fbpx Fellesforbundet: Sykepleiere og lærere kan bare glemme å få mer enn lønnsrammen Hopp til hovedinnhold

Fellesforbundet: Sykepleiere og lærere kan bare glemme å få mer enn lønnsrammen

 Jørn Eggum
SIER NEI: Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, vil ikke akseptere at offentlig sektor skal få mer enn privat sektor. Foto: Berit Roald / NTB

Unio gjorde et forsøk på å få LO og Fellesforbundet med på laget og prioritere offentlig ansatte foran årets lønnsoppgjør. Det gikk ikke.

Ifølge TV 2 prøvde Unios forhandlingsleder Steffen Handal å få Fagforbundet i LO med på et forslag om å bruke årets tariffoppgjør til å gi et ekstra lønnsløft for offentlig sektor.

Svaret fra Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, er ifølge TV 2 krystallklart: Det kan Unio bare glemme.

– Unio får stille seg i kø, og når de forhandler får de gjøre sin prioritering innenfor rammen. For det gjør vi i frontfaget, sier Jørn Eggum til TV 2.

– Alle er tjent med en sterk offentlig sektor

– Hva tenker du når du leser hva Fellesforbundets leder sier til TV 2?

– At dette er Eggums uttalelse. Vi er opptatt av en sterk offentlig sektor som beholder, mobiliserer og rekrutterer ansatte med riktig kompetanse. Vi mener lønn er et viktig virkemiddel for dette, kommenterer NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.

– Vi må heller ikke glemme at deler av næringslivet også har vært rammet på grunn av mangel på kritisk personale i helsesektoren. Privat sektor er avhengig av en sterk offentlig sektor, sier Larsen.

– Men er det greit?

– Ytringsfriheten står heldigvis sterkt i Norge, selv på uttalelser som kan være feil, fordomsfulle eller lite logiske.

NSF vil endre frontfagsmodellen

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder
Marit Fonn Foto: Marit Fonn

NSF har kritisert praktiseringen av frontfagsmodellen. Forbundet mener den er med på å øke lønnsforskjellene mellom utdanningsgruppene i privat og offentlig sektor.

– For at vi skal beholde, mobilisere og rekruttere livsnødvendig kompetanse har vi tatt til orde for at praktiseringen av frontfaget må endres, slik at det kan gis et helt nødvendig lønnsløft. Vi er alle tjent med en sterk offentlig sektor som beredskap og for å tilby likeverdige helsetjenester til innbyggerne over hele landet, sier Larsen.

Lønnsforskjellene må reduseres

– Er det realistisk at Unio og NSF vil få mer enn rammen som blir satt av frontfaget?

– Om det skal være realistisk å sikre pasienter og pårørende kvalitetsmessige helsetjenestetilbud i offentlig sektor også for fremtiden, så må rammen i frontfaget økes og prioriteres riktig, sier hun.

Larsen legger til at det også er et etterslep fra de to foregående tariffoppgjørene.

– Det er behov for å redusere lønnsforskjellen mellom offentlig og privat sektor, slik at vi kan styrke rekrutteringen til offentlig sektor.

– Pengene finnes

– Er det mulig å unngå streik om Unio og NSF ikke får mer enn privat sektor?

– Streik er et lovlig virkemiddel, men vi går alltid inn i et tariffoppgjør med mål om en forhandlingsløsning, sier hun.

Larsen mener arbeidsgiverne har et stort ansvar.

– Pengene til å beholde livsnødvendig kompetanse finnes, både fra regjeringens sin side, men også for arbeidsgivere som Spekter hvor eksempelvis sykehusene gikk med stort overskudd også i fjor, sier hun.

Larsen sier at NSF forventer et ekstra lønnsløft for offentlig sektor og et godt resultat for Unios medlemsgrupper.

– Arbeidsgiverne må vise vilje til løse de utfordringene, og myndighetene må sikre nødvendige midler, sier hun.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.