fbpx Norge har stemt: Valgresultatet 2021 Hopp til hovedinnhold

Norge har stemt: Valgresultatet 2021

Bildet viser Stortinget og den ene løvestatuen utenfor.

Aldri før har det vært ti partier på Stortinget. Pasientfokus (PF) fra Alta er årets nykommer. Slik er valgresultatet kl. 15.00 tirsdag 14. september.

Ser du feil eller mangler i resultatene så kontakt oss.

For første gang velges det representanter fra ti partier eller lister til Stortinget. Partiet Pasientfokus fra Alta er nykommeren.

I 2017 ble det valgt inn representanter fra ni partier, hvorav to grupper med kun én representant (MDG og Rødt). Det var også rekord.

Begge disse partiene styrket sin posisjon i Stortinget, selv om MDG ikke klarte å passere sperregrensen på 4 prosent Rødt får en gruppe på åtte, mens MDG får tre representanter.

Dette er Pasientfokus

Fra den tiende stortingsgruppen kommer Irene Ojala fra listen Pasientfokus i Finnmark. Over 13 prosent stemte på Ojalas liste i valgdistriktet, og det holdt til et direktemandat.

Den lokale lista Pasientfokus får 13,1 prosent oppslutning I Finnmark og kommer dermed inn på Stortinget.

Det viser valgresultatet i Finnmark med 99,8 prosent av stemmene opptelt. Listas leder Irene Ojala blir partiets representant på Stortinget.

Nytt sykehus til Alta

Pasientfokus har kun én sak på programmet – nytt sykehus til Alta, Finnmarks største by. Det er også i Alta partiet har størst oppslutning. I Alta kommune fikk de 41,6 prosent av stemmene og ble det klart største partiet.

Pasientfokus blir Finnmarks tredje største parti og kaprer fylkets siste direktemandat. Bare Arbeiderpartiet og Senterpartiet er større.

Det er svært sjelden at lokale lister får inn representanter på Stortinget. Sist det skjedde var i 1989, også da i Finnmark. Anders Aune ble valgt inn for lista Framtid for Finnmark og satt til 1993.

Pasientfokus fikk 4908 stemmer. Seks andre små partier fikk betydelig flere stemmer, men ingen mandater fordi stemmene er spredd over flere fylker. 

Fakta
Dette er Irene Ojala

Ojala er gift og har tre voksne barn. Hun er 60 år gammel.

Vokste opp i Vardø. Jobbet i fiskeindustrien blant annet med linefiske, som ung, ifølge Altaposten [for abonnenter]. Senere flyttet hun til Alta. Tok handelsskolen som privatist, gått telegrafistskolen og jobbet i reiselivsbransjen for SAS på Alta lufthavn i 20 år.

Kilde: Altaposten

Oppdatert kl 15.00.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse