– Penger i seg selv er ikke nok, Bollestad
KrF-leder Olaug Bollestads forslag om «stjernetillegg» for helsearbeidere som jobber ekstra, imponerer ikke intensivsykepleier Ingvild Nyre Knudsen.
– Det er kjekt med litt ekstra penger, og gudene skal vite at vi fortjener hver krone, men det vi ønsker oss mest av alt til jul, er flere dyktige kollegaer. Og det krever politisk vilje og handlekraft fra et samlet Storting.
Ordene tilhører intensivsykepleier Ingvild Nyre Knudsen ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.
Hun har ikke all verdens tro på forslaget KrF-leder Olaug Bollestads lanserte 8. desember om å styrke kapasiteten i helsetjenestene på kort sikt gjennom et «stjernetillegg» for alle helsearbeidere som påtar seg ekstravakter.
– Penger er bare en liten brikke i det store puslespillet og langt fra nok til at det går opp, mener intensivsykepleieren.
– Når belastningen er så høy over tid, kommer man til slutt til et metningspunkt der det å ha fri betyr mer enn penger i banken.
38 ekstravakter i helgen
Ved Knudsens avdeling tilbys intensivsykepleiere for tiden 825 kroner timen for ekstravakter, samt et tillegg på 80 kroner timen for kveld/natt og 60 kroner i helgetillegg.
Godtgjørelsene er forankret i en avtale mellom Helse Bergen og Norsk Sykepleierforbund. Avtalen har tidligere vært brukt ved behov under ferieavvikling sommerstid, men er nå også aktivert for perioden 8. november til 2. januar neste år.
Grunnlønn for en intensivsykepleier utgjør i dag rundt 300 kroner timen. Selv om de nå altså tilbys inntil trippel timelønn for å jobbe ekstra, er det likevel en enorm utfordring å få tak i nok folk, forteller intensivsykepleier Knudsen.
– Bare nå i helgen var det tatt inn 38 ekstravakter på vår avdeling. Cirka halvparten ble dekket inn av fast ansatte på intensiv. Dette sier noe om både pasientbelegget, om høyt sykefravær og en turnus som i utgangspunktet ikke går opp i helgene, sier hun til Sykepleien.
Langt over 100 prosent
På Knudsens mobil tikker det jevnlig inn SMS-forespørsler om å påta seg ekstravakter. Selv har hun for tiden en 90 prosents stilling, men forteller at hun i realiteten jobber langt over 100 prosent.
– Det går foreløpig bra med meg altså, men jeg har mange kolleger som er slitne og leie nå, og som kikker seg om etter annet arbeid. Heldigvis er det ikke mange som har sluttet ennå.
Da Sykepleien først omtalte KrF-leder Bollestads forslag om «stjernetillegg», kommenterte Ingvild Nyre Knudsen dette blant annet slik på Facebook:
«Forslaget til Bollestad bær preg av manglande virkelighetsforståelse og ein viss søndagsskuletankegang av forhistorisk karakter.»
– Du kommer et stykke på vei med økonomiske insentiv, men vi har jo ikke noen reservekapasitet å snakke om, sier hun til Sykepleien.
Intensivsykepleieren viser til hvordan andre samfunnsinstitusjoner som forsvaret og brannvesenet, i sin kjerne er rigget for å sette inn mye ekstra kapasitet når det trengs.
– Slik er det jo ikke i helsevesenet. Her hos oss er kanskje 90 prosent av full kapasitet bundet opp i de rolige periodene. Da er det ikke så mye å gå på i unntakssituasjoner, som vi nå har hatt i snart to år.
Knudsen understreker at ledelsen på hennes arbeidsplass gjør alt hva de kan, og at det er mange gode prosesser i gang for å forsøke å holde på de ansatte.
– Det blir satt pris på.
– Virker hult
Politikerkolleger av Olaug Bollestad har i likhet med Knudsen reagert avmålt på KrF-lederens forslag.
– Forslaget fra Bollestad virker hult, uttalte for eksempel stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti, Marian Hussein, til Sykepleien.
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Bård Hoksrud mente på sin side at det kunne være et godt insentiv å gi en ekstra belønning for å heve kapasiteten på kort sikt, men at det ikke ville løse hovedutfordringene for helsevesenet.
Helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen, som selv er sykepleier, mente intensjonen bak ideen til Bollestad var god, men at lønn er noe som bør forhandles mellom partene i arbeidslivet.
– Jeg håper helseforetakene tar vare på de ansatte i denne tøffe tiden ved å gjøre tiltak i arbeidsmiljøet som gjør vaktene så gode som mulig, kommenterer hun til Sykepleien.
Kortsiktige krisetiltak
I sitt tilsvar sier Olaug Bollestad seg enig med politikerkollegaene i at «stjernetillegget» ikke er en langsiktig løsning.
– Vi trenger mye annet, først og fremst flere intensivsykepleiere og studieplasser, presiserer hun i en e-post til Sykepleien.
– Men det tar lang tid å utdanne folk, og det er også et behov for noen kortsiktige krisetiltak akkurat nå.
Skjønner at ansatte er slitne
KrF-lederen understreker at hun er utrolig takknemlig for den jobben helsevesenet gjør, og skjønner godt at de er slitne.
– Jeg forventer også at regjeringen nå tar grep for å sikre det umiddelbare behovet for mer intensivkapasitet.
– Hvordan ser KrF for seg at et «stjernetillegg» skal kunne organiseres og finansieres i praksis?
– Jeg mener at staten må på banen og bidra. Vi har gjennom pandemien hjulpet næringsliv, arbeidstakere og arbeidsgivere. Det skulle bare mangle at vi ga litt ekstra til de som har stått på aller mest under krisa.
– Bemanningsutfordringene i helsevesenet og sykepleiermangelen har vært kjent lenge. Hvorfor kom ikke dette forslaget mens KrF satt i regjering?
– Dette er en kortsiktig løsning for et helsevesen i en utrolig presset situasjon. Mitt engasjement for helsearbeidere har jeg tatt med meg inn i alle posisjoner og forhandlingssituasjoner jeg har vært i.
0 Kommentarer