fbpx FHI trenger helsepersonell til vaksineundersøkelse Hopp til hovedinnhold

FHI trenger helsepersonell til vaksineundersøkelse

bildet viser Are Stuwitz Berg

Hvilke holdninger har helsepersonell til koronavaksinasjonen og hvordan ser de på sin rolle som informatører om vaksinen? Det vil FHI finne ut for å gjøre vaksineinformasjonen bedre.

I disse dager sendes det ut en anonym spørreundersøkelse fra Folkehelseinstituttet (FHI) beregnet for all slags helsepersonell, både i kommune- og spesialisthelsetjenesten.

FHI benytter seg av helseforetakene, kommunene og fagforeningene til å spre lenken til undersøkelsen.

– Vi ønsker at en bredest mulig gruppe svarer, både sykepleiere, pleiemedhjelpere og leger. Og vi ønsker helsepersonell med ulik etnisk bakgrunn, sier Are Stuwitz Berg, overlege og seksjonsleder ved avdeling for smittevern og vaksine hos FHI.

Helsepersonells holdninger

– Grunnen til at vi vil vite mer om helsepersonells holdninger til vaksinasjonen, er at de er i en målgruppe selv for vaksinasjon siden de er i en utsatt posisjon, og at de har en viktig rolle i å vaksinere og å spre informasjon, sier Berg.

– Hva er hensikten med undersøkelsen?

– Vi ønsker å få bedre kunnskap om hva helsepersonell tenker om egen og andres vaksinasjonsdekning for å kunne spisse vaksinasjonsinformasjonen fra oss. Det er viktig at vi skjønner deres situasjon og hvilken kunnskap de har behov for.

Helsepersonell som vaksineambassadører

– Har dere noen hypoteser om hva dere vil finne?

– Vi har en kunnskapsrik helsetjeneste som står for et enormt arbeid som i disse dager gir en vaksinasjonsdekning i verdenstoppen. Vi forventer at det gjenspeiler seg i resultatene. Men målet er selvsagt å få enda mer kunnskap om helsetjenesten som jobber med vaksinasjon.

– Har du noe konkret i tankene?

– I hvilken grad helsepersonell ser på seg selv som informasjonsgivere. Den rollen de spiller der og hva de tenker om den, vil være interessant å få vite mer om. Mange ser det nok som naturlig at de skal være vaksineambassadører, mens andre ikke vil gjøre det. Er det forskjeller her, avhengig av hvilken gruppe helsepersonell man tilhører og hvilken bakgrunn man selv har, vil være spennende å se på.

14 dagers undersøkelse

– Hva skal dere gjøre med resultatene?

– Det kommer litt an på hva resultatet blir. Det viktigste blir å bruke det internt for informasjonsarbeidet vårt.

– Er det ikke litt seint å ha en slik undersøkelse så langt ut i vaksinasjonsprogrammet?

– Nei. Vi må fortsette å spisse informasjonsarbeidet hvis det viser seg å ikke være høy nok vaksinasjonsgrad noen steder eller i noen grupper. I tillegg vil undersøkelsen gi verdifull informasjon til fremtidig arbeid.

Planen er å ha undersøkelsen åpen i 14 dager, men FHI vil se an datafangsten og kanskje holde den åpen lenger om de ser behov for det.

– Siden det ikke er en formell studie, har vi ikke satt noe bestemt antall deltakere vi må ha med før studien avsluttes. Helsepersonell er jo travle og når det nå er sommerferieavvikling kan man si at timingen ikke er helt perfekt. Når det er sagt så vil jeg gjerne benytte anledningen til å oppfordre alle til å delta. Desto mer vi vet – desto bedre kan vi kommunisere og drifte vaksinasjonsprogram fremover, sier Are Stuwitz Berg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse