fbpx Antall sykehusinfeksjoner og bruk av antibiotika på samme nivå i flere år Hopp til hovedinnhold

Antall sykehusinfeksjoner og bruk av antibiotika på samme nivå i flere år

Antibiotika piller

Antall pasienter som får infeksjon på sykehusene og i sykehjem, har vært lavt i flere år. Likevel er sykehusinfeksjon den hyppigste årsaken til komplikasjoner.

Forekomsten av sykehusinfeksjoner i sykehusene var fortsatt lav i 2020, og bruk av antibiotika holder seg omtrent på samme nivå som tidligere. I sykehjem er antall infeksjoner blant de laveste de siste ti årene, skriver Folkehelseinstituttet.

Men samtidig har antall registreringer fra både sykehusene og sykehjemmene vært lavere enn tidligere år. Stor belastning under pandemien er trolig årsaken.

 

Urininfeksjon og operasjon fører til mest antibiotika bruk

I sykehjemmene brukes i dag antibiotika oftest for behandling av urininfeksjon og luftinfeksjon. I 2019 var drøyt halvparten av infeksjonene urinveisinfeksjon. Omtrent 10 prosent av beboerne brukte kateter, og blant dem fikk 6 prosent infeksjon. Blant beboere uten katetre fikk 2 prosent urinveisinfeksjon.

I sykehusene er det operasjoner som oftest fører til sykehusinfeksjoner, som fører til komplikasjoner.

Infeksjoner som skyldes opphold eller behandling i en helseinstitusjon (HAI), er den hyppigste årsaken til komplikasjon av behandlingen. Folkehelseinstituttet skriver at en forebygging av dette vil bidra til økt pasientsikkerhet.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

HBH

Ufør
11 måneder siden

Levanger Sykehus tror jeg kommer dårligst ut i landet når det gjelder dårlig klima og kontroll på infeksjoner. Blir det publisert statestikk over hvor mange dødsfall som forekommer hvert år, basert på de ulike sykehus i Norge? Skulle gjerne vært mulig å vite hvor stor forekomst det er. Så at vi pasienter kan VELGE sykehus for operasjoner og innleggelser, hvis vi ikke stoler på at et sykehus har stor forekomst av infeksjoner (pga mange faktorer, men en er mangelfulle rutiner for sterilisering av utstyr og selve bygningen). Levanger har et gammelt sykehus og trenger være ekstra på vakt ovenfor bakterier som kan infisere via sår, blod, osv. Det ligger i veggene. Det er i lufta. Og sykehuset og personale må regelmessig testes. Det må ikke bli sånn at bukken passer på havresekken.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse