fbpx Omsorgssvikt mot eldre i Grue blir tema i spørretimen Hopp til hovedinnhold

Omsorgssvikt mot eldre i Grue blir tema i spørretimen

Hoksrud i stortingssalen
UTFORDRER: Hoksrud vil utfordre helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortingets spørretime om forholdene i Grue kommune. Foto: Heiko Junge / NTB

En 62-åring i Grue som døde i fjor, fikk uforsvarlige helse- og omsorgstjenester. Denne og andre tilsynssaker i kommunen blir tema i Stortingets spørretime.

– Dette er så alvorlig og noe som ikke kan fortsette å skje. Da har helseministeren det overordnede ansvaret, og jeg forventer at hun tar tak i dette og følger det opp, sier Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud til NRK.

– Uverdig

Han viser til historien NRK fortalte lørdag om en 62 år gammel mann som døde i fjor etter å ha levd under uverdige forhold i en kommunal bolig i Grue. Strømmen hadde vært koplet ut i fem uker, i kjøleskapet var det fullt av mark, og i sengen var det avføring.

Ifølge NRK er ikke saken unik. De siste ti årene har helse- og omsorgstjenesten i kommunen brutt en rekke lover. Ifølge kanalens gjennomgang av alle de 14 tilsynssakene, har Statsforvalteren funnet lovbrudd som blant annet er knyttet til uverdig behandling av eldre, i elleve av dem.

– Kommunens ansvar

Hoksrud vil nå utfordre helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortingets spørretime. Kjerkol sier det blir en lang og trist historie når lovbruddene fortsetter år etter år, men understreker at dette er kommunens ansvar.

– Det er viktig at statsforvalteren følger opp og bistår kommunen sånn at man unngår slike hendelser i framtida, sier hun, og legger til at hun synes det er positivt at kommunen har tatt tak i situasjonen og ønsker å snu utviklingen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.