fbpx Færre koronasmittede og innlagte demper ikke FHIs bekymring Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Færre koronasmittede og innlagte demper ikke FHIs bekymring

Bildet viser koronavirus.

Her er dagens korona-nyheter. Saken oppdateres.

80 prosent av koronatilfellene i Danmark nå trolig omikron (Publisert 15:50)

Det danske folkehelseinstituttet Statens Serum Institut (SSI) anslår at 80 prosent av de positive koronatestene i Danmark nå er tilfeller av omikronvarianten.

Det sier faglig direktør Tyra Grove Krause på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

På pressekonferansen opplyser også Krause at de nå har mer konkrete tall for koronavaksinenes effekt mot omikronvarianten.

– Vaksinen gir en beskyttelse på 55 prosent mot omikronvarianten like etter andre dose og tredje dose. Det er lavere enn for deltavarianten, og ser ut til å avta raskere over tid, sier hun.

Imidlertid presiserer Krause at man fortsatt er godt beskyttet mot alvorlig sykdom hvis man er vaksinert.

Siste døgn er det registrert 23.228 nye smittetilfeller i Danmark. Det er det høyeste smittetallet hittil. Det rekordhøye tallet skyldes stor testaktivitet etter jul, presiserer SSI.

Færre koronasmittede og innlagte demper ikke FHIs bekymring (Publisert 15:45)

Færre legges inn med covid-19, og smittetrenden er synkende, ifølge FHIs ukerapport. Men det er stor usikkerhet om utviklingen, understreker instituttet.

Tallet på registrerte smittetilfeller av korona falt med hele 27 prosent i forrige uke, viser den siste ukerapporten fra FHI. I uke 51 ble det meldt om 22.593 tilfeller av covid-19, mot 31.074 tilfeller uka før.

– Nedgangen i antall meldte tilfeller kan skyldes både redusert testing i jula, nye nasjonale tiltak fra 15. desember og atferdsendringer i befolkningen. Nedgangen i innleggelser påvirkes i mindre grad av juleferien. Det er stor usikkerhet om utviklingen for både covid-19-epidemien og influensa de kommende ukene, heter det i FHIs vurdering av situasjonen.

Men mye tyder på at smittetrenden akkurat nå er synkende. Ifølge FHIs modell er reproduksjonstallet (R-tallet) nå under 1, det vil si at en smittet person i gjennomsnitt smitter færre en én annen.

Omikron sprer seg

Samtidig blir omikronvarianten stadig mer vanlig. Tilbake i uke 49 var det 6 prosent av de screenede som hadde denne varianten. I uke 50 var det 16 prosent og i forrige uke var andelen 36 prosent. Spredningen av den nye varianten er størst i Oslo og Viken.

– Siden omikronvarianten har større spredningsevne enn deltavarianten, vil epidemien bli vanskeligere å holde under kontroll. Dersom omikronvarianten gir omtrent like alvorlig sykdom, vil belastningen på helsetjenesten øke betydelig, skriver FHI.

De oppfordrer kommuner og sykehus til å bruke de neste ukene på å vaksinere flest mulig og forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter.

Det er foreløpig registrert 43 covid-19-relaterte dødsfall i forrige uke, noe som er åtte færre enn uka før. Tallet kan bli oppjustert. Medianalderen var 83 år.

Økning i yngre innlagte

Den siste uka gikk imidlertid antall innleggelser ned. Det er rapportert om 192 nye pasienter innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 51, mot 254 uka før. FHI venter at tallet fra forrige uke vil bli noe oppjustert.

I alle aldersgrupper går antall innlagte ned, men ikke for dem mellom 18 og 29 år. 14 nye pasienter i denne aldersgruppen ble lagt inn i forrige uke, mot 7 uka før.

De uvaksinerte utgjør en stadig større andel av de som må få behandling å sykehus. 59 prosent av dem som ble lagt inn forrige uke, og som man kjenner vaksinestatusen til, var uvaksinerte. 38 prosent var fullvaksinerte, det vil si at de har fått to doser eller flere.

Fullvaksinerte som trenger sykehusbehandling, er eldre og har andre risikofaktorer som gjør at de lettere blir alvorlig syke av viruset, påpeker FHI.

Ved siden av å sørge for vaksinere flest mulig, må kommunene bidra til å få folk til å holde seg hjemme og teste seg om de har symptomer. De må også sørge for god tilgang på hjemmetester, oppfordrer FHI.

Enda en smitterekord i Frankrike (Publisert 15:40)

Over 200.000 nye tilfeller av koronasmitte er registrert i Frankrike siste døgn, opplyser helseminister Olivier Véran onsdag.

Det er ikke opplyst hvor mange av tilfellene som er omikronvarianten, men Véran sier at omikron fortsetter å spre seg i stort omfang.

208.000 nye smittetilfeller ble rapportert inn fra tirsdag til onsdag. Døgnet før ble det registrert 179.807 nye tilfeller.

Fakta
Fakta om koronautbruddet i Norge (Publisert 15:35)
  • 1 305 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle, og 55 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.
  • 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 4 281 590 personer mottatt første dose, og 3 916 401 har mottatt andre dose.
  • 1 493 831 personer har fått tredje vaksinedose, som tilsvarer 27,7 prosent av befolkningen over 18 år.
  • Fem varianter av koronaviruset har hatt utbrudd i Norge. De har fått navnene alfa, beta, gamma, delta og omikron. Siden august 2021 har deltavarianten vært dominerende i Norge.
  • Ved publisering av forrige ukesrapport fra FHI var det i Norge funnet 37 937 tilfeller av alfa, 664 tilfeller av beta, 16 tilfeller av gamma, 111 514 tilfeller av delta og 8847 tilfeller av omikron (både bekreftede og sannsynlige).
  • 385 138 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) onsdag. 9 199 687 tester var fram til tirsdag utført i landet.
  • Snittalderen til dem som har fått påvist smitte så langt i pandemien, er nå 31 år. Det er 199 064 menn som har fått påvist smitte, og 186 070 kvinner. I tillegg er det ukjent hvilket kjønn fire av de smittede har.
  • Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Fra 6. desember 2021 har det gjennomsnittlige R-tallet ligget på 0,95, ifølge FHI.
  • 323 koronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det er åtte flere enn dagen før.
  • Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse sør-øst 222, Helse vest 68, Helse nord 18 og Helse Midt-Norge 15.
  • 79 pasienter fikk onsdag behandling med respirator. Det er tre færre enn dagen før.
  • I alt 1432 pasienter hadde fram til tirsdag fått behandling med respirator.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)

6 av 10 innlagte med korona er uvaksinert (Publisert 14:56)

Uvaksinerte utgjorde 59 prosent av de 175 nye covid-pasientene som ble lagt inn på sykehus i forrige uke. 38 prosent var fullvaksinert.

Fullvaksinerte er dem som har fått to doser eller mer med koronavaksine.

22 av de 67 fullvaksinerte som var innlagt hadde også fått en tredje dose, ifølge ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet.

Andel nye pasienter per uke som er fullvaksinert, var høyere enn andelen uvaksinerte i perioden uke 41 til uke 48. Men i uke 49–51 utgjorde uvaksinerte en større andel enn fullvaksinerte blant nye pasienter innlagt på sykehus, ifølge rapporten.

– Alvorlig covid-19 rammer nå særlig uvaksinerte personer og fullvaksinerte personer med underliggende sykdom, påpeker FHI.

Totalt er det foreløpig rapportert om 1.057 fullvaksinerte, 119 delvaksinerte (én dose) og 3.387 uvaksinerte som er blitt innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen siden begynnelsen av koronavaksinasjonsprogrammet.

Fersk FHI-rapport: R-tallet er under 1 (Publisert 15:56)

Smittespredningen ser ut til å være minkende, og det gjennomsnittlige reproduksjonstallet var 0,9 i forrige uke, ifølge den siste ukerapporten fra FHI.

