fbpx Flere drapstrusler mot FHI-topper anmeldt Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Flere drapstrusler mot FHI-topper anmeldt

Illustrasjon av korona-viruset. Foto: Mostphotos

Her er tirsdagens korona-nyheter:

Fakta
Fakta om koronautbruddet i Norge (Publisert 15:24)
  • 1307 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle, og 55 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.
  • 27. desember i 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 4 284 415 personer mottatt første dose, og 3 921 477 har mottatt andre dose.
  • 1 586 029 personer har fått tredje vaksinedose, som tilsvarer 29,4 prosent av befolkningen over 18 år.
  • Fem varianter av koronaviruset har hatt utbrudd i Norge. De har fått navnene alfa, beta, gamma, delta og omikron. Siden august 2021 har deltavarianten vært dominerende i Norge.
  • Ved publisering av forrige ukesrapport fra FHI var det i Norge funnet 37 937 tilfeller av alfa, 664 tilfeller av beta, 16 tilfeller av gamma, 111 514 tilfeller av delta og 8847 tilfeller av omikron (både bekreftede og sannsynlige).
  • 408 139 personer har siden februar 2020 fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) tirsdag. 9 286 418 tester var frem til mandag utført i landet.
  • Snittalderen til dem som har fått påvist smitte så langt i pandemien, er nå 31 år. Det er 210 641 menn som har fått påvist smitte, og 197 493 kvinner. I tillegg er det ukjent hvilket kjønn fem av de smittede har.
  • Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Fra 6. desember 2021 har det gjennomsnittlige R-tallet ligget på 0,95, ifølge FHI.
  • 304 koronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus. Det er 21 færre enn dagen før.
  • Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse Sør-Øst 209, Helse Vest 67, Helse Midt-Norge 14 og Helse Nord 14.
  • 68 pasienter fikk tirsdag behandling med respirator. Det er seks færre enn dagen før.
  • I alt 1467 pasienter hadde frem til mandag fått behandling med respirator.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)

Høyt smittetrykk i Sverige (Publisert 14:58)

Det er påvist 42 969 smittede og registrert 20 nye koronadødsfall i Sverige siden torsdag.

Pandemien har til nå krevd 15 330 liv i Sverige, noe som tilsvarer 150 per 100 000 innbyggere. Det er over seks ganger flere enn Norge, som har 24.

82 prosent av befolkningen over tolv år har nå fått to vaksinedoser i Sverige.

Rekordhøy smittespredning i Spania (Publisert 14:29)

Spania registrerte mandag 372 000 nye smittetilfeller, flere enn noensinne tidligere under pandemien.

Den siste uka er det i gjennomsnitt registrert 1348 nye smittetilfeller per 100 000 innbyggere i Spania, til tross for at over 90 prosent av befolkningen over 12 år nå er fullvaksinert.

En tredel av alle spanske barn i alderen 5 til 12 år har også fått den første vaksinedosen, men omikronvarianten av viruset sprer seg likevel svært raskt.

Smittespredningen har imidlertid ikke ført til urovekkende mange sykehusinnleggelser, ifølge myndighetene. Det ligger nå koronapasienter i 10 prosent av landets sykesenger, mens de tar opp 21 prosent av kapasiteten på intensivavdelingene.

I et forsøk på å bremse spredningen innførte Spania i slutten av desember påbud om munnbind på offentlige steder utendørs.

Flere drapstrusler mot FHI-topper anmeldt (Publisert 14:00)

Camilla Stoltenberg

Direktør Camilla Stoltenberg og flere andre ansatte i Folkehelseinstituttet (FHI) er blitt truet på livet i pandemien. En rekke trusler er blitt anmeldt.

– Vi har politianmeldt en håndfull direkte trusler om vold og drap mot enkelte ledere, inkludert Camilla Stoltenberg, sier Gun Peggy Strømstad Knudsen ved FHI til Avisa Oslo.

Truslene kommer som oftest i forbindelse med nye koronaregler og vaksinering. Medarbeidere i FHI er blitt bedt om å ta enkelte forholdsregler på jobb og utenfor FHIs lokaler.

– Vi får mange henvendelser fra befolkningen. Både oppmuntringer, sinne, fortvilelse, nokså grove utskjellinger og noen åpenbare trusler mot ansattes liv og helse. De kommer som e-post, sms eller telefonhenvendelser, sier Strømstad Knudsen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke direkte ansvar for ansatte i FHI og ønsker heller ikke å si noe om detaljene rundt trusler mot norske myndighetspersoner, men kommer med følgende generelle kommentar:

– Vi vurderer fortløpende trusselbildet rundt myndighetspersoner, statsministeren og andre ministre, og vi anbefaler å iverksette tiltak vi mener er nødvendig trusselbildet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Studie: Fjerde vaksinedose øker antistoffer (Publisert 13:59)

En fjerde dose koronavaksine kan femdoble mengden antistoffer i kroppen allerede en uke etter vaksinering, ifølge en israelsk studie.

Israels statsminister Naftali Bennett orienterte tirsdag om funnene i studien, som er gjort av Sheba Medical Center, skriver Jerusalem Post.

Mandag begynte Israel som et av de første land i verden å tilby en fjerde vaksinedose til alle over 60 år, samt helsepersonell.

Fra før har også personer med svekket immunforsvar fått tilbud om en fjerde dose.

20 kommuner har inngått vaksineavtaler med apotek (Publisert 13:05)

For å få opp vaksineringsfarten har regjeringen åpnet for at kommunene kan få forsvars- og apotekbistand. Foreløpig er det inngått 20 apotek-avtaler.

Vaksineringen gikk langt tregere enn Folkehelseinstituttet og regjeringens målsetting i fjorårets siste to uker, og innen utgangen av uke 2 skal alle over 45 år ha fått tilbud om dose tre.

For å nå målene kan kommunene be Forsvaret og apotekene om bistand. Forsvaret har akseptert i underkant av 20 henvendelser fra kommuner. Mens 20 av landets 356 kommuner nå har signert avtaler med apotekene, opplyser fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen til NTB.

Blant apotekene som er godt i gang, er Apotek 1 Brandbu i Gran kommune, Vitusapotek Sartor storsenter i Øygarden kommune, Apotek 1 Ski storsenter i Nordre Follo kommune og Apotek 1 Askøybroen i Askøy kommune.

I Asker, Bærum og Drammen startes det trolig opp med vaksinering i apotek mandag 10. januar. Molde er også en av kommunene som har signert en apotekavtale og som planlegger oppstart, ifølge Apotekforeningen.

I dialog med ytterligere 35

– Før vi inngår avtaler, vurderer vi nøye hvilken kapasitet apotekene har. Apotekene prioriterer vaksinering veldig høyt og legger til rette for å bistå kommunene som har behov, slik at man får opp vaksinasjonsgraden raskt, sier Andresen.

Hun forteller at apoteker er i dialog med rundt 35 kommuner om vaksinesamarbeid ut over dem det allerede er signert avtale med. Noen har behov for leie av personell til vaksineringen, mens de fleste ønsker å diskutere muligheten for å få gi innbyggerne et fleksibelt vaksinetilbud i apotekene.

I løpet av uken antar foreningen at det blir en avklaring med de fleste av de 35 dialogkommunene. Antallet henvendelser er omtrent som Apotekforeningen hadde forventet.

– Det er mange kommuner i Norge, også mange små. Det er mer komplekst med vaksinering i større kommuner, og vi erfarer at flere kommuner nå har behov for å omdisponere vaksinepersonell til andre oppgaver i kommunene, sier Andresen.

KS: Mange kommuner har ikke behov

Før jul satte regjeringen og Folkehelseinstituttet seg et mål om å sette 700 000 vaksinedoser i uke 51 og 52, men i underkant av 300 000 doser ble satt.

