fbpx Støre-regjeringen varsler tiltak mot midlertidige ansettelser og unødvendig deltid Hopp til hovedinnhold

Støre-regjeringen varsler tiltak mot midlertidige ansettelser og unødvendig deltid

Bildet viser fire helsepersonell i ferd med å operere på en pasient
ØKONOMISK ROM: I den nye regjeringsplatformen varsles det at kommunene og sykehusene skal sikres en økonomi som gir rom for økt grunnbemanning. Illustrasjonsfoto: Syda Productions / Mostphotos

Arbeidsgivere vil måtte dokumentere behovet for en deltidsstilling framfor heltid, og muligheten til å ansette midlertidig blir strammet inn.

Å styrke heltidskulturen er blant punktene om arbeidsliv i Ap-Sp-regjeringens regjeringsplattform, som FriFagbevegelse har fått tilgang til. Her varsles det at kommunene og sykehusene skal sikres en økonomi som gir rom for økt grunnbemanning.

Den generelle adgangen til å ansette midlertidig i inntil ett år, som Solberg-regjeringen innførte i 2015, skal fjernes.

Vil begrense bemanningbransjens omfang

Dessuten vil Støre-regjeringen «sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle» og gjeninnføre muligheten for kollektive søksmål for å hindre ulovlig innleie og arbeidslivskriminalitet. Dermed kan fagforeningen ta opp kampen mot en arbeidsgiver, i stedet for enkeltarbeidstakere.

For slapt

SV, som skal støtte regjeringen på Stortinget, mener dette er for slapt.

– Her legges det opp til en utredning og en begrensning i bruken av innleie. Mens det trengs et oppgjør med bemanningsbransjen og med det løsarbeidersamfunnet som har fått vokse fram i industri, bygg- og anlegg og pleie- og omsorg, sier SV-nestleder Kirsti Bergstø til NRK.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.