fbpx Eva Tanqueiro stiller diagnose og behandler bruddskader Hopp til hovedinnhold

Eva Tanqueiro stiller diagnose og behandler bruddskader

Fractursykepleier Eva Tanqueiro

Fraktursykepleier Eva Tanqueiro er en av åtte sykepleiere som diagnostiserer og behandler lettere bruddskader ved akuttmottaket. Og det gjør hun like bra som legene. Det står svart på hvitt i funnene fra studien.

Ved akuttmottaket på Drammen sykehus har de gjennomført et forskningsprosjekt. Sykepleiere har fått oppgaven med å stille diagnose og sette i gang behandling ved mindre ortopediske skader.

Konklusjonen er klar: Sykepleierne gjør det like bra som legene. Funnene i studien ble nylig presentert på sykehuset nettside.

Frakturklinikk

Eva Tanqueiro er en av sykepleierne som har vært med å bygge opp frakturpoliklinikken ved Drammen sykehus etter at den ble startet opp i 2015. Tanqueiro har drevet med brudd og bruddbehandling lenge. Blant annet fra Portugal.

– Nå er vi åtte sykepleiere som kan jobbe som fraktursykepleier. Vi prøver å lage en turnus som gjør at vi alltid har én fraktursykepleier på vakt, det er det ideelle, sier Tanqueiro til Sykepleien.

Er jordmor i bunn

Akuttmottaket begynte med dette for flere år siden. Inspirasjonen kom fra Skottland.

– Vi reiste til Glasgow for å se på frakturklinikken der, drevet av sykepleiere. Vi så hvor effektivt det var, sier hun.

Sykepleiere som har deltatt i forskningsprosjektet har forskjellig bakgrunn. Alle har fått opplæring av ortopeder.

– Både i form av undervisning om anatomi, undersøkelse av pasienter, tolkning av røntgenbilder og gipskurs. sier hun.

Tanqueiro selv er jordmor i utgangspunktet.

– Jeg fikk ikke fast jobb som det, så jeg har jobbet på akuttmottaket i mange år og trives med det, sier hun og legger til:

– I tillegg har vi noen AKS-sykepleiere, en anestesisykepleier og noen vanlige sykepleiere som er lært opp.

Tanqueiro sier ortopedene har vært pådrivere for denne løsningen, og setter pris på at sykepleierne kan avlaste dem og Lis 1-leger.

Drammen var først

I forskningsprosjektet har sykepleierne stilt diagnose og gjennomført behandlinger som begrenser seg til bruddskader i armer og bein. Andre typer skader, som for eksempel skader på bekken, rygg og nakke, håndteres av Lis 1-leger og ortopeder.

– Men vi gjør alt med de mindre skadene. Vi undersøker og tolker røntgenbilde. Vi setter bedøvelse, drar brudd på plass og gipser. Deretter dokumenterer vi i journalen, sier Tanqueiro.

Akuttmottaket i Drammen var først ute med denne oppgavefordelingen, men flere har kommet etter.

– I begynnelsen fikk vi en del besøk fra andre sykehus hvor de så på vår løsning. Jeg vet at blant annet sykehuset i Tønsberg har innført det samme som oss, sier hun.

Fraktursykepleier Eva Tanqueiro

Like flinke som legene

Noen av fraktursykepleierne har gjennomført master i «avansert klinisk sykepleie» og er blitt såkalte AKS-sykepleiere.

– Vi er opptatt av at pasientene våre skal få best mulig behandling. Derfor ville vi undersøke om kvaliteten på arbeidet sykepleierne gjør avviker fra kvaliteten på jobben som legene gjør, sier avdelingssjef for ortopedisk avdeling, Lukas Månsson, på sykehusets nettside.

Studien inkluderte 335 pasienter som ble delt inn i to tilfeldige grupper. Den ene gruppen fulgte den vanlige behandlingsveien, hvor en lege sto for diagnose og behandling. Den andre gruppen ble ivaretatt av en fraktursykepleier.

Resultatene viste at riktig diagnose ble satt i over 95 prosent i begge grupper. Forskerne kunne derfor konkludere med at det var like god kvalitet på arbeidet som sykepleierne utførte, som det legene utførte.

Fraktursykepleier Eva Tanqueiro

– Det må jo være hyggelige nyheter?

– Ja. Vi er veldig stolte av jobben vi gjør, så vi ble glade for så gode resultater, sier Tanqueiro til Sykepleien.

Alle pasientsakene, både de som fikk behandling av lege og de som fikk av sykepleier, ble gjennomgått av en spesialist i ortopedi i etterkant.

Månsson mener resultatene viser at sykehuset har gitt sykepleierne god opplæring før de ble satt til de nye oppgavene.

– Det betyr også at vi kan være fleksible og har mulighet til å få frigjort legeressurser til andre ting, sier han.

Prosjektet utvikles

Tanqueiro sier at selv om forskningsprosjektet er ferdig, så fortsetter praksisen.

– Vi utvikler oss stadig og læres opp i forskjellige områder. Det er ikke sånn at alle fraktursykepleierne gjør alt. Jeg, for eksempel, føler meg litt utrygg på knær, så da overlater jeg det til sykepleiere som er trygge på det, mens jeg tar andre oppgaver jeg føler meg stødig på.

For AKS-sykepleierne er det mulig at oppgavene på akuttpoliklinikk utvides enda litt mer.

– De læres opp i suturering av sår, noen av dem gjør dette allerede, så vi utvikler oss stadig, sier Tanqueiro

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse