fbpx Kjerkol kan ikke love store lettelser på tiltakene Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Kjerkol kan ikke love store lettelser på tiltakene

SISTE KORONANYTT: Under er dagens viktigste koronanyheter klippet fra andre medier. Saken oppdateres utover dagen. Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover endringer i koronatiltakene neste uke. Men hun kan ikke love store lettelser.

– Det kommer endringer. Men store lettelser med dagens smittenivå, tror jeg ikke jeg kan love. Vi gjør en helhetlig vurdering. I dag har vi nasjonal smitterekord, sier Kjerkol til Aftenposten.

Kjerkol forsvarer samtidig karantenereglene for lærere, men sier hun har forståelse for frustrasjonen.

Kjenner på presset

Kjerkol sier hun kjenner på det massive presset om å oppheve skjenkestoppen – men gir ikke bransjen noe umiddelbart håp om at det vil bli lettelser 14. januar, når tiltakene skal vurderes.

Spesielt på spørsmålet om å tillate skjenking frem til klokken 22 som en mulig vei å gå, er hun krystallklar på at erfaringene fra forrige gang man prøvde det, ikke var gode.

– Det er bakgrunnen for at vi fulgte det klare faglige rådet om skjenkestopp. Det er forskningsmessig dokumentert at alkohol påvirker atferd. Det er vanskelig å opprettholde meteren, sier hun.

– Et feilgrep

Overfor VG utdyper hun at det var et feilgrep da Ap – sammen med resten av opposisjonspartiene – for ett år siden valgte å overkjøre regjeringen og oppheve skjenkestoppen, ved å kreve at kommuner med lavt smittetrykk skulle kunne servere alkohol til maten.

Kjerkol erkjenner nå at vedtaket ikke var hennes stolteste øyeblikk.

– Er det et vedtak dere skulle vært foruten i etterpåklokskapens klare lys?

– Ja. Det tror jeg vi kan innrømme, ja, sier hun til avisen.

Til Dagbladet sier Kjerkol at hun er glad for støtten fra tidligere statsminister Erna Solberg (H), som har sagt at Høyre ikke vil blande seg inn i regjeringens vedtak om smitteverntiltak.

2075 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn – ny rekord

Det er registrert 2075 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1053 flere enn samme dag forrige uke, og 304 flere enn tirsdag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 961 smittede per dag.

Forrige smittetopp i Oslo var 5. januar med 1771 tilfeller på ett døgn.

– Helt annen situasjon nå

Kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe sier til Aftenposten at han ikke er så opptatt av smitterekorden i hovedstaden. Han mener at situasjonen nå er en helt annen ettersom flere er vaksinerte.

– Vi er nå opptatt av å følge med på belastningen på legevakten, fastlegen, sykehjemmene og sykehusene, sier han.

Lindboe peker på at de eldste og de med mest underliggende sykdommer som er vaksinert med tredje dose, er den gruppen som har minst smitte.

– Så vi ser jo at vaksinene beskytter, sier han.

Høyest i Søndre Nordstrand

Smittetallene er nå høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 2419 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Grorud og Bjerke bydel med henholdsvis 2339 og 2289. Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Nordstrand og Ullern.

Til sammen er det registrert 104 538 smittetilfeller i Oslo siden mars 2020.

206 nye registrerte koronasmittede i Trondheim

Torsdag er det registrert 206 nye koronasmittede personer i Trondheim det siste døgnet. Det er 48 færre enn dagen før.

Flest smittede er det i aldersgruppen 20–29 år, der 67 personer er registrert smittet, opplyser Trondheim kommune.

Det er registrert 14 nye smittede under 10 år, mens antallet for dem mellom 10 og 19 år er 35.

I tillegg er 47 personer i 30-årene registrert smittet og 22 i aldersgruppen 40–49 år. Antall nye smittede over 50 år er 21.

Det ble gjennomført 789 PCR-tester i Trondheim kommune onsdag.

Torsdag lå elleve pasienter med covid-19 innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim. To av pasientene er på intensivavdelingen, begge får respiratorbehandling.

St Olavs hospital senker beredskapsnivået

Ifølge NRK senker St Olavs hospital beredskapsnivået til tross for høye smittetall.

Torsdag morgen endret sykehuset til «grønt, men skjerpet beredskap». Dette skjer etter ni uker med høynet beredskap ved sykehuset.

Senkingen i beredskapsnivå er for at sykehuset skal kunne legge til rette for planlagt virksomhet og gjennomføre utsatte operasjoner, skriver NRK og understreker at dette skjer samtidig som Trondheim opplevde en smittetopp på onsdag med 254 nye smittede.

Flere med grønt nivå

Slik er situasjonen ved de andre sykehusene, ifølge NRK:

  • Akershus universitetssykehus: grønt nivå siden 16. desember

  • Oslo universitetssykehus: grønt nivå siden desember

  • Stavanger universitetssjukehus: gult nivå

  • Haugesund sykehus: gult nivå

  • Helse Bergen: gult nivå

  • Helse Møre og Romsdal: grønt nivå siden 3. januar

  • Nordlandssykehuset: grønt nivå siden 4. januar

  • Universitetssykehuset Nord-Norge: gult nivå

1.735.713 nordmenn har fått tredje dose med koronavaksine. 

1.735.713 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk torsdag. 4.287.903 personer har fått første dose og 3.929.612 har fått andre.

32,2 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 79,5 og 72,9 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 92,6 og 89,3 prosent.

Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år. I alderen 16–17 har 95,9 prosent fått første dose, og 81,2 prosent har fått andre dose. I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 78 og 2,2 prosent.

Foreløpig har FHI registrert at 1.756 personer fikk første dose onsdag, 4.573 personer fikk andre dose og 84.154 personer fikk tredje dose.

De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (93,8 prosent) og Innlandet (93,3 prosent). Lavest andel er det i Troms og Finnmark (90,9 prosent) og Oslo (91 prosent).

For andre dose ligger fylkene Trøndelag (91,4 prosent) og Innlandet (90,7 prosent) best an, og for tredje dose ligger Innlandet (36,4 prosent) og Vestfold og Telemark (36,1 prosent) best an.

Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Vaksinene til Pfizer og Moderna benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av AstraZeneca-vaksinen i mars.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse