fbpx Mottok medalje for makeløs sykepleie Hopp til hovedinnhold

Mottok medalje for makeløs sykepleie

to damer poserer med medalje
HEDRES: Turid Andreassen og Tonje Tingberg har i en årrekke arbeidet i konflikt- og katastrofeområder som delegater fra Røde Kors. Foto: Renate Karlsmoen

Sykepleierne Turid Andreassen og Tonje Tingberg har fått tildelt Florence Nightingale-medaljen. Dette er den høyeste utmerkelsen en sykepleier kan få.

Annethvert år deler Røde Kors ut Florence Nightingale-medaljen til sykepleiere som har utmerket seg i sitt yrke. Fredag ettermiddag var det igjen duket for utdelingsseremoni.

Denne gangen var det de norske sykepleierne Turid Andreassen og Tonje Tingberg som fikk medaljen i hånda. Begge har lang erfaring fra internasjonal sykepleie.

– Å få anerkjennelse fra de du jobber med, betyr mye. Det er veldig fint å få en slik oppmerksomhet, sa Tonje Tingberg fra scenen.

Hedres for internasjonal innsats

Det var presidenten i Norges Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll, som overrakte medaljene.

– Begge kjennetegnes av solid kunnskap. Deres trygghet og medmenneskelighet er til å ta av seg hatten for. Dere er der for mennesker som trenger det, og arbeidet dere gjør er avgjørende for at organisasjonen skal kunne hindre nød og lidelse, sa han under seremonien.

Mottakerne av medaljen blir valgt av den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), men nomineres av de nasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-organisasjonene.

Medaljen deles ut til sykepleiere med eksepsjonelt mot og hengivenhet for ofre for væpnede konflikter eller naturkatastrofer, og med stor innsats innen folkehelse eller sykepleierutdanning.

Både Tonje Tingberg og Turid Andreassen mottok medaljen for sin innsats i konflikt- og katastrofeområder. De har vært delegater for Røde Kors i henholdsvis 17 og 16 år.

to damer får overrakt medalje
DYKTIGE OG DEDIKERTE: – På imponerende vis greier dere å holde engasjementet oppe på alle oppdrag, og sørger for at de som trenger hjelpen aller mest, får den. Dette sa president i Norges Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll. Foto: Renate Karlsmoen

Både morsomme og hjerteskjærende oppdrag

Tingberg og Andreassen fortalte om sine erfaringer som feltsykepleiere under en panelsamtale med Anne Rimmen. De to sykepleierne har jobbet sammen ved flere anledninger, blant annet etter jordskjelvet i Haiti og under ebolaepidemien.

– Vi jobbet sammen under kolerapandemien som brøt ut etter jordskjelvet på Haiti. Da drev vi helseopplysning med de lokale, og det var et morsomt oppdrag, sa Tingberg, og fortsatte:

– Under ebola var vi også sammen. Det var et tøft oppdrag med mange hjerteskjærende inntrykk.

På spørsmål om hvordan man kommer seg videre etter slike inntrykk, var Turid Andreassen sikker i sin sak.

– For å komme videre er det viktig å finne en god kollega å snakke med, svarte hun og så bort på Tingberg.

To av 25 mottakere på verdensbasis

Tingberg og Andreassen er to av til sammen 25 sykepleiere fra 18 ulike land som i år fikk tildelt Florence Nightingale-medaljen. Listen over alle mottakerne er å finne her.

22 andre norske sykepleiere har mottatt denne utmerkelsen tidligere. En fullstendig oversikt over alle de foregående mottakere er å finne nederst i saken.

Over 100 år gammel tradisjon

Medaljen er oppkalt etter foregangskvinnen Florence Nightingale, som regnes for å være grunnleggeren av den moderne sykepleien. Den ble utdelt for første gang i 1920.

Neste gang medaljen deles ut, vil være i 2023.

Norske mottakere av Florence Nightingale-medaljen

Karethe Johnsen (1931)

Helene Larsen (1931)

Marie Joys (1937)

Bertha Helgestad (1949)

Bergljot Larsson (1949)

Ingeborg Kolrud (1951)

Agnes Rimestad (1951)

Karen Elise Mo (1953)

Anna Holte (1955)

Ingrid Wyller (1955)

Martha Palm (1957)

Borghild Kessel (1959)

Karen Næs (1959)

Annie Skau Berntsen (1961)

Elsa Semmelmann (1971)

Helga Dagsland (1971)

Marie Lysnes (1977)

Ingebjørg Foss (1997)

Gunnhild Myklebust (1997)

Per Ørmen (2005)

Toril Parelius (2009)

Birgitte Gundersen (2017)

Tonje Tingberg (2021)

Turid Andreassen (2021)

Les også:

Birgitte hedres for eksepsjonell sykepleie

Birgitte Gundersen, sykepleier
HEDRET FOR MOT: Medaljevinner Birgitte Gundersen er i Maiwut i Sør-Sudan.  Mot og hengivenhet er egenskaper som må til for å få denne internasjonale prisen. Bildet er fra et opphold i 2016 på sykehuset i Maiwut i Sør-Sudan. Foto: Røde Kors

Intensivsykepleier Birgitte Gundersen er blitt hedret med Florence Nightingale-medalje for fremragende sykepleie i Røde Kors.

Det er den internasjonale Rød Kors-komiteen som deler ut denne medaljen, som ifølge Wikipedia er den høyeste internasjonale utmerkelsen for sykepleiere.

Medaljevinneren selv er på oppdrag i Sør-Sudan. Nett- og telefonforbindelsen er dårlig der hun er, så Sykepleien har avtalt å snakke med henne på Skype en ettermiddag. Men Gundersen må avlyse samtalen.

– Det renner inn av skuddskader og jeg må jobbe på. Beklager, men slik er livet i felt, skriver hun i en sms.

Dagen etter få vi likevel stilt noen spørsmål på sms.

Er fra Fredrikstad

Gundersen er intensivsykepleier og har det siste året jobbet som frilanser.

– Men overvåkningen på Kalnes har alltid vakter til meg når jeg er hjemme, skriver hun.

Altså det ganske nye sykehuset utenfor Sarpsborg i Østfold. Gundersen er fra Fredrikstad, men bor i Sarpsborg.

Gjør alt

Oppdraget hun er på nå begynte i februar og er i Maiwut i Sør-Sudan.

– Er du mer administrator enn i direkte pleie der du er nå?

– Her er man alt. Jeg kom som «head nurse», men må også undervise og være sykehusadministrator.

Akkurat nå er hun på et to-ukers oppdrag i et mobilt kirurgisk team i felt i nedbørfattige Old Fangak. Hun er der sammen med en kirurg, en anestesilege og en operasjonssykepleier.

– Sykehuset i telt er veldig enkelt.

Birgitte Gundersen på oppdrag i Sør-Sudan for Røde Kors
BABYEN DØDE: Birgitte Gundersen bærer babyen som døde av lungebetennelse. Barnet døde fordi generatoren på sykehuset hadde en feil så respiratoren sluttet å virke. Barnets mor til venstre. Dette i mai 2016. Foto: Albert Gonzalez Farran/ICRC

Mest skuddskader

De fleste de tar seg av har skuddskader:

– Det var 21 skuddskadde da vi kom, og siden har vi mottatt 29, alle med skuddskader. Pluss to barn som hadde lekt med en håndgranat som gikk av

Gundersen jobber som sykepleier og koordinerer til og fra operasjon, og hjelper til ved triage av nye pasienter.

– Man må være fleksibel og trå til der det trengs, skriver hun.

39 fikk medalje

Det var 39 fremragende sykepleiere fra 22 land som 12. mai, på sykepleiernes dag, ble belønt med medaljen oppkalt etter Florence Nightingale. Den er et bevis på eksepsjonelt mot og hengivenhet for ofre for væpnet konflikt eller naturkatastrofer.

Også to danske sykepleiere fikk medalje. Se oversikten over alle mottakerne  her.

Medaljen deles ut annet hvert år. Mottakerne er blitt valgt av den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), men nominert av de nasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-organisasjonene.

Det var aldri i Gundersens tanker verken at hun skulle bli nominert eller mottaker av denne prisen.

Bruker utdanningen på en spennende måte

– Jeg ble overrasket. Og svært stolt og ydmyk, forteller Gundersen til Røde Kors i en e-post.

– Men jeg har bare gjort det jeg trives svært godt med de siste årene, sier hun.

Nemlig å dra ut på oppdrag for Røde Kors og hjelpe de som trenger det mest og har færrest ressurser.

– Jeg har møtt mange flotte lokale og internasjonale kollegaer og hyggelige pasienter. Jeg har utviklet meg som sykepleier og menneske, og har fått bruke min sykepleieutdanning på en særdeles god og spennende måte, sier hun.

Birgitte Gundersen, sykepleier
Foto: Røde Kors

Lang erfaring i Røde Kors

Dette er det tolvte oppdraget Gundersen har for Røde Kors, det tredje i Sør-Sudan. Hun har tidligere vært i Iran, Indonesia, Pakistan, Sudan, Sierras Leone, Jemen og Nepal.

Hennes første oppdrag var i Iran i 2004.

– Ser du håp for bedre tider i Sør-Sudan?

– Vel, man håper jo alltid. Men uansett så trenger lokalbefolkningen oss. Det vi gjør er ofte det eneste tilbudet om helsehjelp de har, skriver Gundersen til Sykepleien.

Gundersen skulle egentlig vært i Sør-Sudan til 25. august, men kommer hjem allerede i slutten av mai.

– Da skal jeg begynne i et års vikariat, forteller hun.

Tidligere norsk mottaker

Tidligere har de norske sykepleieren Toril Parelius fått denne medaljen. Det skal ha vært i 2009. Røde Kors har ikke kjennskap om flere norske sykepleiere har fått den.

Vet noen om sykepleiere som burde nomineres for denne medaljen, kan de kontakte Røde Kors i Norge.

– Vel fortjent

– Medaljen til Birgitte Gundersen er vel fortjent og sier veldig mye om innsatsen hun har gjort for andre mennesker på oppdrag for Røde Kors, ofte i veldig vanskelige områder, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Gundersen har i løpet av de siste to årene vært på fem oppdrag for Røde Kors.

– Ofte til områder med krig eller konflikt, sier Apeland.

– En stemme i norske medier

Apeland viser til landene Jemen og Sør-Sudan.

– Hun har vært på jobb i farlige områder. Birgitte Gundersen er faglig dyktig samtidig som hun er genuint opptatt av å hjelpe andre. Det er en sterk kombinasjon, sier generalsekretæren i Røde Kors.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.