fbpx Ingen kan kreve å få Janssen-vaksinen Hopp til hovedinnhold

Ingen kan kreve å få Janssen-vaksinen

ÉN DOSE: Janssen-vaksinen skiller seg ut ved man bare setter en dose og er ferdigvaksinert. Foto: NTB

Janssen-vaksinering kan bestilles fra tirsdag 15. juni. Det ble klart på en pressekonferanse 9. juni. Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen.

I mai bestemte regjeringen at de vil åpne for frivillig Janssen-vaksinering, og Helsedirektoratet fikk i oppdrag å vurdere hvordan vaksineringen utenfor det regulære vaksinasjonsprogrammet skal foregå.

Onsdag sa helseminister Bent Høie (H) at regjeringen har bestemt at vaksinen skal tilbys i begrenset omfang utenfor vaksinasjonsprogrammet.

Tilbys fra 15. juni

Vaksinen og vaksineringen skal være gratis, og fra tirsdag 15. juni skal det praktiske rundt tilbudet være på plass. Da kan man bestille time for vurdering hos privat lege, vaksinasjonsklinikker og enkelte fastleger som tilbyr vaksiner.

Mer enn 200 000 doser ligger på lager etter at vaksinen ble satt på pause i Norge i april.

Kriteriene for å kunne ta vaksinen

 • Til folk som skal på nødvendige reiser til land eller områder med høy smitte, hvor legen vurderer at nytten overstiger risikoen av å ta vaksinen.
 • Personer med en så krevende livssituasjon knyttet til det å være uvaksinert, at tiden som gjenstår til annen vaksine tilbys, truer liv og helse.
 • Når et nært familiemedlem har alvorlig kreftsykdom eller mottar annen immunsuppresserende behandling, og legen vurderer nytten til å overstige risikoen.
 • Når legen vurderer at det foreligger alvorlige psykiske lidelser, fare for liv eller vesentlig svekkelse av livskvalitet som følge av langvarig isolasjon og tung tiltaksbyrde.
 • I tillegg kan leger etter en helhetlig vurdering og kjennskap til en persons livssituasjon, vurdere at fordelene til den enkelte overstiger risikoen.

Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen. 9. juni åpnet regjeringen for vaksinering med vaksinen utenfor vaksinasjonsprogrammet.

– Gitt smittesituasjonen og snarlig tilgang på mer forsvarlige alternativer, er den faglige vurderingen at Janssen-vaksinen ikke bør brukes, skriver Den norske legeforening i en pressemelding 9. juni.

Bare spesielle situasjoner

Regjeringen har besluttet at innbyggere kan be om legevurdering av Janssen-vaksinen i særlige situasjoner. Det vil skje utenfor vaksinasjonsprogrammet til Folkehelseinstituttet (FHI) fra 15. juni.

Leger kan si nei

Ingen leger kan tvinges til å tilby vaksinen, og det er frivillig å ta den. Men Legeforeningen fraråder bruk av vaksinen.

– Vi står fortsatt på vår faglige vurdering og fraråder bruk av Janssen-vaksinen. Begrunnelsen er sannsynligheten for bivirkninger, og fordi vi har bedre alternativer. Helsegevinsten ved bruk av Janssen-vaksinen står ikke i forhold til helserisikoen. Dette er den samme vurderingen som Helsedirektoratet legger til grunn, sier foreningens president Marit Hermansen.

Janssens koronavaksine

Utviklet i Nederland og Belgia av Janssen Pharmaceuticals, et datterselskap av det amerikanske konsernet Johnson & Johnson.

 • Omtales både med navnene Janssen og Johnson & Johnson.
 • Vaksinen skiller seg ut ved at bare én dose behøves for å bli ferdigvaksinert.
 • Basert på såkalt virusvektorteknologi. Et forkjølelsesvirus brukes til å frakte genetisk informasjon som utløser en immunrespons i cellene i kroppen.
 • Samme type teknologi brukes også i Astrazenecas vaksine og den russiske Sputnik-vaksinen.
 • Kan oppbevares i kjøleskap i flere måneder.
 • I en test med over 43 000 deltakere var Janssen-vaksinen 66 prosent effektiv mot moderat og alvorlig forløp av covid-19.
 • Sju millioner Janssen-doser er satt i USA (per 20. april 2021). Åtte tilfeller av blodpropp og lavt antall blodplater er rapportert. En av disse personene døde. Alle bivirkningene oppsto hos folk under 60 år, majoriteten var kvinner. De alvorlige bivirkningene oppsto opp til tre uker etter vaksineringen.
 • Vaksinen ble godkjent for bruk i EU og Norge 11. mars 2021.
 • Bruken ble stoppet i april.
 • I mai ble det klart at regjeringen arbeidet med en løsning for frivillig bruk av Janssen-vaksinen.
 • Folkehelseinstituttet og et utvalg ledet av Lars Vorland har anbefalt å fjerne vaksinen fra det norske vaksinasjonsprogrammet.