Samfunnsdirektør Helge Eide i kommunesektorens organisasjon KS sier til NTB at deres inntrykk er at det ikke er kapasiteten i kommunene som var hovedutfordringen, men at innbyggerne ikke i stor nok grad oppsøkte tilbudet i juleukene.

– Kommuner har meldt om at de har hatt ledige timer, sier han.

Eide mener at mange kommuner har den kapasiteten de trenger på egen hånd, og at de ikke har behov for å benytte seg av avtalen som er inngått med apotekene.

Stavanger universitetssjukehus frykter for driften dersom antall koronapasienter øker (Publisert 12:59)

Stavanger universitetssjukehus har nå rekordmange innlagte koronapasienter. Om antall innleggelser øker, frykter sykehusdirektøren for selve sykehusdriften.

Tirsdag er det 26 koronapasienter innlagt med korona på Stavanger universitetssjukehus (SUS). Det er det høyeste tallet koronapasienter som er innlagt under pandemien.

Sju av disse ligger på respirator på intensivavdelingen, opplyste sykehuset på en pressekonferanse tirsdag, skriver NRK og Stavanger Aftenblad.

Sykehuset ruster seg nå for enda flere innleggelser og øker derfor beredskapsnivået ytterligere, skriver NRK. Blant annet tar sykehuset i bruk en kirurgisk sengepost som pandemipost, noe som kan bety at de må avlyse operasjoner som ikke har fare for liv og helse.

– Totalbelastningen av innlagte og sykefraværet blant de ansatte er det som er med på å true sykehusdriften, sier administrerende direktør Helle Schøyen til Stavanger Aftenblad.

304 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 21 færre enn dagen før (Publisert 12:26)

Tirsdag var 304 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 21 pasienter fra dagen før.

68 av pasientene får respiratorbehandling, og 95 ligger på intensivavdeling.

Det er seks færre på respirator og 13 færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

209 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse Sør-Øst, 67 er innlagt i Helse Vest, 14 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 14 er innlagt i Helse Nord.

70 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse Sør-Øst, 18 er innlagt hos Helse Vest, fire er innlagt hos Helse Midt-Norge, og tre er innlagt hos Helse Nord.

Siden februar 2020 har 404 551 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Smitterekord i Bodø: 83 nye registrerte smittetilfeller (Publisert 12:24)

Det er registrert 83 nye koronatilfeller i Bodø det siste døgnet. Aldri før har kommunen registrert så mange smittede på ett døgn.

Helseleder i Bodø kommune, Stian Wik Rasmussen sier tallene må ses i sammenheng med at det er testet og analysert svært få prøver i nyttårshelga, og tallet således kan fordeles på tre dager.

På grunn av det store antallet er det foreløpig uklart hvor mange som har kjent og ukjent smittevei, men smittesporing pågår for fullt, skriver kommunen i en pressemelding.

– Det er likevel slik at vi har registrert smitte i flere familier, og det kan tyde på at det er en del som er smittet ved nærkontakt. Det er også registret noe smitte etter reisevirksomhet, sier Rasmussen.

Smittehopp i Bergen: 218 nye registrerte smittetilfeller (Publisert 12:23)

Det er registrert 218 nye koronasmittede i Bergen det siste døgnet. Det er 103 flere enn dagen før.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 153 koronatilfeller per dag. Tilsvarende tall for sju dager siden var 140, opplyser Bergen kommune.

– Det er fortsatt litt tidlig å fastslå om vi begynner å se en effekt av jule- og nyttårsfeiringen, men vi har i dag en økning på 103 smittede sammenliknet med dagen før og 65 flere enn samme dag for en uke siden, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

– Det har dermed vært en økning i gjennomsnittlig smittetall på 7 prosent siste 7 dager, sier Voltersvik.

20 personer er tirsdag innlagt med covid-19 i Helse Bergen. Samtlige av pasientene ligger på Haukeland sykehus. Av disse får åtte personer intensivbehandling.

I Helse Bergen har så langt 36 pasienter dødd med covid-19. Det siste koronarelaterte dødsfallet skjedde mandag.

Trondheim opphever lokale tiltak (Publisert 12:21)

Trondheim kommune har vedtatt å fjerne de lokale koronaforskriftene og la nasjonale regler stå alene.

Trondheim hadde frem til nå egne regler for munnbindpåbud uansett trengsel eller ikke på kollektivtransport, skriver Adressa. Reglene ble opphevet på et formannskapsmøte tirsdag.

Samme dag ble det registrert 63 nye koronasmittede. Sju er innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim, en mindre enn dagen før.

Hjort smittet av koronavirus (Publisert 12:21)

Hvithalehjort ser ut til å være utsatt for koronaviruset som forårsaker covid-19. Det kan bety framtidig trøbbel – både for andre dyr og mennesker.

Det viser en ny studie offentliggjort i tidsskriftet Nature.

I studien testet forskere et stort antall hjort skutt under jakten i den amerikanske delstaten Ohio. Det viste seg at 129 av 360 hjort (35,8 prosent) bar på koronaviruset. Etter alt å dømme har hjorten ved flere anledninger og på flere steder blitt smittet av mennesker.

Prøvene ble tatt mellom januar og mars 2021, da tilfeller av covid-19 økte i USA.

Ingen av dyrene så ut til å ha blitt syke av infeksjonen, men forskerne mistenker at hjorten, når så mange dyr er involvert, kan fungere som en smittekilde i fremtiden. Det er også tegn på at viruset i flere tilfeller er blitt overført fra hjort til hjort.

Det er ikke funnet smitte fra hjort til mennesker, men resultatene viser at det er fare for dette dersom spredningen fortsetter.

Funnene reiser alvorlige spørsmål om koronavirusets fremtid. Smittede hjortedyr med SARS-CoV-2-virus kan åpne nye veier for smitte til andre dyrearter, noe som potensielt kan gi nye varianter av viruset – som igjen kan slå tilbake på mennesker, heter det i studien.

Første dose satt med norsk T-cellevaksine mot korona (Publisert 09:55)

En første forsøksperson er dosert med norske Nykode Therapeutics T-cellevaksinekandidat mot koronaviruset i en klinisk studie.

Totalt har selskapet utviklet tre vaksinekandidater mot koronaviruset. Det er T-celle- og RBD-vaksinekandidatene som nå skal gjennom kliniske studier, skriver Dagens Medisin.

Studiene gjennomføres ved Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus. Hensikten med å utvikle en vaksine basert på T-celler, er å gi en bredere immunrespons mot koronaviruset som også fungerer mot nye varianter.

I tillegg skal den være enklere å produsere enn mRNA-vaksinene til Pfizer og Moderna, ettersom de bruker DNA-plasmid, som normalt er et mellomtrinn i produksjonen av mRNA-vaksiner.

Nykode Therapeutics har stor tro på vaksinekandidaten, som ennå er et stykke unna godkjenning og allmenn bruk. Administrerende direktør Michael Engsig sier prekliniske studier har vist at vaksinen er veltolerert og gir god kryssbeskyttelse.

– Det vi forsøker å få til med denne T-cellevaksinen er å gi en lengre beskyttelse, en bedre kryssbeskyttelse mot nye varianter og et større terapeutisk vindu når det gjelder vaksinering. Det er også en vaksinekandidat som er lettere å produsere, distribuere og administrere, noe som er nødvendig for å få vaksiner til de deler av verden hvor det er utfordrende med mRNA-vaksiner, sier han til Dagens Medisin.

63 nye registrerte smittetilfeller i Trondheim (Publisert 09:42)

Det er registrert 63 nye koronasmittede personer i Trondheim det siste døgnet. Det er sju flere enn dagen før.

