fbpx Tyrkia nødgodkjenner sin egen koronavaksine Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Tyrkia nødgodkjenner sin egen koronavaksine

Laboratoriebilde av koronaviruset fra

Her er dagens koronanyheter. Saken oppdateres.

Tyrkia tar i bruk egenprodusert vaksine (Publisert 15:02)

Tyrkia skal begynne å ta i bruk sin egen koronavaksine, Turkovac, fra og med neste uke, kunngjorde president Recep Tayyip Erdogan onsdag.

Dette er Tyrkias første egenproduserte koronavaksine.

Turkovac gikk inn i testfase tre i juni, hvor 40.800 personer deltok i studien. Ingen offisielle tall om effektiviteten har så langt blitt offentliggjort.

Ifølge utviklerne virker vaksinen på samme måte som Kinas CoronaVac, som Tyrkia har brukt siden begynnelsen av året.

Av landets 84 millioner innbyggere har 56.7 millioner mennesker fått minst en vaksinedose. Over 51 millioner har fått to doser, mens ytterligere 15 millioner har fått en oppfriskningsdose.

316 innlagte koronapasienter (Publisert 14:03)

Onsdag var 316 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 21 pasienter fra dagen før.

76 av pasientene får respiratorbehandling, og 124 ligger på intensivavdeling.

Det er to flere på respirator og tre flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

221 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 60 er innlagt i Helse vest, 18 er innlagt i Helse nord, og 17 er innlagt i Helse Midt-Norge.

91 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, 19 er innlagt hos Helse vest, sju er innlagt hos Helse Midt-Norge, og sju er innlagt hos Helse nord.

Siden februar i fjor har 359.264 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Sykehuset i Stavanger må utsette 200 operasjoner i uka (Publisert 12:20)

Smittesituasjonen gjør at Stavanger Universitetssykehus (SUS) må forskyve 200 planlagte operasjoner i uka.

Smittesituasjonen gjør at Stavanger Universitetssykehus (SUS) må forskyve 200 planlagte operasjoner i uka. (Publisert: 12:20. Oppdatert 12:38)

– Det er fryktelig, men vi har ikke noe valg, sier klinikksjef Geir Lende ved SUS til Stavanger Aftenblad om utsettelsene.

Lende sier at smitten har nådd rekordnivåer i regionen, og at antall innlagte også har nådd en topp. Klinikksjefen ber om at alle lar seg vaksinere. Onsdag er det 21 innlagte koronapasienter ved sykehuset, fem færre enn dagen før.

Avdelingssjef Marit Halonen Christiansen ved sykehusets kvinneklinikk opplyser at det opprettes egen pandemipost for gravide.

– Noen gravide er koronasmittet, men ikke så veldig syke. De kvinnene som blir lagt inn på pandemiposten, er de som uansett ville ha kommet på sykehus fordi de skal føde, sier Christiansen.

Levealderen synker i USA (Publisert 12:04)

Den forventede levealderen minker i USA, samtidig som befolkningsveksten er på et historisk lavt nivå. 2021 kan bli det dødeligste året i landets historie.

Forventet levealder var 77 år for gjennomsnittsamerikaneren i fjor, ned fra 78,8 år året i forveien, går det fram i tall fra smittevernetaten CDC onsdag.

For menn var den forventede levealderen 74,2 år, mens den var 79,9 år for kvinner.

Covid-19 var den tredje vanligste dødsårsaken i landet og sto for 350 000 dødsfall, rundt en tidel av totalen, heter det i rapporten.

Det var også økning i antall dødsfall knyttet til andre årsaker, noe som muligens kan ha sammenheng med dårligere tilgang til helsetjenester som følge av pandemien.

Det ble for første gang registrert mer enn 100 000 diabetes-dødsfall i landet, mens dødsfall som følge av skader i uhell eller ulykker oversteg 200 000 – også det for første gang.

Ligger an til historisk mange dødsfall

Det er ikke uvanlig at tallet over årlige dødstall øker i USA. I 2019, før pandemien, økte den med 16 000 dødsfall. Men koronapandemien har hatt en tydelig påvirkning på tallene.

Fjoråret ble det mest dødelige året i USAs historie, hovedsakelig som følge av pandemien. 3,3 millioner amerikanere døde i fjor.

Tallene for de siste månedene av 2021 er ennå ikke klare, men det ligger an til at 2021 blir et dødeligere år enn 2020, ifølge folketellingsbyrået. Tallet vil trolig overstige 3,4 millioner dødsfall, ifølge CDC.

– Det er veldig trist, sier Ali Mokdad, ekspert på dødelighet ved Universitetet i Washington.

65 prosent vaksinert

Myndighetene hadde håpet at koronavaksinene kunne bremse opp dødelighetsraten. Vaksineringen har gradvis og sakte blitt rullet ut gjennom året.

Men mange amerikanere har valgt å ikke vaksinere seg. 204 millioner amerikanere er fullvaksinert, om lag 65 prosent av befolkningen over fem år, og myndighetene ønsker å få denne prosentandelen opp.

– Dette er en grunn til hvorfor koronadødsfallene kan øke på tross av tilgjengeligheten på vaksiner. Smittebølgen knyttet til omikronvarianten har bare gjort dette problemet større, sier Mokdad.

Historisk lav befolkningsvekst

Nylig kom også nye tall som viser en historisk lav befolkningsvekst i USA. Blant årsakene er koronapandemien og mindre innvandring, ifølge det amerikanske folketellingsbyrået.

I løpet av tolvmånedersperioden som endte 1. juli, økte USAs befolkning med 392 655, noe som tilsvarer 0,1 prosent.

Dette er den laveste vekstraten siden nasjonen ble grunnlagt, konstaterer folketellingsbyrået.

Færre newyorkere

Befolkningsveksten har avtatt som følge av en lavere fødselsrate og stadig mindre migrasjon, kombinert med at dødsrater øker som følge av en aldrende befolkning, ifølge demografen Kristie Wilder.

– Kombinert med covid-19 har dette resultert i historisk lav befolkningsvekst, sier Wilder.

Koronapandemien har til nå krevd nærmere 830 000 liv i USA.

I Texas vokste befolkningen med 1,1 prosent mellom 2020 og 2021 og delstaten topper dermed lista i USA. New York er i den andre enden av skalaen med en befolkningsnedgang på 1,6 prosent, først og fremst som følge av at mange har flyttet til andre delstater, ifølge folketellingsbyrået.

Smitte i Trondheim (Publisert 10:31)

Det siste døgnet er det registrert 77 nye smittetilfeller i Trondheim.

Det ble tirsdag gjennomført 944 PCR-tester.

Det er flest smittede blant personer i 50-årene, der det er 16 smittetilfeller. 14 av de smittede er under ti år, mens 13 er mellom 10 og 20. Blant dem i 20-årene er 12 personer smittet.

Mandag ble det registrert 71 smittetilfeller i kommunen, mens det i løpet av helgen ble funnet 280 nye smittetilfeller.

Fakta
780 nye bekreftede omikrontilfeller (Publisert 10:29)

4651 tilfeller av omikronvarianten er påvist i Norge til nå. 780 av dem er påvist siden tirsdag.

Det melder FHI på sine nettsider.

Det første tilfellet av omikron i Norge ble påvist 1. desember 2021, fra prøver tatt siste uke i november. Totalt siden da er det funnet 4651 bekreftede tilfeller.

Funnene av påvist omikronsmitte er gjort i følgende fylker:

  • Agder: 529
  • Innlandet: 118
  • Møre og Romsdal: 17
  • Nordland: 12
  • Oslo: 1.965
  • Rogaland: 218
  • Troms og Finnmark: 35
  • Trøndelag: 79
  • Ukjent: 118
  • Vestfold og Telemark: 283
  • Vestland: 137
  • Viken: 1.140

Ny risikovurdering kommer i dag (Publisert 09:44)

I ettermiddag legger Folkehelseinstituttet ut en oppdatert risikovurdering om omikronvarianten på sine nettsider.

Det opplyser FHI til NTB.

På regjeringens koronapressekonferanse tirsdag varslet FHI-direktør Camilla Stoltenberg at folkehelsemyndigheten ville legge fram en slik oppdatert vurdering i løpet av kort tid.

Folkehelseinstituttet har tidligere lagt fram to versjoner av omikron-vurderingen. Den siste ble lagt fram 13. desember, mens den første ble lagt fram 7. desember. 28. november leverte FHI også et notat om virusvarianten.

Nær 250 koronasmittet på Nord-Jæren (Publisert 09:20)

Det siste døgnet er det registrert 250 nye koronasmittede i kommunene på Nord-Jæren.

I Stavanger har koronatallene gått noe ned tirsdag – fra 130 nye registrerte tilfeller siste døgn, mot 151 dagen før, melder NRK.

I Sandnes ble det registrert 95 nye smittetilfeller. Kommunen tar nå også med hurtigtester i statistikken.

I Sola er det registrert 17 nye koronatilfeller siste døgn, og i Randaberg er det registrert seks nye smittede.

Undersøkelse: Folk er mer skeptiske til koronatiltakene (Publisert 8:59)

45 prosent – under halvparten – er enige i at myndighetene setter inn riktig tiltak underveis i pandemien, ifølge en ny undersøkelse. Særlig yngre er skeptiske.

Bildet viser Ingvild Kjerkol, helseminister

Det kommer frem i Helsedirektoratets befolkningsundersøkelse, skriver Aftenposten.

I aldersgruppa 16–24 år oppgir 23 prosent at de mener myndighetene setter inn riktige tiltak, mens tallet er 32 prosent i gruppa 25–34 år. Kun i de to gruppene over 55 år er det et flertall som mener tiltakene er riktige.

– Dette er tosidig. Noen av de eldre sier at tiltakene er riktige. Det er viktig å reflektere over. Og tiltakene i seg selv må være smittefaglig begrunnet. Vi må være åpne om dilemmaene når vi beslutter dem, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Aftenposten.

Målingen er utført av Mindshare og Respons Analyse. 1.449 personer er spurt.

Ifølge Aftenposten vet forskerne lite om hvilken effekt koronatiltak faktisk har, noe som blant annet skyldes at det er vanskelig å forske på. Et stort hinder er den strenge helseforskningsloven, forteller Atle Fretheim, direktør for forskning og innovasjon ved Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi var ikke klar over det. Det kom som en overraskelse, sier Fretheim.

Usikkerheten rundt effekt gjelder blant annet skjenkestopp, og i Oslo kan kun 1 prosent av smittetilfellene spores til utesteder de siste fire ukene. Samtidig antar forskerne at smitte sprer seg lett på serveringssteder.

Støre: Vaksinemålet er innen rekkevidde (Publisert 08:59)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge er i rute til å nå målet om at alle over 45 år skal få en oppfriskningsdose innen uke to på nyåret.

– Det mener vi er innen rekkevidde, sier statsministeren til NRK onsdag.

Målet er at alle over 45 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose av koronavaksinene innen midten av januar. De strenge tiltakene som er innført skal vare til samme tid.

Alle over 18 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose i løpet av februar.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse