fbpx Forskere: Virusmengde i lungene avgjør hvem som dør av covid Hopp til hovedinnhold

Forskere: Virusmengde i lungene avgjør hvem som dør av covid

Pasient blir undersøkt

De fleste som dør av covid-19, har svært store virusmengder i lungene sammenliknet med de alvorlig syke som overlever, mener forskere fra USA.

Hva som får ellers friske mennesker til å dø av sykdommen koronaviruset fører til, har vært et stort spørsmål i pandemien.

Ifølge en forskningsartikkel i Nature Microbiology er det virusmengden i lungene som avgjør hvem som dør og ikke.

– Våre funn tyder på at det er kroppens manglende evne til å håndtere de store virusmengdene i lungene, som til stor del ligger bak dødsfallene, sier Imran Sulaiman, professor ved universitetssykehuset Langone, tilknyttet New York University.

Ti ganger så høye virusmengder

Forskerne har gått gjennom prøver fra 589 pasienter som fikk behandling på sykehusets intensivavdeling, og 142 pasienter som fikk luftveisundersøkelser, ved hjelp av bronkoskop.

Pasientene som døde av covid-19, hadde i snitt ti ganger så høye virusmengder i lungene som de som overlevde.

Mengden av et protein forklarer

Forskerne mener et spesifikt protein i immunforsvaret kan være en del av forklaringen. Pasientene som døde, hadde halvparten så stor konsentrasjon av dette proteinet som de andre. Det kan ifølge forskerne forklare hvorfor de fikk så store virusmengder i lungene.

Det aktuelle proteinet er del av det adaptive immunforsvaret, som hjelper kroppen med å huske tidligere infeksjoner.

Forskerne sier de ikke har sett tegn til at koronasmitte fører til bakterielle sekundærinfeksjoner, noe som tok mange liv under spanskesyken.

Den kraftige autoimmune reaksjonen flere pasienter ble rammet av, hadde heller ikke noen stor påvirkningen på dødeligheten, sier forskerne.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse