fbpx FHI: Profesjonelt bekymret for omikron Hopp til hovedinnhold

FHI: Profesjonelt bekymret for omikron

Camilla Stoltenberg, forsker.
PROFESJONELT BEKYMRET: – Det er sannsynlig at varianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge, men det er så langt lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom, sier Camilla Stoltenberg. Foto: Marit Fonn

– Den er ikke påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den kan ha kommet også til Norge uten at den er påvist, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.

Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte i helgen informasjon om omikron-varianten av koronaviruset. I dag, mandag, sa Camilla Stoltenberg til NRK nyhetsmorgen at vi fremdeles vet lite om det nye viruset, men at FHI er profesjonelt bekymret.

Ikke påvist i Norge – enda

Stoltenbeg sa videre at selv om omikron-varianten av koronaviruset er ikke påvist i Norge ennå, er det en mulighet for at den har allerede har krysset grensen. 

– Det er sannsynlig at varianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge, men det er så langt lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom. FHI har forsterket samarbeidet med medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene og kommunelegene i landet om å oppdage omikron-varianten, skriver FHI på sine nettsider.

Bakgrunn

Omikron-varianten av koronaviruset SARS CoV-2 ble oppdaget 23. november. Ifølge Folkehelseinstituttet er det foreløpig ukjent hvor omikron-varianten oppsto, og mye usikkerhet rundt hvor utbredt den er. Flere europeiske land har de siste dagene funnet personer som er smittet med denne varianten. 

– Den er ikke påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den kan ha kommet også til Norge uten at den er påvist, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. 

Vet for lite

Helsemyndigheten mistenker at omikron-varianten kan være i ferd med å forskyve deltavarianten som dominerende variant i Sør-Afrika.

– Det er fortsatt veldig begrenset kunnskap om denne nye varianten. Det er derfor stor usikkerhet om variantens egenskaper og den videre utviklingen. Kunnskapen vil øke dag for dag framover, sier Camilla Stoltenberg i en pressemelding. 

Selv om Stoltenberg mener det er sannsynlig at varianten også vil bli påvist i Norge etter hvert, sier hun samtidig det er lite sannsynlig at omikron-varianten gir mer alvorlig sykdom.

– Det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjon beskytter mot smitte med omikron-varianten, men vi regner med fortsatt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Stoltenberg. 

Flere tiltak satt i gang

Det er satt i gang en rekke tiltak for å håndtere utviklingen, som innreisetiltak fra flere land (regjeringen.no) som trådte i kraft natt til lørdag:

  • Føre var-tiltak mot import av varianten tar sikte på å forsinke innførselen av viruset til landet mens man skaffer mer kunnskap for risikovurdering og vaksinerer flere, men tiltakenes nytte og ulemper må vurderes fortløpende, særlig når varianten eventuelt blir utbredt i flere land.
  • Overvåkning: Folkehelseinstituttet følger utviklingen internasjonalt og vil samarbeide med de medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene og kommunelegene i landet om å oppdage omikron-varianten i Norge.
  • Vaksinasjon: Kommunene gjennomfører raskt vaksinasjon med tredje dose til alle som er 65 år og eldre og ansatte i helse- og omsorgstjenestene.
  • Ytterligere tiltak vurderes fortløpende.

Ønskelig å stoppe eventuelle lokale utbrudd

FHI melder at strategien er å stoppe eventuelle lokale utbrudd med omikron-varianten i Norge. Men dersom det viser seg at denne varianten er mye mer smittsom enn delta-viruset, er det ifølge FHI ikke mulig å hindre at omikron-varianten blir den dominerende varianten også her.

– Da er det fortsatt viktig å forebygge at epidemien gir betydelig sykdomsbyrde og betydelig belastning på helsetjenesten samtidig som tiltakene ikke skal ramme befolkningen, arbeidsplassene, sivilsamfunnet og økonomien unødvendig hardt, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI. 

Les rapporten: Risikovurdering ved omikron-varianten av SARS-CoV-19 i Norge

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.