fbpx Helsepersonell får tilbud om tredje vaksinedose Hopp til hovedinnhold

Helsepersonell får tilbud om tredje vaksinedose

VAKSINE: Helseminister Ingvild Kjerkol (i midten) kunngjorde torsdag kveld, sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg, at helsepersonell skal få tilbud om tredje dose med koronavaksine.  Foto: Terje Pedersen / NTB

Helsepersonell med pasientkontakt får tilbud om å ta tredje dose med koronavaksine. Samtidig bes koronautsatte kommuner om å vurdere lokale tiltak.

– For å trygge dem som står i første linje og forebygge smittespredning har regjeringen i dag besluttet at helsepersonell med pasientkontakt skal få tilbud om en tredje vaksinedose, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) etter et møte med koronautsatte kommuner torsdag.

Anslagsvis like i underkant av 200.000 ansatte i helsetjenesten tilbys såkalte oppfriskningsdoser i denne omgangen. Helsepersonell som var først i vaksinekøen tidligere i år, vil også bli de første som får tredje dose, opplyser Kjerkol.

– Anbefalingen vil senere kunne utvides til å omfatte andre grupper helsepersonell. Det vil blant annet avhenge av smittesituasjon eller økt kunnskap, sier hun.

Tall fra forrige uke viser at nær 80.000 nordmenn hittil har fått tredje dose, som gjerne omtales som en oppfriskningsdose. Blant dem som har fått en tredje dose, er kongeparet, som mandag ble vaksinert mot covid-19 for tredje gang.

Omfattende logistikk

Folkehelseinstituttet (FHI) jobber nå sammen med kommunene med å legge planer for hvordan utrullingen av disse oppfriskningsdosene skal foregå. Målet er at å ikke øke belastningene på kommunene, hvor kapasiteten enkelte steder allerede er utfordret.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg forsikrer at det er nok vaksiner og god nok kapasitet i helsevesenet over hele landet i hele landet til å skalere opp vaksinasjonen betydelig.

Helseministeren sier derimot at hun skal ha et møte med Helse nord og statsforvalterne fredag for å drøfte situasjonen i Nord-Norge spesielt.

– Det er også viktig at helsetjenestene innad bidrar til å avlaste hverandre, for vi er mest bekymret for kapasiteten i helsevesenet, sier Kjerkol.

Helsepersonell kommer til å reise fra Østlandet til Nord-Norge for å avhjelpe situasjonen, sier hun.

Kommuner bes om å ta grep

Flere kommuner og byer rundt om i landet sliter for tiden med stadig økende koronasmitte. Flere steder har de sågar registrert de høyeste smittetallene siden pandemien brøt ut.

Torsdag var helsemyndighetene i et møte med kommuner som sliter med smitteutbrudd. Disse kommunene står i en krevende situasjon, sa Kjerkol etter møtet.

– Regjeringen følger situasjonen nøye. Det er ikke behov for nasjonale tiltak, men det er på tide å brette opp ermene igjen, sa hun.

– Høy smitte over tid fører til flere syke og større press på kommunenes helsetjeneste. Derfor er det veldig viktig at kommuner med koronautbrudd ikke nøler med å ta grep og innføre lokale tiltak.

Blant kommunene som har slitt med rekordhøy smitte den siste tiden, er Trondheim og Tromsø, som begge har innkalt til pressekonferanser fredag om smittesituasjonen.

Fullvaksinerte Andrea Torine fikk covid: – Nå må helsepersonell få tredje dose

Bildet viser Andrea Torine Solvik i smittevernutstyr.
HADDE VÆRT FORSIKTIG: Men Andrea Torine Solvik ble syk av covid. - Jeg fikk feber og ble slapp og sliten, forteller hun. Hun hadde ikke vondt i halsen, men hostet og mistet lukte- og smakssans. Foto: Privat

– At jeg ble syk, tar jeg ikke så tungt. Men det er ubehagelig at jeg kan ha smittet pasienter, sier hun.

Andrea Torine Solvik jobber i akuttmottaket på Sykehuset Kalnes. Hun fikk andre dose koronavaksine i mars.

Men på vakt en torsdag i oktober begynte hun å føle seg dårlig.

Ble overrasket

– Jeg følte meg ikke pigg. Var slapp, tung i hodet og hadde muskelvondt, forteller hun.

Da hun tok tempen, var den først 37,7, så 38 grader. Hun sa fra til vaktansvarlig, og dro tidligere hjem fra jobb.

Dagen etter tok hun hjemmetest for korona. Den ble positiv med det samme. På teststasjonen testet hun positivt både på hurtigtest og pcr.

– Jeg tenkte «shit», og ble veldig overrasket, sier hun.

– Jeg hadde vært veldig forsiktig og tatt alle forholdsregler. Jeg hadde ikke vært i kontakt med noen jeg vet har vært smittet, og bare vært på jobb, hjemme med samboeren min og i butikken.

Sykepleierne er utålmodige

Erfaringen har gjort at hun er tydelig på dette:

– Nå må helsepersonell få tredje dose koronavaksine, sier hun.

Dette er noe Folkehelseinstittuttet (FHI) holder på å vurdere. Både Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund er helt tydelige på at helsepersonell nå bør få tilbud om en slik boosterdose.

– Dette har vi ment siden september, påpeker forbundsleder for sykepleierne, Lill Sverresdatter Larsen overfor Sykepleien.

– Vi er nå utålmodige på FHI for en snarlig avklaring.

Legeforeningen viser til Sverige, der alle nå skal tilbys en tredje vaksinedose. Der er helsepersonell blant de første som skal få.

Bekymret for pasientene

– Jeg er redd for at beskyttelsen jeg fikk etter to doser, er blitt dårligere, sier Andrea Torine Solvik.

Hun er nå frisk igjen etter covid, og skal tilbake på kveldsvakt i akuttmottaket.

– Jeg ser at flere fullvaksinerte blir smittet. Både blant helsepersonell, og blant pasientene jeg tar imot.

For henne er pasientene det som bekymrer henne mest.

– At jeg ble syk, tar jeg ikke så tungt. Men jeg synes det er ubehagelig at jeg kan ha smittet pasienter.

Hun viser til at hun som sykepleier i et akuttmottak forholder seg til et stort antall mennesker, der noen kan ha nedsatt immunforsvar og være ekstra utsatt for å bli alvorlig syke av covid.

Tenker på bemanning

Men hun er også bekymret for bemanningen, hvis flere sykepleiere og annet helsepersonell blir smittet.

– Selv om vi ikke blir alvorlig syke, må vi isoleres og det blir færre som kan komme på jobb, påpeker hun.

– Fra forrige smittebølge vet vi at det ble ekstremt mye på de som var på vakt. Hvis belastningen blir for stor, kan det føre til at folk blir slitne og i verste fall sykmeldt. Og så kommer vi inn i en ond sirkel.

Det mener hun også bør vektes når myndighetene skal ta stilling til hvem som skal få tredje dose med koronavaksine når.

– Det betyr ikke at jeg er imot at immunsupprimerte og de over 65 år er prioritert først, understreker hun.

– Men jeg etterlyser informasjon om helsepersonell skal få vaksinen, og når vi skal få den, sier Andrea Torine Solvik.

– Jeg mener det mest forsvarlige er å prioritere oss nå.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.