fbpx Comirnaty-vaksinen godkjent for aldersgruppen 5 til 11 år Hopp til hovedinnhold

Comirnaty-vaksinen godkjent for aldersgruppen 5 til 11 år

VAKSINE GODKJENT: – Av de 1305 personene som fikk vaksinen, var det tre som utviklet covid-19 etter to doser, mens 16 av de 663 som fikk placebo utviklet covid-19 sykdom, skriver Legemiddelverket.

I dag, torsdag, ble bruken av koronavaksinen Comirnaty utvidet til også å kunne brukes på barn mellom 5 til 11 år.

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som bestemmer bruken av koronavaksiner i koronavaksinasjonsprogrammet i Norge. I dag, torsdag, ble det klart at koronavaksinen Comirnaty nå også kan gis til barn mellom 5–11 år. Den har så langt kun vært godkjent til bruk på barn fra 12 år og oppover i hele EU og EØS-området.

Ifølge Legemiddelverket er dosen som er godkjent til barn fra 5–11 år lavere enn den som er godkjent til de fra 12 år og oppover (10 mikrogram versus 30 mikrogram).

Har studert 2000 barn

Forskere har studert effekten av Comirnaty i en studie som inkluderte nærmere 2000 barn i alderen 5 til 11 år. 

– Studien viste at immunresponsen med en lavere dose (10 µg) i denne gruppen, var sammenliknbar med immunresponsen i aldersgruppen 16 til 25 år (30 µg), skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Noen av barna fikk vaksine, mens en gruppe fikk placebo.

– Av de 1305 personene som fikk vaksinen, var det tre som utviklet covid-19 etter to doser, mens 16 av de 663 som fikk placebo utviklet covid-19 sykdom, skriver Legemiddelverket.

Bivirkningene er de samme

Ifølge Legemiddelverket viste studien at bivirkningen hos barna mellom 5 til 11, i stor grad var de samme som hos barna som var 12 år og eldre.

De vanligste bivirkningene er smerte og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger og feber.

– Ettersom det var et begrenset antall barn med i studien kunne man ikke identifisere sjeldne bivirkninger. Det var heller ikke mulig å vurdere om sjeldne bivirkninger hos barn skiller seg fra de sjeldne bivirkningene som er sett hos voksne som for eksempel myokarditt og perikarditt, skriver Legemiddelverket.

Betinget godkjenning

Comirnaty har en betinget godkjenning. Det er en type godkjenning som gis før man har langtidsdata om effekt og bivirkninger.

– Vaksineprodusenten må derfor fortsette med studiene, og fortløpende oversende legemiddelmyndighetene data etter hvert som de blir klare, skriver Legemiddelverket.

Slik virker den

Comirnaty virker ved å forberede kroppens forsvar mot covid-19 sykdom.

– Vaksinen inneholder oppskriften (budbringer-RNA) på de typiske piggene på koronaviruset SARS-CoV-2. Piggene (S-proteiner) brukes av viruset for å feste seg og å komme inn i mottakelige celler, forklarer Legemiddelverket.

Det betyr at når en person blir vaksinert, vil noen celler ta opp vaksinen, lese instruksen i budbringer RNA (mRNA), og midlertidig produsere S-proteinet.

– Immunsystemet vil anse proteinet som fremmed og stimulere produksjon av antistoff og T-celler. Dersom den vaksinerte senere kommer i kontakt med SARS-CoV-2 vil immunsystemet gjenkjenne viruset og vil være klar til å forsvare seg, skriver Legemiddelverket.

mRNA fra vaksinen vil ifølge Legemiddelverket ikke påvirke arvestoffet ditt siden det brytes ned i kroppen kort tid etter at vaksinen er satt.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.