fbpx Punktert rusreform blir vedtatt i Stortinget Hopp til hovedinnhold

Punktert rusreform blir vedtatt i Stortinget

bildet viser bruk av ulovlig rusmiddel
FORTSATT KRIMINELT: Bruk av narkotika blir ikke avkriminalisert, slik regjeringen ønsker, men heretter skal slike lovbrudd slettes fra rullebladet etter tre år. (Foto: Heiko Junge / NTB)

Intet skifte i ruspolitikken, men et par oppmykninger i straffeloven ligger an til å bli vedtatt når Stortinget stemmer over den omstridte rusreformen torsdag 3. juni.

Blant annet går et flertall inn for at mindre alvorlige narkotikalovbrudd, som bruk og besittelse av brukerdoser, heretter skal slettes fra rullebladet etter tre år – såfremt det ikke er registrert andre straffbare forhold i perioden.

I tillegg vil Stortinget innføre en såkalt «barmhjertig samaritan»-regel, nemlig at den som tilkaller hjelp i en akutt krisesituasjon, som overdose, ikke selv skal risikere å bli straffeforfulgt for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Forholdsmessige reaksjoner

Avisa Vårt Land skrev før helgen at det også kan bli flertall for å fjerne fengsel som straffereaksjon for mindre narkolovbrudd og bringe loven i tråd med dagens praksis, som er å gi bøter.

Stortinget ber også regjeringen sørge for at samfunnets reaksjoner i forbindelse med rusbruk er «forholdsmessige og kan knyttes til selve bruken».

Dette gjelder særlig praksisen med å frata rusbrukere førerkortet, også når det ikke er noen sammenheng mellom rusbruk og bilkjøring.

Høyre fikk støtte fra venstresiden

Det har lenge vært klart at regjeringen ville gå på et nederlag når det gjelder dens forslag til rusreform, der avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika var ett av hovedgrepene.

SV, Rødt og MDG vendte tommel opp, men både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet sa nei, og torsdag blir nederlaget altså en realitet.

Nei til Sp-forslag

Men heller ikke Sp vil få flertall for sitt forslag om at tunge rusavhengige ikke skal straffeforfølges. Dette er blitt behandlet av helse- og omsorgskomiteen sammen med regjeringens reformforslag, men i innstillingen heter det at Sp-forslaget «vedlegges protokollen».

Også Ap har programfestet en delvis avkriminalisering for tunge rusbrukere.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.