Funnene er basert på matematisk modellering.

Et reproduksjonstall på under 1 betyr at hver person som har koronasmitte, smitter færre enn én annen person.

– Med en mer usikker modell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, estimerer vi at reproduksjonstallet for en uke siden var 0,78, heter det i FHIs ukerapport , som ble publisert onsdag ettermiddag.

I forrige rapport var reproduksjonstallet beregnet til 1,1.

Ny smitterekord i Danmark – over 23.000 nye tilfeller (Publisert 14:55)

Siste døgn er det registrert 23.228 nye smittetilfeller i Danmark. Det er det høyeste smittetallet hittil.

Det rekordhøye tallet skyldes stor testaktivitet etter jul, presiserer danske Statens Serum Institut (SSI).

Antall innlagte stiger med 9, til 675. Ytterligere 16 personer er døde med koronavirus.

Også tirsdag ble det satt ny smitterekord i Danmark. Da passerte for første gang antallet nye smittetilfeller 15.000 i løpet av et døgn.

Danmark har den høyeste smitteraten i verden når befolkningsstørrelsen tas i betraktning. Senere onsdag holder danske Sundhedsstyrelsen pressekonferanse om koronasituasjonen i landet.

27 prosent færre smittede i forrige uke (Publisert 14:50)

Tallet på registrert smittetilfeller av korona falt med hele 27 prosent i forrige uke, viser den siste ukerapporten fra FHI.

I uke 51 ble det meldt om 22 593 tilfeller av covid-19, mot 31 074 tilfeller uka før.

Imidlertid ble færre personer testet med PCR-test i julehelgen, noe som kan ha bidratt til nedgangen, heter det i ukerapporten.

Samtidig fortsetter andelen som er blitt smittet med omikron, å øke. I forrige uke skyldtes 36 prosent av tilfellene omikron på landsbasis, opp fra rundt 6 prosent i uke 49.

Det er fortsatt flest tilfeller i forhold til befolkningstallet i aldersgruppa 6–12 år.

Oslo har flest smittetilfeller per 100.000 innbyggere, etterfulgt av Viken.

Offentlig gapestokk for brudd på koronaregler i Kina vekker reaksjoner (Publisert 13:03)

Væpnet politi i det sørlige Kina førte fire personer, som angivelig hadde brutt koronareglene, gjennom byen til spott og spe. Det vekker reaksjoner i landet.

Det rapporterer kinesiske statlige medier onsdag. De lokale myndighetens hardhendte tilnærming til håndhevelsen av smittevernreglene har høstet kritikk.

Kina avviklet offentlig gapestokk for mistenkte kriminelle i 2010, men metoden har gjenoppstått i områder hvor lokale myndigheter sliter med å håndheve den nasjonale planen om nulltoleranse for koronavirus.

De fire personene ble ført gjennom byen Jingxi i den sørlige provinsen Guangxi, iført beskyttelsesdrakter, munnbind og ansiktsskjold og ledet av en gruppe bevæpnet opprørspoliti. De er anklaget for å ha transportert migranter over den kinesiske grensa, som er mer eller mindre stengt som følge av pandemien.

Hendelsen har ført til kritikk fra sentrale hold i Kina. Beijing News, som har bånd til det regjerende kommunistpartiet i landet, sier at selv om Jingxi er under stort press om å forhindre import av smittetilfeller, er denne typen avstraffelse i strid med lovens ånd og det kan ikke tillattes at det skjer igjen.

Flere kvinner enn menn har tatt tredje dose (Publisert 13:00)

56 prosent av alle som er 45 år og oppover, har fått tre doser koronavaksine. Flere kvinner enn menn har til nå tatt den tredje dosen.

Det viser utregninger NTB har foretatt med utgangspunkt i SSBs befolkningsstatistikk og vaksinasjonsoversikten til Folkehelseinstituttet (FHI).

Ifølge SSB er det i alt 2 361 359 nordmenn som er 45 år eller eldre. Av disse er 2 221 624 vaksinert med to doser, mens 1 320 969 har fått tre.

Det betyr at så langt har 59,4 prosent av alle fullvaksinerte over 45 år tatt sin tredje dose. Sammenlignet med totalbefolkningen faller andelen til 56 prosent.

Ifølge statistikken er kvinner noe mer ivrige på å få det tredje nålestikket enn menn: 62,3 prosent av kvinnene har tatt tre doser, mens det samme gjelder 56,6 prosent av mennene.

Regjeringen har som mål at alle over 45 skal ha fått tilbud om en tredje dose innen midten av januar. Fortsatt gjenstår det å vaksinere drøyt 900 000 personer som allerede har fått to doser.

Det betyr at det må settes nesten 53 000 vaksinedoser daglig, inklusive nyttårshelgen, til denne gruppa dersom målet skal nås innen 15. januar.

Tirsdag denne uka ble det satt i alt 17 238 tredjedoser, ifølge FHI.

WHO: 11 prosent flere koronatilfeller i forrige uke (Publisert 12:55)

Det ble meldt inn nær fem millioner nye koronatilfeller i verden i uke 51, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Det var mest økning i Nord- og Sør-Amerika.

Antallet utgjør en økning på 11 prosent sammenlignet med uke 50, ifølge organisasjonen.

Over halvparten av de nye koronatilfellene ble meldt inn i Europa, men her var det bare 3 prosent vekst sammenlignet med uka før. Det var også høyest smittetrykk i Europa, med 304,6 nye tilfeller per 100.000 innbyggere.

Smitten har til gjengjeld skutt fart i Nord- og Sør-Amerika. Her ble det meldt inn 1,48 millioner nye tilfeller, en vekst på 39 prosent sammenlignet med uka før. USA alene meldte om 1,18 millioner tilfeller.

I Afrika er det meldt inn 275.000 nye tilfeller, en økning på 7 prosent.

Til gjengjeld ble det kun meldt inn 44.680 nye koronarelaterte dødsfall i verden i uke 51, en nedgang på 4 prosent.

82 nye smittetilfeller i Trondheim (Publisert 12:50)

Trondheim kommune har registrert 82 nye smittetilfeller av koronaviruset det siste døgnet.

Det ble gjennomført 459 PCR-tester tirsdag, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

Det er flest smittede i 30-årene og 20-årene, med henholdsvis 19 og 17 smittede personer.

Ni av de smittede er under ti år gamle.

USA: Hurtigtester mindre treffsikre mot omikron (Publisert 12:45)

Amerikanske myndigheter opplyser at hurtigtester har en høyere risiko for å gi et falsk negativt resultat mot omikron enn mot tidligere varianter.

Det opplyste det amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) tirsdag.

Nyheten kommer samtidig som landet har sterk smittevekst. Tirsdag ble det registrert 377.014 nye koronatilfeller i landet, ifølge VGs oversikt. Eksperter tror smitten er enda verre enn rapportert og begrunner mistanken med mangel på hjemmetester og lange køer for å få PCR-tester.

FDA samarbeider med USAs nasjonale helseinstitutt (NIH) om undersøkelsene av hurtigtester, også kalt antigentester.

– Tidlige resultater viser at antigentester er i stand til å oppdage omikronvarianten, men at de kan ha lavere følsomhet, sier FDA i en uttalelse.

Følsomheten er et mål på hvor god testen er til å oppdage virus i en pasient.

FDA vil fortsatt godkjenne bruk av hurtigtester og oppfordrer folk til å fortsette å bruke dem i tråd med instruksjonene. Hvis man får en negativ hurtigtest, men tror man likevel kan ha viruset grunnet symptomer eller nærkontakt, anbefaler tilsynet å ta den mer effektive PCR-testen.

Nesten 61 prosent av befolkningen i USA har fått to doser koronavaksine og nær 20 prosent har fått en tredje oppfriskningsdose, men vaksineringsraten er nedadgående de siste sju dagene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse