fbpx Eksperter: Få dødsfall blant skrøpelige eldre har sammenheng med vaksine Hopp til hovedinnhold

Eksperter: Få dødsfall blant skrøpelige eldre har sammenheng med vaksine

Eldre mann får vaksine
FLEST MED GOD NYTTE: Skrøpelige pasienter får lettere et alvorlig forløp og bør vaksineres for å slippe dette. Her får en beboer på et eldrehjem i Stockholm koronavaksinen. Foto: Mostphotos

Et fåtall av dødsfallene blant skrøpelige eldre har sammenheng med koronavaksinen, sier en ekspertgruppe med spesialiserte leger som har forsket på dette.

– Skrøpelige pasienter har stort utbytte av vaksinering, fordi de har høy risiko for alvorlig forløp og død ved covid-19-sykdom. Likevel mener ekspertgruppen at for enkelte av disse pasientene er det sannsynlig at vanlige bivirkninger kan ha bidratt til et mer alvorlig sykdomsforløp, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket i en pressemelding.

Burde vært nøyere vurdert

Gruppen mener en nøyere vurdering kunne vært gjort for enkelte svært skrøpelige pasienter når det gjelder nytten av vaksineringen, spesielt de første ukene etter at vaksinene ble tilgjengelige.

– Ved svært kort forventet gjenstående levetid er det lite å vinne på å bli vaksinert. Det er en reell risiko for at dødstidspunktet blir fremskyndet, og at pasienten blir plaget av vaksinebivirkninger i sine siste levedager, konkluderer gruppen.

Men de understreker samtidig at det er knyttet betydelig usikkerhet til vurderingene, opplyser Statens legemiddelverk.

Vurderte 100 dødsfall

Gruppen har siden slutten av februar vurdert de 100 første meldingene om dødsfall blant beboere på sykehjem etter vaksinering Pfizer-vaksinen. Det var da vaksinert om lag 30 000 pleietrengende eldre på norske sykehjem.

Siden dødeligheten i sykehjem generelt er svært høy, var det forventet at pasienter ville dø i tidsmessig sammenheng med vaksinering. Det var likevel ønsket en vurdering på dette.

Legemiddelverket har oversendt rapporten til Folkehelseinstituttet. Funnene vil også bli formidlet til de europeiske legemiddelmyndigheter (EMA).

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.