fbpx Gir fullvaksinerte lettelser Hopp til hovedinnhold

Gir fullvaksinerte lettelser

LETTELSESMØTE: Helseminister Bent Høie (H), flankert av justisminister Monica Mæland (H) og helsedirektør Bjørn Guldvog, på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: NTB

Fullvaksinerte får nå lettelser i privat sammenheng, men må inntil videre følge samme råd og regler som alle andre i det offentlige rom.

Hittil har 18 prosent, 18 680 personer, av de 103 000 helsearbeiderne på sykehusene fått to doser.

Ser vi på alle de 375 500 ansatte i helse- og omsorgstjenestene med pasientnært arbeid, så er det 15,6 prosent som har fått to doser, de utgjør totalt 56 600 personer, inkludert i disse er også de 18 680 personene på helseforetakene. Tallene er per 25. april.

Nye råd for dem som har fått to doser

Beslutningen om lettelser ble offentliggjort på en pressekonferanse onsdag.

– Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med andre fullvaksinerte og fullvaksinerte i risikogruppen. Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen, sa helseminister Bent Høie (H).

Ifølge statsråden kan det etter hvert også komme ytterligere lettelser for fullvaksinerte som har fått vaksinesertifikat.

Ute blant folk i det offentlige rom må vaksinerte følge råd og regler som avstand, antall, hygiene og munnbind

Helseminister Bent Høie (H)

Samme råd og regler i offentlige rom

I det offentlige rom blir det inntil videre slik at de samme rådene og reglene gjelder for alle.

– Ute blant folk i det offentlige rom må vaksinerte følge råd og regler som avstand, antall, hygiene og munnbind, sa Høie.

Han viste til at det også for vaksinerte er mulig å bli smittet av covid-19, og at det er mulig for vaksinerte å smitte andre. Samtidig er det vanskelig å vite hvem som er vaksinert og ikke ute blant folk.

Spesialsykepleiere og leger på topp

13 647 leger på helseforetakene har fått én dose. 4678 av dem har fått to doser. Dette utgjør henholdsvis 83,4 prosent og 28,6 prosent.

Spesialsykepleierne ligger tett opp til disse andelene, med 83,2 prosent som har fått en dose, og 26,7 prosent har fått to.

Nær 3000 spesialsykepleiere ikke vaksinerte

I ukesrapporten til FHI står det at 18 136 spesialsykepleiere er planlagt vaksinert. Hittil har 15 098 fått en dose, og 4834 har fått to doser. Andelen utgjør 83 prosent med en dose, og 28 prosent har fått to sprøytestikk. Det betyr at det fortsatt er 3038 spesialsykepleiere som ikke har fått vaksine.

Tallene til FHI kan ikke skille ut andre kategorier av spesialsykepleiere enn jordmødre.

Sykepleierne og jordmødre 

Så langt er det 19 000 sykepleiere, av 24 800 totalt, i de regionale helseforetakene med pasientnært arbeid som har fått en dose, og av disse har 4275 fått to doser.

Blant jordmødre er tallene totalt 1688 av 2150 som har fått en dose, 78,5 prosent. 348 av disse har fått to.

Psykologer og pleiemedarbeidere på bunn

De gruppene med lavest andel som har fått to doser på sykehusene, er psykologene, med bare 3,6 prosent, ergoterapeuter med fire prosent og pleiemedarbeidere, hvor 4,4 prosent har fått to doser.

Sjekk din kommune i Sykepleiens vaksinekart

Over 1,43 millioner nordmenn har fått en dose hittil, 417 000 av disse har fått to doser. Seks av ti nordmenn mener at vaksinesertifikat, som ble lansert i går, kan være en god idé.

Foreløpig har Folkehelseinstituttet (FHI) registrert at 37 806 personer fikk første dose onsdag, og 35 283 personer fikk andre dose. Det har ikke blitt registrert så mange vaksinerte med andre dose på en dag tidligere i år.

Høyere andel vaksinerte i små kommuner

220 kommuner har en høyere andel vaksinerte med to doser enn i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Bærum og Tromsø.

67 kommuner har gitt en dose til mer enn 30 prosent av innbyggerne. Blant dem er det bare Fredrikstad og Sarpsborg som har over 20 000 innbyggere.

Tallene er basert på alle innbyggere i kommunen, inkludert de under 18 år.

Seks av ti nordmenn mener at fullvaksinerte bør får et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler, viser en undersøkelse fra Opinion.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 3200 nordmenn om de synes at de fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler, slik som å reise karantenefritt, gå på kino, sportsarrangement eller utesteder.

59 prosent er for, mens 25 prosent er imot dette. De resterende er usikre.

Uklart hva det kan brukes til

Onsdag ble det kjent at regjeringen har planene klare for et koronasertifikat for arrangementer og utenlandsreiser. Den første verifiserbare versjonen skal etter planen være ferdig tidlig i juni, og være egnet for å bruke her i landet.

– Fortsatt er mye uklart rundt hva dette faktisk vil bety, men folk flest stiller seg positive, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble Astrazeneca-vaksinen tatt i bruk for helsepersonell.

De 130 000 helsearbeidere som har fått en dose av Astrazeneca-vaksinen vil få tilbud om Pfizer- eller Moderna-vaksinen som andre dose.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

Prioriteringsrekkefølgen

Du blir kontaktet av fastlegen eller kommunen for vaksinasjon når det er din tur. Følg med på din kommunes nettside for detaljer. 

1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper

2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper

3. Alder 75–84 år 

4. Alder 65–74 år og personer mellom 18 og 64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • Organtransplantasjon
 • Immunsvikt
 • Hematologisk kreftsykdom siste fem år 
 • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift) 
 • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon 
 • Kroniske nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

5. Alder 55–64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon 
 • Immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
 • Diabetes
 • Kronisk lungesykdom
 • Fedme med kroppsmasseindeks (KMI på ≥ 35 kg/ eller høyere)
 • Demens
 • Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
 • Hjerneslag
 • Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

6. Alder 45–54 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

7. Alder 18–44 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

8. Alder 55–64 år 

9. Alder 45–54 år 

*Astma regnes som en kronisk lungesykdom blant personer som regelmessig bruker inhalasjonssteroider eller kortisontabletter. Personer som bruker hurtigvirkende anfallsmedisin av og til regnes ikke å ha en kronisk lungesykdom.

Vaksinen er gratis, og det er ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere. 

Helsepersonell som selv har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, følger prioriteringsrekkefølgen for tilhørende risikogrupper.

Personer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge og tilhører disse gruppene, omfattes av vaksinetilbudet. 

Europol har gått ut med varsel om faren for at falske vaksiner vil øke i tiden fremover, derfor minner vi om at all bruk av godkjent koronavaksine i Norge skjer via kommuner og helseforetak.

Kilde: Folkehelseinstituttet

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.