Kilder: EMA, Statens legemiddelverk, Reuters, Ritzau, Janssen Pharmaceuticals

Kritisk til frivillig Janssen-vaksinering: – Helt unødvendig dilemma

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder
SIER NEI: NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen er kritisk til regjeringens plan om frivillig Janssen-vaksinering. Foto: Marit Fonn

– Jeg ville ikke følt meg komfortabel med å sette en vaksine som nettopp er blitt frarådet brukt på grunn av kjent risiko, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen om regjeringens åpning for å vaksinere frivillige med Janssen-vaksinen.

Regjeringen bestemte tidligere i mai å ta vaksinene fra både Astrazeneca og Johnson & Johnson (Janssen) ut av koronavaksineprogrammet, men at det skal lages et opplegg for at Janssen-vaksinen kan tilbys som en frivillig vaksine utenfor det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.

Både Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund har protestert mot planene.

Jobber med retningslinjene

Vaksinen er ikke tilgjengelig ennå, men regjeringen skriver 14. mai dette: «Helsedirektoratet skal vurdere hvem som kan være aktuelle for å få vaksinen og hvordan vaksineringen skal foregå. De skal også utarbeide informasjonsmateriell, både til leger og til dem som ønsker å ta vaksinen. Vi håper at vaksinen kan tilbys frivillig i løpet av noen uker.»

– Det er positivt at flest mulig ønsker å vaksinere seg, men det er viktig at vi har gode retningslinjer og informasjonsmateriell på plass før Janssen-vaksinen tilbys frivillig. Det er særlig viktig at folk får god informasjon om risikoen for sjeldne, men alvorlige bivirkninger ved denne vaksinen. Dette jobber nå Helsedirektoratet med, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen fra regjeringen 14. mai.

– Bør følge FHIs råd

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen skjønner ikke helt hvordan dette skal gjennomføres og støtter Legeforeningen, som i går gikk ut i VG og kaller opplegget for «på grensen til uforsvarlig helsehjelp».

– Vi har som Legeforeningen vært tydelig på at regjeringen bør følge rådet fra FHI om å ikke tilby Janssen-vaksinen. Rådet baserer seg på en nytte-risiko-vurdering. Dette har vi formidlet i møter med myndighetene, sier Larsen.

Så vidt hun kan se, vil den eventuelt frivillige måtte få en slags godkjenning fra fastlegen på at vaksinen kan settes. Janssen er et reseptbelagt legemiddel.

– Fastlegene må altså informere, veilede og vurdere om pasienten skal ha vaksinen. I dette ligger det å fortelle om risikoen og det at vaksinen ikke er tatt inn i det ordinære vaksinasjonsprogrammet på grunn av høyere risiko for alvorlig sykdom. Deretter skal vaksinen settes. Dette setter helsepersonellet i et vanskelig dilemma, sier Larsen, og legger til:

– Jeg ville ikke følt meg komfortabel med å sette en vaksine som nettopp er blitt frarådet brukt, et medikament med en kjent risiko, på en ung og frisk person som vil ha seg en tur til Syden, for å sette det litt på spissen.

Først mulig om flere uker

Ordningen vil først være tilgjengelig om noen uker, og den vil altså ikke være tilgjengelig før de fleste uansett snart får tilbud om vaksine gjennom det ordinære koronavaksineringsprogrammet, påpeker Larsen. Dermed mener hun det er helt unødvendig å sette helsepersonellet i dette dilemmaet.

– Regjeringen individualiserer med denne ordningen ansvaret for risikovurdering av pasienten ned til det enkelte helsepersonell – ansvaret for vurderinger av pasientens helsetilstand, hensynet til andre tilstander og pasientens situasjon. Det må informeres om risikoen ved Janssen sammenliknet med vaksinene i det ordinære vaksineprogrammet, sier Larsen.

Legeforeningen: – Vaksinering er helsehjelp

Legeforeningen gikk 20. mai ut i VG med kritikken av regjeringens plan og minner myndighetene på at vaksiner er reseptbelagte og må skrives ut av en lege.

Etter at helsedirektør Bjørn Guldvog i VG torsdag varslet at det ikke vil bli legens rolle å vurdere motivet den enkelte har for å ønske seg vaksinen, reagerer Legeforeningens president.

– Det er ikke sånn at en pasient kan komme i dag og bestille en resept på sovemedisiner. Sånn som jeg har hørt helsedirektøren i dag, vil Janssen-vaksinering være å anse som helsehjelp, og da skal en lege alltid gjøre en forsvarlighetsvurdering, sier foreningens president, Marit Hermansen, til avisen

– Sett opp mot forsvarlighetsbegrepet i helsepersonelloven mener vi dette er på grensen til uforsvarlig behandling, sier hun.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.