Det opplyser kommunen i en pressemelding tirsdag.

27 av de smittede er under 20 år.

Tirsdag lå sju pasienter med covid-19 innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim, en mindre enn dagen før.

To av pasientene er på intensivavdelingen, begge med respirator.

Til sammen har det vært 25 koronarelaterte dødsfall ved St. Olavs hospital. Det siste ble registrert søndag.

443 nye koronasmittede registrert på Nord-Jæren (Publisert 09:22)

Det er registrert 443 nye koronasmittede personer i kommunene på Nord-Jæren. 263 av tilfellene er registrert i Stavanger.

I Stavanger ble det gjennomført 816 PCR-tester mandag, opplyser Stavanger kommune.

443 nye koronatilfeller på Nord-Jæren betyr at smittetallet har økt kraftig det siste døgnet. Mandag var det 243 registrerte tilfeller i de fire kommunene.

I tillegg til de 263 i Stavanger er det meldt om 121 tilfeller i Sandnes, 40 i Sola og 19 i Randaberg, skriver NRK.

I samtlige kommuner har smittetallet steget det siste døgnet.

18 omikron-relaterte dødsfall registrert i Danmark (Publisert 08:56)

Det er så langt registrert 18 dødsfall i Danmark der personene hadde testet positivt for omikronvarianten av koronaviruset.

Det opplyser Statens Serum Institut (SSI) i en rapport tirsdag.

Det er første gang det danske folkehelseinstituttet har tall for dødsfall med omikronsmitte. Virusvarianten ble første gang påvist i landet i november og er nå den dominerende varianten.

Dødsfall telles med i koronastatistikken hvis man dør inntil 30 dager etter påvist smitte. Personene har derfor ikke nødvendigvis dødd som følge av covid-19, men de har dødd med koronavirus i kroppen.

De 18 dødsfallene er registrert i perioden 21. november til 28. desember, da det ble påvist 55.700 smittetilfeller med omikron.

I samme periode ble det registrert 100 dødsfall med andre kjente virusvarianter, for det meste deltavarianten.

Kunnskapsministeren: Skjønner at lærere er redde (Publisert 08:54)

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier hun har forståelse for at lærere er bekymret for koronasmitte med karanteneunntaket.

Hun lover imidlertid at det vil bli bedre fremover i det flere lærere får dose tre, samtidig som testkapasiteten skaleres opp med millioner flere selvtester fra uke tre.

Brenna var tirsdag gjest i NRKs politisk kvarter, der leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal langet ut mot karanteneunntaket og mener mange lærere utsettes for høy smitterisiko med et dårlig testsystem rundt.

– Jeg forstår at mange er skremt og føler at de står i en krevende situasjon, og at de er bekymret for smitte. Men jeg opplever at vi er enige i at vi vil holde skoler og barnehager åpne, og vi har fått entydig råd fra FHI og Helsedirektoratet om at dette er forsvarlig, sier Brenna.

Hun viser også til at forskjellen mellom karantenereglene for lærere og andre yrkesaktive for øvrig er liten: Lærere kan teste seg ut av jobbkarantene på dag én, mens andre kan teste seg ut på dag tre. Hun mener også at situasjonen ville vært enda mer krevende for lærerne som er på jobb om mange kollegaer er ute i karantene.

Handal mener på sin side at fritidskarantene er urimelig i seg selv, og at totalbelastningen på lærere er enorm.

– At dette er forsvarlig er bare rene smittevernvurderinger. Arbeidsmiljø er resultat av en totalvurdering, der vi er i en situasjon med lav bemanning, høyt sykefravær og der de som er igjen påføres en enorm belastning, sier han.

FHI og Helsedirektoratet ikke lenger med på regjeringskonferansen (Publisert 08:52)

Bildet viser Espen Rostrup Nakstad.

Helsemyndighetene er blitt kastet på dør av Støre-regjeringen og får ikke lenger være med på regjeringskonferansen, slik de gjorde under Erna Solberg.

VG får bekreftet fra Statsministerens kontor (SMK) at Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet ikke lenger er med på det ukentlige toppmøtet i regjeringen.

Der er normalt kun regjeringen og embetsverk fra SMK til stede, men i halvannet år var også fagmyndighetene og embetsverk i Helsedepartementet og Justisdepartementet med. Det tok slutt da Støre-regjeringen tok over.

– Det var viktig at FHI og Helsedirektoratet alltid ga oppdatert status på smittesituasjonen i starten av regjerings- og RCU-konferansene, sier Rune Alstadsæter, stabssjef for Høyres stortingsgruppe og tidligere statssekretær i SMK under Erna Solberg.

I tillegg svarte de på spørsmål underveis, legger han til.

Tor Borgersen, fagdirektør ved SMK, sier at regjeringen så langt ikke har sett behov for å opprette et koronautvalg (RCU), slik Solberg-regjering hadde. Han bekrefter at helsemyndighetene ikke deltar på regjeringskonferansen, og viser til at det innhentes faglig grunnlag i forkant av møtet.

Fyresdal: Flere smittetilfeller registrert på ett døgn enn i hele fjor (Publisert 08:50)

Lille Fyresdal kommune har det siste døgnet registrert 20 nye koronatilfeller. Det er flere tilfeller enn kommunen hadde til sammen i hele fjor.

Det viser de siste tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS), skriver Varden.

Den lille kommunen med rundt 1 300 innbyggere står dermed for 15 prosent av de nye registrerte tilfellene i gamle Telemark fylke.

I Telemark er det registrert 131 nye smittetilfeller det siste døgnet. Flest tilfeller er registrert i Skien kommune (56) etterfulgt av Fyresdal og Porsgrunn (16).

Folk flest forberedt på smitteøkning framover (Publisert 08:47)

Bildet viser et kit med utstyr til selvtesting for korona, som kan gjøres hjemme.

Seks av ti nordmenn svarer i en ny undersøkelse at de regner med at koronasmitten vil øke. Samtidig tror også et flertall at pandemien ikke er over i år.

I desember oppga 61 prosent av de spurte at de tror at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. 20 prosent forventet reduksjon, mens 19 prosent tror at antallet forblir uendret, viser resultatene fra Norsk koronamonitor.

Andelen som regner med smitteøkning falt med 4 prosentpoeng fra november, men ligger hele 16 prosentpoeng over samme måned i 2020.

– Folk flest forventer at smitteverntiltak har effekt på smittesituasjonen, men mange er samtidig forberedt på at omikron vil sette preg på nyåret, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I desember svarte 11 prosent av de spurte at de tror koronautbruddet i Norge vil vare i opptil et halvt år til, mens 35 prosent sier opptil ett år. 26 prosent svarer opptil 2 år, mens 28 prosent tror pandemien vil vare enda lengre.

Rekordstor smitte legger press på sykehus i Australia (Publisert 08:46)

Rekordmange nye smittetilfeller i Australia øker presset på landets sykehus og koronatestsentre.

I landets mest folkerike delstat New South Wales, ble det registrert 23 131 nye smittetilfeller siste døgn, viste tall fra myndighetene tirsdag.

Dermed ble delstatens forrige smittetopp på 22 577 tilfeller fra 1. nyttårsdag, slått. 1344 koronapasienter lå tirsdag på sykehus, 140 flere enn døgnet før. Delstatens nye smittetilfeller ble påvist blant 83 376 tester, noe som ga en andel på 28 prosent positive prøver.

I delstaten Victoria ble mandagens rekord på 8577 smittetilfeller slått tirsdag, da det ble registrert 14 020 nye tilfeller.

Australia har med tirsdagens tall passert 500 000 smittetilfeller siden pandemien startet.

New South Wales' helsemyndigheter oppfordrer folk til å unngå å oppsøke sykehus for behandling, med mindre det er strengt nødvendig. Landets legeforening opplyser at et stort antall helsearbeidere er i karantene etter å ha blitt smittet, noe som gjør det vanskelig for de gjenværende arbeiderne å gi tilstrekkelig pasienthjelp.

Statsminister Scott Morrison avviser oppfordringer om at regjeringen må dele ut gratis hurtigtester for å lette presset mot landets testsentre.

Over 400 000 smittetilfeller i Norge (Publisert 08:45)

Siste døgn ble det registrert 5233 nye tilfeller av koronasmitte i Norge, ifølge tall fra FHI. Det betyr at det totale antall tilfeller har passert 400 000.

Det totale antallet er ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) 404 551 registrerte tilfeller av koronasmitte.

Helsemyndighetene regner med at det totale antallet smittetilfeller vil øke både i januar og februar nå som omikronvarianten har fått skikkelig fotfeste i Norge.

Det illustreres ikke minst med at Norge passerte 300 000 smittetilfeller 9. desember. De neste 100 000 tilfellene har altså kommet i løpet av under én måned.

Det er også ventet et smittehopp etter at elever og lærere nå massetester seg etter skolestart.

Over 80 000 av smittetilfellene er i aldersgruppen 10 til 19 år, viser tallene fra FHI.

Bare etter årsskiftet er det registrert 7521 smittetilfeller totalt.

Oslo står for en firedel av smittetilfellene. Siste døgn registrerte hovedstaden 1033 nye koronasmittede, og kom dermed opp i totalt 100 660 smittetilfeller, ifølge kommunens tall.

Oslo har passert 100 000 koronasmittede (Publisert 08:43)

Siste døgn er det registrert 1.033 nye koronasmittede i hovedstaden. Dermed har Oslo passert 100 000 smittetilfeller siden pandemiens start i mars 2020.

Til sammen har 100.660 Oslo-beboere vært smittet av korona siden landet først stengte ned for snart to år siden.

– Det minner oss om at pandemien ble større og varte lenger enn vi trodde, sier helsebyråd Robert Steen til NTB.

Han mimrer tilbake til påsken 2020. Da trodde han pandemien kom til å vare til godt over sommeren.

– Da så vi ikke for oss denne typen smittetall. Nå passerer vi 100.000 smittede, og vi hører hva FHI sier om at til sjuende og sist så skal nok alle smittes, sier Steen.

Én av sju

Han påpeker at 100.660 smittede utgjør én av sju innbyggere i Oslo og 25 prosent av de smittede i hele Norge.

Hovedstaden har dermed vært et episenter for smitten i landet.

– Slik har det vært gjennom hele pandemien. Oslo har hatt det største trykket. Det er naturlig. Det er her flest folk bor. Det er her vi bor tettest. Det er her mobiliteten er, både innenlands og utenlands, sier Steen.

Han minner om at Oslo også har levd med de strengeste koronatiltakene.

– Vi var nedstengt i 187 dager. Det fins ingen andre kommuner i Norge som har hatt en så stor belastning, sier helsebyråden.

Stor smitteøkning

I januar og februar ligger smittetallene an til å øke både i Oslo og i Norge, sier Steen. Og de kan komme til å øke mye.

– Det betyr at vi igjen kommer til å være urolige for helsevesenet vårt. Både som en direkte konsekvens av koronafaren, men kanskje også som en konsekvens av at man har behov for helse- og omsorgstjenester som man er redd for at blir satt ut av spill som en konsekvens av mye smitte, sier Steen.

Han frykter dette scenarioet kan bli en realitet de neste månedene og er tydelig på at vaksiner er det sterkeste virkemiddelet vi har for å bøte på en slik utvikling.

– Vi er igjen i et kappløp mellom vaksiner og virus. Men her i Norge er vi iallfall i en slik situasjon at vaksinene kan få et forsprang på viruset, sier Steen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse