«Siste skanse»-antibiotika mister effekt
Kampen mot antibiotikaresistens hardner til. Bakterier har nå utviklet resistens mot «siste skanse»-antibiotikaene karbapenem og colistin.
European Centre of Disease Prevention and Control (ECDC) melder at bakterier som er resistente mot antibiotikaene karbapenem og colistin, er økende i EU-land. Disse antibiotikaene er helsevesenets siste skanse.
Alle må sette inn tiltak
I den forbindelse har ECDC gitt ut et skriv rettet mot helsemyndigheter, slik at tiltak kan settes inn for å redusere risikoen for at superresistente bakterier sprer seg på sykehus og helseinstitusjoner. Anslag ECDC har gjort viser at dersom vi ikke kommer bakteriene til livs, kan det på verdensbasis føre til 10 millioner dødsfall i året innen 2050.
Karbapenem og Colistin blir brukt i behandling av pasienter som er smittet av bakterier som er immune mot alle andre typer antibiotika. Kreftpasienter og organtransplanterte vil være ekstra utsatt dersom disse antibiotikaene ikke lenger virker.
Det siste vi har
– Denne type antibiotika er den siste typen vi har. Om ikke denne type antibiotika fungerer, har vi ingenting å hjelpe oss med, sier forsker Dag Berild ved Oslo universitetssykehus til Nationen.
Han er ekspert på antibiotikaresistens og karakteriserer situasjonen som urovekkende, melder NTB.
Situasjonen er verst i Italia og Hellas, men karbapenem-resistente bakterier er utbredt i Frankrike, Spania, Belgia, Polen, Tsjekkia, Slovakia og Romania. I Norge ble det registrert 38 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier i 2015. Frem til 19. september i år er det registrert 30 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier.
Ingen nye løsninger i sikte
ECDC sier videre at det ikke drives utvikling av nye former for antibiotika – i hvert fall ikke de nærmeste årene. Det gjør situasjonen ekstra alvorlig og det er ekstra viktig at alle myndigheter gjør det de kan for å redusere spredning av resistente bakterier.
Pasienter som er smittet med bakterier som er resistente mot antibiotika, har større sannsynlighet for å utvikle komplikasjoner og opp til tre ganger større sannsynlighet for å dø av infeksjonen, melder ECDC.
Resistente bakterier truer både drift av helsevesen og samfunnsøkonomier. Case-studier fra Hellas og Nederland er tatt med i ECDC-skrivet for å hjelpe myndigheter til å implementere vellykkete tiltak i kampen mot resistente bakterier.
0 Kommentarer