fbpx Influensa er ny meldingspliktig sykdom til MSIS Hopp til hovedinnhold

Influensa er ny meldingspliktig sykdom til MSIS

bildet viser tegning av syk person

Fra mandag 13. desember blir influensa en ny meldingspliktig sykdom fra laboratoriene til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Influensa flyttes nå fra gruppe C til gruppe A i MSIS-forskriftens vedlegg 1, slik at positive og negative prøvesvar blir meldingspliktige fra laboratoriet, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

Omfatter ikke meldinger fra leger

Den nye meldeplikten som gjelder fra 13. desember, omfatter ikke MSIS-klinikermelding fra leger til MSIS.

Formålet ved at influensa skal meldes til MSIS er å kunne ha tilstrekkelig, rutinemessig overvåkning av sykdommen over tid, og beredskap mot sykdommen, slik at det raskt kan iverksettes tiltak ved økning i sykdomstilfeller.

Endringen vil gi Folkehelseinstituttet mulighet til å få en bedre oversikt over omfanget og alvorligheten av influensasykdom i Norge.

– Ikke merarbeid for leger eller laboratorier

– Forskriftsendringen vil ikke medføre merarbeid for legene eller laboratoriene. Laboratoriene sender allerede i dag alle prøvesvar for influensa til MSIS-labdatabasen. Det skal ikke sendes MSIS-klinikermelding for påviste tilfeller av influensa, slik som det skal for andre meldingspliktige sykdommer, sier Karianne Johansen, direktør for avdeling for smittevernregistre i FHI.

Informasjon om omfang og konsekvenser av påvist influensa, vil kunne suppleres fra andre registre. Dette vil gjøre det mulig å frembringe fortløpende kunnskap, blant annet om omfanget av innlagte med influensa, influensarelaterte dødsfall og vaksinasjonsstatus hos influensasyke. Dette har det historisk sett ikke vært mulig å overvåke detaljert for influensa, skriver FHI.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse