fbpx Streiken fortsetter: Bru-markering i Fredrikstad Hopp til hovedinnhold

Streiken fortsetter: Bru-markering i Fredrikstad

bildet viser streikende Uniomedlemmer i Fredrikstad
«STÅ PÅ»: – Vi fikk bare positive reaksjoner. Folk smilte og sa «stå på!», forteller en streikende hjemmesykepleier (ikke på bildet). Rita Standal går i midten med hånden hevet. Hun er hovedtillitsvalgt for NSF og nestleder i Unio i Fredrikstad. Foto: Linda Lavik

2. juni markerte Unio i Fredrikstad streiken med å stille opp de streikende på rekke og rad på de tre bruene fra Fredrikstad til Kråkerøy. Stemningen var god, også hos forbipasserende, rapporteres det.

Hjemmesykepleier Linda Nathalie Johnsen (49) fra Fredrikstad er på dag nummer to i sitt livs første streik.

– Hva er den viktigste grunnen for deg til at du streiker?

– Vi merker at det har blitt vanskeligere og vanskeligere å rekruttere. Det blir færre søkere samtidig som vi har mer enn nok å gjøre.

4 av 31

I går, 2. juni, skulle hun bare hatt kontordag, så da var det ingen som merket at hun var i streik. Men i dag blir det annerledes:

Johnsen er tillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i hjemmesykepleien Nord i Fredrikstad, og har vanligvis fulle lister med navn på pasienter hun må besøke.

– Vi er 4 av 31 NSF-medlemmer hos oss som er tatt ut i streik, så i en periode er det kollegene våre som må steppe inn og ta over listene våre, forteller hun.

– Hvordan skal de få tid til det?

– Vi har organisert det slik at det ikke kommer til å gå ut over nødvendig helsehjelp. Men det kan nok være noen som ikke får dusja når de skulle.

bildet viser Linda Johnsen og kolleger
KLARE TIL KAMP: De fire streikende sykepleierne i hjemmesykepleien Nord i Fredrikstad er fra venstre: Linda Nathalie Johnsen, Anne-Gro Tupsjøen, Marianne Solbakken og Mariann Ytterbø. Foto: Linda Lavik

Pop-up-samling

Onsdag 2. juni markerte Unio i Fredrikstad streiken med en såkalt pop-up-samling. Det vil si at de stilte opp de streikende på rekke og rad på de tre bruene fra Fredrikstad til Kråkerøy.

– Vi var nok over 200 stykker til sammen, tipper Johnsen.

– Hvordan var stemningen?

– God! Vi fikk bare positive reaksjoner. Folk smilte og sa «stå på!»

I dag står de mer fritt til å velge markering.

– Da blir det nok en markering i områdene der vi jobber, tipper Johnsen.

– Hvor lenge holder dere ut?

– Til det blir et godt resultat!

– Det passer jo aldri med streik

Linda Lavik, fylkesleder i NSF Viken, deltok på streikemarkeringen i Fredrikstad 2. juni.

– Der var det god stemning. Det passer jo aldri med streik, men nå forstår folk at det er helt nødvendig, sier hun til Sykepleien.

Tre kommuner i Viken har streikende sykepleiere: Bærum, Fredrikstad og Drammen.

– Og så får vi kanskje tre sykehus på fredag, sier hun.

Lavik sikter til meklingen mellom Spekter og Unio som har frist natt til 4. juni.

Les også: Opptrapping: Over 2000 sykepleiere streiker

– Vi har nesten ikke søkere på stillinger

Linda Lavik har erfaring med tidligere streiker.

– Det er lettere å streike nå. Folk forstår at det må til. Sykepleierne forventer at nå må det bli starten på et lønnsløft.

Hun belegger det slik:

– Vi har nesten ikke søkere på stillinger. Det har forandret seg veldig. Både ledere, helsesykepleiere og vanlige sykepleiere viser mindre interesse for å søke.

– Hvor i helsike er politikerne?

– Forventer medlemmene likevel urealistisk mye?

– De forventer reallønnsvekst. Og at KS kommer oss i møte. Tre av fire kommuner sier fra at de har problemer med å rekruttere og beholde sykepleiere. KS gjør ingenting. Det er en stor skam, sier Linda Lavik.

Fylkeslederen legger til:

– Og hvor i helsike er politikerne? De kan ikke gripe inn i lønnsoppgjøret, men de kan gi retning. Si at helsetjenestene i distrikts- og bykommunene må sikres. Ellers er det ingen som vil bo i dette landet.

Les også:

Opptrapping: Over 2000 sykepleiere streiker

Unio-streik, Alta, fra v.  sykepleiere  Aslaug Murberg, Jorunn Sønvisen Bye, Maria Frisk Ellingsen, Trine Danielsen og lærer Ingeborg Mauseth.
FÅR SYMPATI: Fra venstre sykepleierne Aslaug Murberg, Jorunn Sønvisen Bye, Maria Frisk Ellingsen og Trine Danielsen, til høyre lærer Ingeborg Mauseth. Foto: Privat

– Det er veldig mange som sier de støtter oss. Vi streiker så lenge vi må. Håper det lønner seg, sier Aslaug Murberg. Hun er en av over 2000 sykepleiere som kjemper for høyere lønn.

Fra onsdag 2. juni, er over 22 500 Unio-medlemmer i kommunene i streik.

Unio kommune har tatt ut over 13 300 flere, og Unio Oslo har tatt ut over 1200 flere i streik. Tre nye kommuner blir berørt: Fredrikstad, Porsgrunn og Drammen.

2149 er sykepleiere. Av disse er 249 i Oslo kommune, som er et eget tariffområde.

Den største andelen streikende er lærere.

Les også: Kommunestreiken trappes opp med 13 370

– Håper at vi får noe igjen for å streike

Sykepleier Aslaug Murberg har streiket i snart en uke i Alta. Den første streikedagen var hun kledd i skjerf og dunjakke. Nå har været slått om.

– Det går veldig bra. Vi sitter ute, får mye sympati om streiken.

Murberg har ansvar for å koordinere streikevaktlisten for psykiatri- og rustjenesten, der hun jobber.

– Jeg har i dag fått to til jeg kan disponere som streikevakter. Ellers er det flere sykepleiere som er tatt ut i streik både på legevakten og sykehjem.

– Det er veldig mange som sier de støtter oss. Nå når vi trapper opp, lurer vi på hvor lenge streiken vil vare. Men vi streiker så lenge vi må. Håper det lønner seg, og at vi får noe igjen for det. Vi er veldig spente, sier Murberg.

Les om streikestarten: – Sykepleierne er klare for å streike, mens kommunen fortviler

(Saken fortsetter under bildet.)

Fylkesleder Bård Eirik Ruud holder appell, Unio-streik
NØDVENDIG: Fylkesleder Bård Eirik Ruud holdt appell ved rådhuset da streiken startet i Oslo kommune. – Dette er en nødvendig streik, sa han.  Foto: Erik Sundt

Oslo: – De syns det er nødvendig å streike

– Vi har tatt ut rundt 160 sykepleiere i streik i Oslo kommune i dag, 2. juni, sier Bård Eirik Ruud, fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund.

Han er nestleder i forhandlingsutvalget i Unio Oslo.

Til sammen er det nå 249 streikende sykepleiere i hovedstaden.

Det har vært møte med de nye streikende i morges, forteller Ruud. Mens han snakker med Sykepleien, er han på vei mot legevakten for å snakke med dem som skal streike der.

– Hva hører dere fra medlemmene?

– Folk er motiverte. De står på og vil streike for en høyere lønn. De synes det er nødvendig.

– Fint å ha fellesskap i Unio

De fleste av de streikende sykepleierne i Oslo jobber på sykehjem, helsehus, og kommunal akuttdøgnenhet.

– Hvordan er det å være alene som kommune i streiken?

– Det er fint å ha fellesskap i Unio. Flott å stå sammen med våre kolleger i streiken. Det gjør oss mer slagkraftige.

– I tariffområdet KS-området er det er en haug med kommuner?

– Ja, de andre fylkeslederne forteller om god stemning. Uttaket i Oslo er ikke stort, men vi har fått masse dispensasjonssøknader, selv om hovedregelen er at vi holder oss til det som er normal helgebemanning. Det viser at bemanningen er for dårlig. Det rettferdiggjør hvorfor vi er nødt til å streike.

(Saken fortsetter under bildet.)

Streikemarkering i Oslo, Unio-streik
MARKERER: Unio-medlemmer i streik. De markerte seg første streikedag, som i Oslo var 28. mai. 2. juni ble streiken utvidet. Foto: Erik Sundt

Har faglig forsvarlighet for øye

– Får arbeidsgiverne avslag på søknadene?

– Ikke mange, men vi vurderer alt seriøst. Vi har faglig forsvarlighet for øye når vi behandler dispensasjonssøknadene.

– Nå har Oslo kommune en unik mulighet til å vise at den vil starte en lønnsutvikling for sykepleiere og de andre Unio-yrkesgruppene, sier fylkesleder Bård Eirik Ruud.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.