. Alder 18–44 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

8. Alder 55–64 år 

9. Alder 45–54 år 

*Astma regnes som en kronisk lungesykdom blant personer som regelmessig bruker inhalasjonssteroider eller kortisontabletter. Personer som bruker hurtigvirkende anfallsmedisin av og til regnes ikke å ha en kronisk lungesykdom.

Vaksinen er gratis, og det er ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere. 

Helsepersonell som selv har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, følger prioriteringsrekkefølgen for tilhørende risikogrupper.

Personer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge og tilhører disse gruppene, omfattes av vaksinetilbudet. 

Europol har gått ut med varsel om faren for at falske vaksiner vil øke i tiden fremover, derfor minner vi om at all bruk av godkjent koronavaksine i Norge skjer via kommuner og helseforetak.

Kilde: Folkehelseinstituttet

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.