fbpx Lover 1,5 milliarder i friske midler og 200 utdanningsstillinger Hopp til hovedinnhold

Lover 1,5 milliarder i friske midler og 200 utdanningsstillinger

Skjermdump

I dag holdt helseministeren sin aller første sykehustale. Hun vil styrke grunnbemanningen i kommunehelsetjenesten og ved sykehusene, og lovte bort 1,5 milliarder kroner til ekstra kostnader og gode lokale løsninger. Og 200 ekstra utdanningsstillinger for spesialsykepleiere.

Ingvild Kjerkol holdt sin første sykehustale ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i dag, tirsdag.

Hun startet med å si at fornøyde fagfolk gir fornøyde pasienter.

– Når vi flyr må vi igjennom sikkerhetsrutiner. Du skal ta vare på deg selv før du kan hjelpe andre. Gjør du ikke det, kan du selv ende opp med å trenge hjelp, sa Kjerkol. 

Helseministeren vil styrke både grunnbemanningen i kommunehelsetjenesten og i sykehusene. Hun sa derfor at de vil gi 1,5 milliarder kroner ekstra for å dekke ekstra kostnader og finne gode løsninger lokalt.

Kjerkol lovet også 200 ekstra utdanningsstillinger for spesialsykepleiere.

– Det er viktig at vi får nok fagfolk med riktig kompetanse, sa Kjerkol.

Den gylne regel tas bort

Bent Høie innførte den gylne regel for å sikre at psykisk helse og rus skulle få høyere bevilgninger enn den somatiske helsetjenesten.

– Vi fjerner den gylne regel. Isteden øker vi døgnbehandling og polikliniske behandlinger innenfor psykisk helse og rus. Vi gjeninnfører også ventetidsgaranti for disse pasientene som har sterkt behov for rask hjelp, sa hun.

For å finne langsiktige løsninger viste helseministeren til Helsepersonellkommisjonen.

– De begynner arbeidet i morgen. De skal lage gode analyser for hvordan vi i tiden fremover setter inn riktige og gode tiltak som gjør at vi klarer å utdanne, rekruttere og ikke minst beholde fagfolk med riktig kompetanse.

Kjerkol sa at hun også ville kutte ut fritt behandlingsvalg fra 2023.

Heltidskultur og tillitsreform

Kjerkol sa også at en heltidskultur er nødvendig, men at det ikke kommer av seg selv.

– Det krever blant annet god ledelse og en bedre økonomi for både sykehus og kommuner. Grunnbemanningen må økes, sa hun.

En tillitsreform er også på trappene.

– Den vil bety mindre rapportering og administrering for de ansatte i sykehusene, sier hun.

Ingvild Kjerkol (Ap, helsepolitisk talsperson ) og Lill Sverresdatter Larsen (NSF-leder)

NSF: Glad for at de ansatte blir sett

– Innfridde helseministeren sykepleiernes forventninger i årets sykehustale?

– Jeg er glad for at helseministeren vekter betydningen av de ansattes vilkår så sterkt, og at hun nevner sykepleiere eksplisitt, sammen med andre grupper, sier Lill Sverresdatter Larsen og legger til:

– De ansatte ser etter noe annet enn anerkjennelse, de ser etter tiltak. Og dette er helseministerens ansvar. 1,5 milliarder i friske midler og 200 utdanningsstillinger peker i riktig retning.

– Det handler om de ansatte

Forbundslederen sier de må komme bort fra fortellingen om at sykepleierne er så slitne hele tiden og tenke at det handler om de ansatte.

– Det vi varsler om er forhold som til syvende og sist setter pasientene i fare. Det eneste som nytter for en bedre helsetjeneste for oss alle, er konkrete tiltak og friske midler. Vi må komme bort fra at dette privatiseres som et problem som ligger hos den enkelte ansatte. Her håper jeg vi er på rett vei, sier hun.

Gjennom dagens oppdragsdokument har ifølge Larsen sykehusene fått et utgangspunkt for styrking av sykehusene.

– Vi i NSF og våre folk ved sykehusene skal jobbe videre med å utvikle sykehusene, og det gjør vi best når vi er sammen med andre profesjoner, arbeidsgivere og ansvarlige myndigheter – både om oppgavedelingen og virkelighetsforståelsen, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse