fbpx Sykepleierlønn slik politikerne vil ha det Hopp til hovedinnhold

Sykepleierlønn slik politikerne vil ha det

Politikere og lønn

Hvem kan sørge for et lønnsløft for sykepleiere? Medlemmer i frivillig lønnsnemnd peker på politikerne. Se hva fem av dem lover og ikke lover like før valget.

Unio og Spekter prøvde en ny vri i årets lønnsoppgjør: Frivillig lønnsnemnd fremfor tvungen. Men det ble null kroner å hente på dette eksperimentet.

Les om resultatet: Null å hente i frivillig lønnsnemnd: – Irriterende, ikke overraskende

Nemndas leder, Liv Synnøve Taraldsrud, pekte på at løsningen på bemanningsproblemene finnes på et høyere nivå. Altså hos politikerne.

– Politikerne må nå ta ansvar for å sikre folkets helsetjenester. Og de må pushe arbeidsgiverne til å ta sitt ansvar for å beholde sykepleierne, sa Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund, etter avgjørelsen i nemnda.

Sykepleien har stilt følgende spørsmål til noen politiske partier:

– Vil du, eller ditt parti, ta et politisk initiativ til et lønnsløft for sykepleiere?

Og:

– Hvis ja: Hvordan? Hvis nei: Hvorfor?

Her er svarene politikere ga:

Arbeiderpartiet: – Lønn er ett av flere viktige tiltak

– Arbeiderpartiet erkjenner at vi har en sykepleiermangel, og at lønn er ett av flere viktige tiltak for å rekruttere, skriver Ingvild Kjerkol i en e-post.

Kjerkol er medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité.

9. september møter hun Høyres Bent Høie i helseministerduell på Lovisenberg diakonale høgskole.

– Vi ønsker en helsepersonellkommisjon med representasjon fra partene for å sette i gang tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell over hele landet, skriver Kjerkol.

Og videre:

 – Vi vil ha en plan for å sikre velferdsstaten de helsefolka Norge trenger, både nå og i fremtiden. I fjor foreslo vi å doble potten med heltidspenger og å utrede kompetansebehovet i den kommunale helsetjenesten. Kompetanse skal lønne seg, og det trengs bedre muligheter for karriereutvikling for å beholde dyktige ansatte i helsesektoren. Det er også helt nødvendig at vi sørger for at fulle, faste stillinger er normen i helse- og omsorgssektoren, skriver Ingvild Kjerkol til Sykepleien.

Høyre: – Lønn er et spørsmål mellom partene

– I Norge er lønn et spørsmål mellom partene i arbeidslivet. Det er en god modell som regjeringen og partene i arbeidslivet ønsker å beholde, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i en e-post.

Erlandsen er selv sykepleier.

– Staten er ikke arbeidsgiver, verken for sykepleiere på sykehus eller i kommunal sektor, og det vil ikke være naturlig at vi som politikere blander oss direkte inn i lønnsoppgjørene på andre tariffområder. Det vil åpenbart også være andre yrkesgrupper som har forventninger om høyere lønn, og disse forventningene kan ikke løses ved at politikere går inn i enkelte av lønnsoppgjørene, skriver Erlandsen.

SV: – Den nye regjeringen må gi tydelig beskjed til arbeidsgiverne på sykehusene

– Vil du, eller SV, ta et politisk initiativ til et lønnsløft for sykepleiere?

– Ja, SV har tatt – og vil ta – politisk initiativ til et lønnsløft for alle kvinnedominerte yrker, skriver Nicholas Wilkinson i en e-post.

Han er helsepolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti (SV).

Wilkinson viser til bemanningskrisen i helsesektoren:

– Et av de største problemene er å få nok sykepleiere. Derfor trenger vi å øke lønna, ha flere folk på jobb med hele, faste stillinger og bemanningsnorm på sykehjem for at flere kan stå livet ut i helsesektoren.

Han legger til:

– SV støtter ikke tvungen lønnsnemnd når den blir innført på sviktende grunnlag, slik det skjedde i år. Vi vil kjempe for 10 milliarder til kommunene og 1 milliard til sykehusene. Det vil gi bedre muligheter til et lønnsløft for alle som jobber i helsesektoren, skriver han og legger til:

– SV vil endre loven for at fast, hel stilling skal være normalen.

Nicholas Wilkinson påpeker at det er regjeringens ansvar å gi tydelig beskjed til arbeidsgiverne på sykehusene om å prioritere lønnsløft, bedre faglige rettigheter og flere hele, faste stillinger.

– Dette mener jeg den nye regjeringen må gjøre, skriver Wilkinson.

Frp: – Lønnsløft over tre år for sykepleiere og helsefagarbeidere

– Fremskrittspartiet (Frp) vil ha et lønnsløft over tre år, i samarbeid med partene i arbeidslivet, til sykepleiere og helsefagarbeidere, skriver Morten Stordalen i en e-post.

Han er Frps helsepolitiske talsperson.

– Lønnen må ikke økes bare fordi de fortjener det, men fordi høyere lønn også vil medføre økt rekruttering, en mobilisering av sykepleiere som jobber i andre yrker og at flere velger å bli i yrket, skriver han.

Han legger til at staten er del av lønnsoppgjørene:

– Staten kan gi tydelige signaler til partene om at det forventes at de bidrar til å løse sentrale samfunnsutfordringer. Staten har flere virkemidler som kan gjør det mulig, uten at det svekker norsk konkurransekraft.

Han viser til årets reviderte nasjonalbudsjett i år, der Frp ble enig med regjeringspartiene:

– I neste års statsbudsjett skal regjeringen foreslå en opptrappingsplan for å sikre flere sykepleiere og helsefagarbeidere i årene fremover. Vi vil følge opp at planen skal inneholde et utdannings- og lønnsløft og andre tiltak som kan sikre nok kompetente hender og hoder i helse- og omsorgstjenestene.

– Vi vil fortsette å samarbeide tett med arbeidstakerorganisasjonene, skriver Stordalen.

Han lover også dette:

– Frp kommer til å følge opp vårt løfte til Sykepleierforbundet om å arbeide for et sykepleierløft i neste stortingsperiode.

Sp: – Forstår lønnskravet, men partene må forhandle

– Senterpartiet har programfestet at vi vil arbeide for et likelønnsløft som bidrar til å tette lønnsgapet mellom typiske kvinne- og mannsyrker. Lik lønn for likeverdig arbeid er et viktig mål, skriver Kjersti Toppe, som er helsepolitisk talsperson for partiet.

– Senterpartiet forstår godt kravet om økt grunnlønn for spesialsykepleiere, også som et rekrutteringstiltak. Men det må være partene i arbeidslivet som forhandler om lønn, skriver Toppe i e-posten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse