fbpx Bjørnar Moxnes i Rødt: – Vi må sikre streikeretten Hopp til hovedinnhold

Bjørnar Moxnes i Rødt: – Vi må sikre streikeretten

Streikevest i Norsk Sykepleierforbund (NSF)

Det er helt grunnleggende for den norske modellen at streikeretten er reell, sier Rødt-lederen.

Rødt har levert et Dok8-forslag som blant annet sikter mot å endre systemet for tvungen lønnsnemnd.

Forslaget behandles på Stortinget torsdag, men det er ikke ventet flertall.

– Mens andre prater om at systemet må endres, går vi foran for å gjøre noe konkret med det, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Vil ha bedre rammebetingelser

Forslaget har flere punkter som skal «sikre bedre rammebetingelser for en slagkraftig fagbevegelse».

Punktet om tvungen lønnsnemnd lyder slik:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå bruken av lockout og tvungen lønnsnemnd og fremme forslag som skal sikre at tvungen lønnsnemnd ikke kan brukes for å undergrave streikeretten, verken ved at den ene parten bruker lockout, eller ved at det ikke gjøres en grundig nok vurdering av om et streikeuttak truer liv og helse. Målet er at pågående konflikter ikke stoppes, med mindre det er helt nødvendig, men heller begrenses.»

– Trenger ikke stanse hele streiken

Forslaget ble fremmet i Stortinget 8. april. Det vil altså si før lønnsoppgjøret i det offentlige startet i vår. Etter komitébehandling i slutten av mai, kommer det opp til behandling i Stortinget torsdag.

Moxnes påpeker at det ikke var flertall for dette punktet i Stortingets arbeids- og sosialkomité, men sier han håper at de rødgrønne partiene vil kunne komme frem til et forslag som på lengre sikt vil sikre det han omtaler som «reell streikerett for alle yrkesgrupper».

– Vi må sikre streikeretten, den er helt grunnleggende for den norske modellen. Vi må rett og slett klare å komme frem til en endring som gjør at streiken må kunne begrenses hvis det er fare for liv og helse et enkelt sted, men at det ikke trenger å stanse hele streiken.

Den 4. juni ble Unio-streiken i KS-området avblåst med tvungen lønnsnemnd. Det samme skjedde i tariffområdet Oslo kommune noen dager senere.

Fredag er det ventet at regjeringen leverer proposisjonen om tvungen lønnsnemnd mellom KS og Unio.

Til nå har Rødt og SV meldt at de vil stemme mot denne proposisjonen i Stortinget, mens Sp, Ap og FrP foreløpig ikke har bestemt seg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse